/
1,426 Views0

Η Μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο μια «διατροφική ασπίδα» για την καρδιά μας αλλά και μία προστατευτική δίαιτα για βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας.

Η σημασία της διατροφής στο νευρικό σύστημα

Η Διατροφή μας είναι ένας σημαντικό παράγοντας για τη σωστή λειτουργία όχι μόνο του καρδιαγγειακού μας συστήματος, αλλά επίσης του νευρικού καθώς και της σωστής εγκεφαλικής μας λειτουργίας. Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά έχουν δείξει ότι είναι σημαντική η επίδραση των λιπαρών οξέων στην υγεία του κεντρικού νευρικού. Έτσι, το κορεσμένο λίπος δεν επηρεάζει μονό την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και την εμφάνιση ΣΝ και εγκεφαλικών, αλλά και αυτή του κεντρικού συστήματος ενώ αντίθετα η κατανάλωση «καλών» λιπαρών μπορεί να σχετιστεί με μικρότερη έκπτωση της νοητικής λειτουργίας.

Το οξειδωτικό στρες και η δυσλειτουργία των αγγειακών πιστεύεται ότι παίζουν, εν μέρει, σημαντικό ρόλο στη σχετιζόμενη με την ηλικία εξασθένηση των γνωσιακών λειτουργιών, που αποτελεί με τη σειρά της έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της άνοιας.

Μεσογειακή διατροφή και γνωσιακή λειτουργία

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, που όπως γνωρίζουμε δεκαετίες τώρα αποτελεί ένα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έντονα καρδιοπροστατευτικό διατροφικό πρότυπο μπορεί να συμβάλει στην καθυστέρηση της εξασθένησης της γνωσιακής λειτουργίας, κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, η τήρηση του μεσογειακού προτύπου διατροφής έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία που περιλαμβάνουν την άνοια.

Μία από τις πιο γνωστές μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα είναι η μελέτη SUN η οποία απέδειξε ότι υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα στην υψηλότερη τήρηση της μεσογειακής δίαιτας με καλύτερη γνωσιακή λειτουργία. Σε δημοσίευση με αποτελέσματα παρέμβασης 2 ετών φάνηκε ότι η υψηλότερη γνωσιακή εξασθένηση παρατηρήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων με χαμηλή ή μέτρια τήρηση της μεσογειακής δίαιτας, παρά μεταξύ εκείνων με την καλύτερη συμμόρφωση σε αυτό το μοντέλο διατροφής. Επίσης, πέρα από την πιο αργή μείωση της γνωσιακής λειτουργίας έχει συσχετιστεί και με το χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Επίσης, μελέτη που δημοσιεύτηκε μόλις μέσα στο Μάϊο από την Ισπανία είχε ως βασικό στόχο να διερευνήσει κατά πόσο η μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές έχει μεγαλύτερη επίδραση στη γνωσιακή λειτουργία, σε σύγκριση με μια δίαιτα ελέγχου.

Τι πρέπει να περιέχει το διαιτολόγιο;

• Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά ολικής, πατάτες, όσπρια 2 φορές την εβδομάδα, ξηροί καρποί).

• Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα

• Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες και πάντα χαμηλού λίπους

• Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες

• Κόκκινο κρέας μέχρι 2-4 φορές το μήνα

• Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

ΠΗΓΗ: Valls-Pedret C, Sala-Vila A, Serra-Mir M, Corella D, de la Torre R, Martínez-González MÁ, Martínez-Lapiscina EH, Fitó M, Pérez-Heras A, Salas-Salvadó J, Estruch R, Ros E. Μediterranean Diet and Age-Related Cognitive Decline: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2015 May 11. Galbete C, Toledo E, Toledo JB, Bes-Rastrollo M, Buil-Cosiales P, Marti A, Guillén-Grima F, Martínez-González MA. Mediterranean diet and cognitive function: the SUN project. J Nutr Health Aging. 2015 Mar;19(3):305-12.

 

http://www.kalikardia.gr/mesogeiaki-diaita-kai-noitiki-leitourgia/