ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ CLA:
Τα τελευταία τρία χρόνια πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα έχουν δημοσιευτεί σε αντίστοιχα περιοδικά σχετικά με τη δράση και το γενικότερο ρόλο του CLA. Οι πιο σημαντικές από αυτές τις δράσεις είναι :
• ότι περιορίζει την ανάπτυξη και συρρικνώνει το μέγεθος των καρκινικών κυττάρων,
• ότι σκοτώνει τα προ-καρκινικά κύτταρα,
• διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα,
• μειώνει τις καρδιακές παθήσεις και πολεμάει το διαβήτη
• μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της συνολικής και της «κακής» χοληστερόλης
• επηρεάζει την σύσταση του σώματος
• αυξάνει την ευαισθησία της ινσουλίνης και
• έχει αντιοξειδωτική δράση.
CLA και καρκίνος
Πολλές είναι οι μελέτες που μελέτησαν τη θετική δράση του πάνω στον καρκίνο του στήθος (σε πειραματόζωα και ανθρώπους), του παχέος εντέρου και του πνεύμονα, του στομάχου, του δέρματος και μορφές μελανωμάτων (σε πειραματόζωα). Σύμφωνα με το National Health Institute, το CLA είναι το μοναδικό λιπαρό οξύ που αποδεδειγμένα έχει αυτή τη δράση στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Ειδικότερα στη Φιλανδία μεγάλη έρευνα που κράτησε 25 χρόνια και έγινε σε 4600 γυναίκες με και χωρίς καρκίνο του μαστού, με εξέταση των επιπέδων του CLA στον ορό του αίματος τους απέδειξε ότι στις γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα CLA βρέθηκαν 72% χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
CLA και παχυσαρκία
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο ως προς τη δράση του CLA, είναι η επίδραση που έχει στη σύσταση του σώματος. Πειράματα που έγιναν και δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Nutrition (2000), έδειξαν ότι το CLA μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σωματικού λίπους και να αυξήσει τα επίπεδα της σωματικής άλιπης μάζας (αυτό βρέθηκε μέσα από πειράματα σε ποντίκια, χάμστερ και γουρούνια). Έτσι πειράματα 12 εβδομάδων σε ποντίκια που έτρωγαν δίαιτα με ή χωρίς CLA έδειξαν ότι αυτά που είχαν μια διατροφή υψηλή σε λίπος με CLA μείωσαν το λίπος τους κατά 0.5-1%. Για αυτή τη δράση βρέθηκε ότι κυρίως υπεύθυνο είναι ένα ισομερές του CLA. Ο Pariza χορήγησε την ουσία αυτή σε 80 παχύσαρκους ανθρώπους για 6 μήνες και είδε σημαντική μείωση του βάρους τους, μέσα από την απώλεια λίπους.
Ο τρόπος δράσης του CLA δεν είναι ακόμα απόλυτα ξεκαθαρισμένος αν και πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι λειτουργεί περίπου σαν μια ορμόνη.
Τα οφέλη από τη λήψη του συζευγμένου λινολεϊκού οξέος μέσα από τη δίαιτα ή συμπληρώματα είναι τα ακόλουθα:
αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό (κάτι πολύ σημαντικό ειδικά για άτομα με υποθυρεοειδισμό, ακόμα και υπό αγωγή)
μειώνει την ποσότητα του σωματικού λίπους
αυξάνει τον μυϊκό όγκο
μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια
μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη
μειώνει την εμφάνιση τροφικών αλλεργιών
ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το CLA, αντίθετα με το απλό λινολεϊκό οξύ δεν είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά ο τρόπος δράσης του και κυρίως η αντικαρκινική του δράση το καθιστά «απαραίτητο».
Η ποσότητα που χρειάζεται το σώμα μας δεν είναι μεγάλη και αυτό κάνει τη λειτουργία του ακόμα πιο ξεχωριστή. Σύμφωνα με κάποιες συστάσεις φτάνει μόλις τα 3.5 γραμμάρια μέσα από τη δίαιτα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία φέτα τυρί, μια μερίδα μοσχαρίσιου κρέατος και ένα ποτήρι γάλα (με την προϋπόθεση βέβαια όπως τονίζουν οι επιστήμονες να προέρχονται από ζώα ελεύθερης βοσκής, αφού το είδος της διατροφής του ζώου προσδιορίζει και τα επίπεδα του CLA στη δίαιτα). Έχει βρεθεί ότι οι αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στην εκτροφή των αγελάδων και το πέρασμα από την ελεύθερη βοσκή με χορτάρι, στη μαζική εκτροφή με ειδικές τροφές μείωσε την περιεκτικότητα του κρέατος αλλά και του γάλακτος σε CLA. Χαρακτηριστικά έχει βρεθεί ότι το κρέας μιας αγελάδας που τρέφεται με χορτάρι έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε CLA, ενώ σύμφωνα με μετρήσεις στην Αμερική το γάλα σήμερα μαζικής παραγωγής έχει το 1/3 του CLA, από το γάλα που έπινε ο μέσος Αμερικάνος το 1960. Έτσι, όλο και περισσότερες απόψεις διατυπώνονται που συνδέουν αυτή τη μείωση με την αύξηση το αντίστοιχο διάστημα της παχυσαρκίας.
Πού όμως μπορούμε να βρούμε το CLA; Ποια είναι τα τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να καφεύγουμε σε συμπληρώματα, πολλά από τα οποία κυκλοφορούν δυστυχώς χωρίς έγκριση του Ε.Ο.Φ., και για αυτό ακριβώς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεχτικοί. Το CLA βρίσκεται κυρίως στο γάλα και στο κρέας. Επειδή το CLA βρίσκεται στο λίπος αυτών των τροφίμων, η περιεκτικότητα σε CLA του ολόπαχου γάλακτος είναι υψηλότερη από αυτή του ημι- ή του πλήρους αποβουτυρωμένου γάλακτος, ενώ ο τρόπος εκτροφής, η ηλικία του ζώου και η εποχή συλλογής επηρεάζουν τη περιεχόμενη ποσότητα του οξέος αυτού.
Η περιεκτικότητα σε CLA σε επιλεγμένα τρόφιμα είναι :
Ομογενοποιημένο γάλα 5.5
Βούτυρο 4.7
Κρέμα 4.6
Απλό γιαούρτι 4.8
Άπαχο γιαούρτι 1.7
Παγωτό 3.6
Τυρί τύπου cheddar 3.6
Μοτσαρέλα 4.9
Τυρί τύπου κότατζ 4.5
Κρέατα
Μοσχαρίσιο 2.9-4.3
Αρνί 5.6
Χοιρινό 0.6
Κοτόπουλο 0.9
Γαλοπούλα 2.5
Θαλασσινά
Σολωμός 0.3
Γαρίδες 0.6
Λάδια
Ηλιέλαιο 0.4
Καλαμποκέλαιο 0.2
Ελαιόλαδο 0.2
ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ