/
416 Views0

Τα τελευταία χρόνια μιλάμε και μελετούμε τη διατροφή μας και τις επιπτώσεις της στην υγεία μέσα από τη μελέτη των διατροφικών προτύπων. Έχουν βρεθεί πολλά στοιχεία για τη σχέση τους με τα μεταβολικά νοσήματα, τα καρδιαγγειακά αλλά και το σωματικό βάρος. Είναι αρκετές όμως και οι μελέτες που συσχετίζουν ορισμένα διατροφικά πρότυπα ακόμα και με την υγιή γήρανση και τη μακροζωία, που τόσο μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια. Μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients έδειξε ότι προσεγγίσεις όπως η διαλείπουσα νηστεία και η μεσογειακή δίαιτα μπορούν να παρατείνουν σημαντικά τα χρόνια που ένα άτομο μπορεί να παραμείνει υγιές και μακριά από χρόνιες ασθένειες. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν τους βασικούς άξονες αυτών των προτύπων και συνιστούν τον συνδυασμό μερικών από αυτά ως μέσο για την καλύτερη δυνατή γήρανση και για περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Καθώς ο πληθυσμός μεγαλώνει και γερνά, η προώθηση μιας υγιούς γήρανσης μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων γίνεται όλο και πιο σημαντική. Τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά αυτή τη διαδικασία διαμορφώνοντας θεμελιώδη μοριακά μονοπάτια.

Η ανασκόπηση εστιάζει στη σχέση μεταξύ επιλεγμένων διατροφικών στρατηγικών και μηχανισμών με τους οποίους συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και διατροφικά πρότυπα επηρεάζουν βασικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην κυτταρική επισκευή, τη φλεγμονή και τη μεταβολική ρύθμιση.

Ο θερμιδικός περιορισμός, η διαλείπουσα νηστεία, η μεσογειακή δίαιτα, καθώς και η κετογονική δίαιτα έδειξαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην προώθηση της υγιούς γήρανσης, πιθανώς ρυθμίζοντας καλύτερα την έκκριση της ινσουλίνης. Κατανοώντας την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής και των μοριακών μηχανισμών, μπορούμε να αναπτύξουμε εξατομικευμένες διατροφικές προσεγγίσεις χρήσιμες για την πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, αλλά και για την προαγωγή της συνολικής υγείας και ευεξίας σε όλη τη διαδικασία της γήρανσης.

Υγιή Γήρανση

 

Κύριες επιδράσεις των διατροφικών παρεμβάσεων στην υγιή γήρανση.

Πηγή: Surugiu R. et al, Nutrients 2024, 16, 2878

 

 

Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται και πάλι να υπερισχύει έναντι των άλλων προτύπων αφού μπορεί να μειώσει τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), να υποστηρίξει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη, να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση και να μειώσει την αδυναμία στους ηλικιωμένους, με αποφυγή της επιβαρυντικής σαρκοπενίας.

Στη διατροφή και στην επιλογή του διατροφικού προτύπου δεν ισχύει το «A one-size-fits-all», δηλαδή μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει αποτέλεσμα. Οι ατομικές προτιμήσεις, η μεταβολική υγεία και οι συγκεκριμένοι στόχοι υγείας θα πρέπει να καθοδηγούν την επιλογή των διατροφικών παρεμβάσεων. Επιπλέον, η διασφάλιση της πραγματικής εφαρμογής και διατήρησης αυτών των διατροφικών στρατηγικών είναι μια σημαντική πτυχή που απαιτεί διάδοση γνώσης, σωστή διαιτολογική παρακολούθηση και ασφαλώς ένα ισχυρό κίνητρο».

https://www.medicalnewstoday.com/articles/howdoketomediterraneandietorintermittentfastingleadtohealthyaging

ΠΗΓΗ: Surugiu, R.; Iancu, M.A.; Vintilescu, Ș.B.; Stepan, M.D.; Burdusel, D.; Genunche-Dumitrescu, A.V.; Dogaru, C.-A.; Dumitra, G.G. Molecular Mechanisms of Healthy Aging: The Role of Caloric Restriction, Intermittent Fasting, Mediterranean Diet, and Ketogenic Diet—A Scoping Review. Nutrients 202416, 2878.