Δημοσίευση: 15-8-2012
Μία ακόμα καλή δικαιολογία για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στην σοκολάτα βρήκαν αυστραλοί επιστήμονες. Αναλύοντας συνδυαστικά 20 κλινικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση.
Το όφελος αφορά την καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας και αντικειμενικά δεν είναι μεγάλο: μόλις 2-3 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) κατά μέσον όρο, όταν η ανώτερη φυσιολογική συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στην μέτρηση) είναι τα 120 mmHg.
Ωστόσο υποδηλώνει ότι τα θρεπτικά συστατικά (κυρίως οι φλαβονόλες) που υπάρχουν στο κακάο, το κύριο συστατικό της μαύρης σοκολάτας, χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να ρέει πιο εύκολα το αίμα μέσα τους και έτσι να μειώνεται η αρτηριακή πίεση.
Όπως γράφουν στην επιστημονική βάση δεδομένων Cochrane Library η δρ Κάριν Ριντ, από το Εθνικό Ίδρυμα Ολιστικής Ιατρικής (NIIM) της Μελβούρνης και οι συνεργάτες της, πραγματοποίησαν την συνδυασμένη ανάλυση επειδή τα έως τώρα ευρήματα των μεμονωμένων μελετών ήταν αντιφατικά.
Υπήρχε μεγάλη διακύμανση στην καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας από τους εθελοντές που συμμετείχαν στις 20 προγενέστερες μελέτες – κυμαινόταν από 3 έως 105 γραμμάρια.
Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η διάρκεια κάθε μίας από τις μελέτες που αναλύθηκαν συνδυαστικά δεν υπερέβαινε τις δύο εβδομάδες, οπότε δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την μακροπρόθεσμη επίδραση της σοκολάτας.
Η δρ Ριντ επισήμανε ότι μολονότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ευρήματα για την μακροχρόνια επίδραση της σοκολάτας στην πίεση, η μείωση που παρατηρήθηκε με την βραχυχρόνια κατανάλωσή της υποδηλώνει ότι λίγη σοκολάτα θα μπορούσε να αποτελέσει συμπλήρωμα στην αγωγή που ακολουθούν οι υπερτασικοί.
Η υπέρταση είναι πολύ συχνή και πολύ επικίνδυνη. Υπολογίζεται ότι ο ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από αυτήν, η οποία σχετίζεται με το 54% των εγκεφαλικών παγκοσμίως και το 47% των κρουσμάτων καρδιοπάθειας.
Πηγή : Web Only-TA NEA