/
1,114 Views0
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τα επίπεδα παχυσαρκίας έχουν υπερδιπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1980. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 43 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών ήταν υπέρβαρα το 2010 (Π.Ο.Υ.), βάζοντας υποψηφιότητα για κίνδυνο χρόνιων παθήσεων αργότερα στη ζωή. Στις συστάσεις του για την πρόληψη της παχυσαρκίας, ο Π.Ο.Υ. υποστηρίζει την αύξηση της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως, ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), μικρότερη περίμετρο της μέσης και μικρότερο κίνδυνο να είναι κάποιος υπέρβαρος .
Μελέτες που έχουν συμπεριλάβει πάνω από 130.000 ανθρώπους κάθε ηλικίας υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση και δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει σταδιακά στη μείωση του σωματικού βάρους . Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο γεύματος, υποστηρίζουν αποτελεσματικά την απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα . Πολλοί μηχανισμοί έχουν προταθεί για το πώς τα δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, και συμπεριλαμβάνουν τη μείωση της ενεργειακής πυκνότητας των τροφίμων, την αύξηση της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες που ωθούν σε κορεσμό και επιβραδύνουν το χρόνο διέλευσης, τη μείωση της απορρόφησης των μακροθρεπτικών συστατικών και την αλλοίωση της έκκρισης των εντερικών ορμονών.
Οι πιθανοί μηχανισμοί είναι διαφορετικοί, εν μέρει γιατί τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν ένα πλούσιο εύρος από θρεπτικά συστατικά, όπως οι ολιγοσακχαρίτες, το ανθεκτικό άμυλο, οι φυτικές στερόλες και φυτικές ίνες, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά, τα φυτοχημικά και η λιγνίνη. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως έχουν συχνά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα αντίστοιχα ραφιναρισμένα δημητριακά με αποτέλεσμα τη μείωση των μεταγευματικών αντιδράσεων γλυκόζης και τη ζήτηση ινσουλίνης η οποία με τη σειρά της έχει ευεργετική επίδραση στη φυσιολογία του λιπώδη ιστού και την όρεξη. Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως σχετίζεται με χαμηλότερο ΔΜΣ: ακόμα ένας καλός λόγος για τους ασθενείς σας που θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους να τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης.
Στο 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στη Μαδρίτη, τον Οκτώβριο 2011, παρουσιάστηκε στο συμπόσιο «Θέματα Ολικής Αλέσεως: Μηχανισμοί και νέες γνώσεις» μία ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων που συνδέουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως με το σωματικό βάρος.

  • Βιβλιογραφία
    • Ludwig et al. JAMA. 1999; 282(16): 1539-46
    • Harland JI, Garton LE. Public Health Nutrition. 2008; 11(6): 554-63
    • Lightowler HJ, Henry CJ. Nutrition Bulletin. 2009; 34(1): 48-53
  • www.mednutrition.gr