/
1,076 Views0

Πικρή, αλλά γλυκιά στην καρδιά

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει τις αντιοξειδωτικές φλαβονόλες, που περιορίζουν τη θρόμβωση

 
 
Οι περισσότεροι σίγουρα έχετε ακούσει ότι η σοκολάτα κάνει καλό. Αλλά τώρα το ιατρικό περιοδικό The Lancet σκάει τη… φούσκα της σοκολάτας. Στην πραγματικότητα, επισημαίνεται σε σχετικό κείμενο, οι ουσίες που μας κάνουν καλό μαζί με τη σοκολάτα –τα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονόλες- προσδίδουν επίσης στη σοκολάτα πικρή γεύση. Ετσι, οι ζαχαροπλάστες συχνά απομακρύνουν τις φλαβονόλες, αφαιρώντας από τη σοκολάτα τις κύριες ουσίες και ιδιότητες που συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας. Το χειρότερο είναι ότι οι ετικέτες πολλών σοκολατούχων προϊόντων δεν μας λένε κατά πόσον η σοκολάτα περιέχει ή δεν περιέχει φλαβονόλες, δυσκολεύοντας έτσι την απάντηση στο ερώτημα.
  
Αλλά ακόμη κι αν η σοκολάτα είναι φορτωμένη με φλαβονοειδή, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί θαυματουργό φάρμακο. «Εάν με ρωτήσετε τι είναι σπουδαιότερο, λίγη φυσική δραστηριότητα όπως βάδισμα ή η κατανάλωση σοκολάτας, τότε θα απαντούσα ότι είναι προτιμότερο να πάτε για βάδισμα» τονίζει ο δρ Shani. «Δεν πιστεύω ότι στο κοντινό μέλλον θα πούμε σε κάθε ασθενή να… προχωρήσει και να φάει πολλές σοκολάτες. Κάτι τέτοιο ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό».
Οσο πιο σκούρα…
 Για να ενισχύσετε τις πιθανότητες το κομμάτι σοκολάτας που καταναλώνετε να είναι πλούσιο σε φλαβονόλες, το καλύτερο είναι να αναζητήσετε πολύ σκούρα σοκολάτα με λίγα προστιθέμενα συστατικά, επισημαίνει ο δρ Jacobs Shani, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καρδιάς στο ιατρικό κέντρο Μaimonides στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Οσο σκουρότερη είναι η σοκολάτα, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να είναι πλουσιότερη σε φλαβονοειδή, σύμφωνα με την έκδοση του τεύχους Φεβρουαρίου του Mayo Clinic Health Letter. Ενα σύνηθες κομμάτι σκούρας σοκολάτας περιέχει κατά μέσον όρο 53,5 mg φλαβονοειδών. Ενα αντίστοιχο κομμάτι σοκολάτας γάλακτος περιέχει κατά μέσον όρο 14,5 mg, ενώ η λευκή σοκολάτα δεν έχει καθόλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της κλινικής Mayo.
Τ
α αποτελέσματα της έρευνας
 Αυτά τα νέα έρχονται μόλις ένα μήνα αφότου το ιατρικό περιοδικό Circulation, της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιάς, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μελέτης σε 22 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς και στους οποίους δόθηκε είτε μια δόση μαύρης σοκολάτας είτε μια δόση «ψευδούς» σοκολάτας. Δύο ώρες αφότου έφαγαν την πραγματική σοκολάτα, οι ασθενείς είχαν μετρήσιμες βελτιώσεις στην παροχή αίματος και στη λειτουργία των αγγείων και περιορισμένη θρόμβωση, σε σύγκριση προς τους καταναλωτές «ψευδοσοκολάτας», στους οποίους δεν παρατηρήθηκαν μεταβολές. Η ανακοίνωση του περιοδικού Circulation είναι η τελευταία σε σειρά μελετών που ανέδειξαν τα οφέλη της σοκολάτας. Τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα, τα οποία περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά γνωστά ως φλαβονόλες, είναι παρόμοια προς αυτά που βρέθηκαν στο τσάι, στο κόκκινο κρασί και σε μερικά φρούτα και λαχανικά, τροφές που είναι επίσης γνωστές για την ευνοϊκή επίδραση στην καρδιά.

ΠΗΓΗ: The New York Times- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_27/01/2008_256879