Ο χυμός των μούρων που πολλοί πίνουν για να προστατεύονται από τις ουρολοιμώξεις, όντως είναι αποτελεσματικός, αναφέρουν ειδικοί από την Ταϊβάν.
Αναλύοντας εκ νέου δέκα προγενέστερες κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικώς 1.500 εθελοντές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός cranberry (είναι ένα είδος μούρων) μπορεί να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις, εφ’ όσον τον καταναλώνει κανείς καθημερινά, σε επαρκείς ποσότητες (απαιτούνται τρία ποτήρια την ημέρα) και επί μήνες ή χρόνια.
Ωστόσο, ο χυμός δεν αποδίδει απαραιτήτως σε όλους τους καταναλωτές του. Όπως έδειξαν τα στοιχεία των μελετών, περισσότερο ωφελούνται οι γυναίκες με επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.
Τα cranberries περιέχουν μία ουσία που εμποδίζει το κολοβακτηρίδιο (e. coli) να προσκολληθεί στο εσωτερικό τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine».
Το κολοβακτηρίδιο είναι ένα μικρόβιο που ευθύνεται για περισσότερο από το 80% των κρουσμάτων ουρολοιμώξεως.
Οι έρευνες που εξέτασαν οι επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ταϊβάν αφορούσαν τόσο την κατανάλωση χυμού cranberry, όσο και τη λήψη του σε μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων (κάψουλες ή ταμπλέτες).
Τα στοιχεία έδειξαν πως ο χυμός είναι λίγο πιο αποτελεσματικός από τα συμπληρώματα, αλλά οι ερευνητές γράφουν πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες αποτελεσματικότητας για να επιβεβαιωθεί αυτό.
Μελέτες στο εργαστήριο, εξάλλου, έχουν δείξει πως η αντικολλητική δραστηριότητα του χυμού στα βακτήρια της ουροδόχου κύστεως διαρκεί για περίπου 8 ώρες έπειτα από την κατανάλωση, γι’ αυτό και απαιτούνται τρία ποτήρια την ημέρα.
Όταν ένας άνθρωπος έχει ουρολοίμωξη, η συνήθης σύσταση των γιατρών είναι να πίνει άφθονα υγρά, ενώ ενδέχεται να χρειασθεί και αντιβιοτική αγωγή.
Οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες και εκδηλώνονται με αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, συχνουρία, καθώς και πυρετό, ρίγη και πόνο στην κοιλιά.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο χυμός cranberry μπορεί να αλληλεπιδράσει επικίνδυνα με τη βαρφαρίνη, συνεπώς οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αντιπηκτική αγωγή πρέπει να τον αποφεύγουν. Σε περίπτωση αμφιβολίας, να συμβουλευθούν τον γιατρό τους.
Πηγή : Web Only -Τα ΝΕΑ