/
590 Views0

Η κατανάλωση γλυκών και γενικότερα τροφίμων και ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη αποτελεί ίσως το βασικότερο διατροφικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα άτομα με διαβήτη.

Ιδανικά, «οι ασθενείς με τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη πρέπει να αποφεύγουν να προσθέτουν ζάχαρη σε τρόφιμα και ροφήματα, καθώς και να καταναλώνουν γλυκά σε ειδικές περιπτώσεις και σε μικρές μερίδες», λέει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγοςΧάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας. «Επιπλέον, πρέπει να ικανοποιούν την ανάγκη τους για γλυκό με φρούτα και να περιορίζουν την κατανάλωση απλών σακχάρων. Καλό είναι επίσης να αντικαθιστούν τη ζάχαρη όσο πιο συχνά γίνεται με ολιγοθερμιδικά υποκατάστατά της όπως η στέβια, που προσφέρουν γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες και χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα».

Αν και μέχρι πριν από λίγα χρόνια η ζάχαρη εθεωρείτο ο απόλυτος εχθρός των ασθενών με διαβήτη, μελέτες έχουν δείξει ότι η διάγνωση της νόσου δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναφάμε ποτέ στη ζωή μας τούρτα γενεθλίων ή ότι θα τρώμε μόνο φρουτοσαλάτα για επιδόρπιο.

«Με σωστό προγραμματισμό, με ένα συνολικά υγιεινό διαιτολόγιο και με σωστή εκπαίδευση πάνω στην ποιότητα και τους τύπους των υδατανθράκων, οι ασθενείς μπορούν να απολαμβάνουν περιστασιακά μία μικρή μερίδα από το αγαπημένο τους επιδόρπιο, εξακολουθώντας να διαχειρίζονται σωστά και αποδοτικά το διαβήτη τους», λέει ο κ. Δημοσθενόπουλος.

Στην πραγματικότητα, οι σύγχρονες οδηγίες για την αντιμετώπιση του διαβήτη συνιστούν να προέρχεται ποσοστό έως και 10% των ημερήσιων θερμίδων από σάκχαρα, αρκεί να προέρχονται κυρίως από φυσικές πηγές (π.χ. φρούτα, λαχανικά) και σποραδικά από είδη με πρόσθετα σάκχαρα (π.χ. γλυκά και ροφήματα με ζάχαρη).

Βέβαια, κατά το παρελθόν τα άτομα με διαβήτη έπρεπε να αποφεύγουν εντελώς τη ζάχαρη, επειδή ήταν διαδεδομένη η πεποίθηση ότι η κατανάλωσή της θα αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο η ιατρική έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ρόλο δεν παίζει μόνο ο τύπος των υδατανθράκων που καταναλώνει κανείς αλλά και η ποσότητά τους στην ημερήσια διατροφή.

Αν λοιπόν φροντίζει το άτομο με διαβήτη να καταναλώνει καθημερινά επαρκείς ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων (π.χ. ψωμί και δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, καφέ ρύζι, ζυμαρικά ολικής), μπορεί περιστασιακά να αντικαθιστά ένα μέρος τους με λίγη ζάχαρη, δίχως να επηρεαστούν αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του.

Ωστόσο, «αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί ένας ασθενής να καταναλώνει όσα γλυκά θέλει, γιατί αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο το σάκχαρό του, αλλά και τη συνολική θερμιδική και διατροφική πρόσληψή του», σπεύδει να επισημάνει ο ειδικός. «Τα γλυκά δεν αποτελούν μόνο πηγή ζάχαρης, αλλά συχνά είναι και πηγή επιβαρυντικών λιπαρών και θερμίδων. Συνεπώς έχει μεγάλη σημασία οι πάσχοντες από διαβήτη να επιλέγουν προσεκτικά τα γλυκά που θα φάνε και να μην τα καταναλώνουν συχνά».

ΠΗΓΗ: https://www.iatropedia.gr/ygeia/ti-prepei-na-xeroun-ta-atoma-diaviti-gia-ti-zachari/92670/