Υλικά
- 1½ φλιτζ. τσαγιού φακές χοντρές, ξεπλυμένες στο σουρωτήρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 2-3 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
- 150 γρ. κατίκι κομματιασμένο με το πιρούνι
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα ή 1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, χοντροκοπανισμένη
- 1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
- αλάτι
Βινεγκρέτ
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη (ή όσο σκόρδο μας αρέσει)
- 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού κοκκινοπίπερο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Προετοιμασία 10´-15´ Μαγείρεμα περίπου 30´
Διαδικασία Βράζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα με τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και τα δαφνόφυλλα, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Πρέπει να κρατάνε κάπως στο δόντι. Τις σουρώνουμε, πετάμε το σκόρδο και τα δαφνόφυλλα, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τις βάζουμε σε μια σαλατιέρα, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια (ή το κρεμμύδι), την καρυδόψιχα, τα μυρωδικά και αλάτι και ανακατεύουμε.
Βινεγκρέτ: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να προκύψει μια παχύρρευστη σάλτσα. Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε, γαρνίρουμε με το τυρί και σερβίρουμε αμέσως.
Συνοδεύουμε με
Συνοδεύουμε με Η σαλάτα αυτή είναι ένα θαυμάσιο γεύμα, ως έχει, με λίγο ψωμί. Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα μπορούμε να την αναμείξουμε με 1 φλιτζάνι βρασμένο μακρύκοκκο ρύζι. Εναλλακτικά, μπορούμε να βράσουμε μερικά αυγά. Επιπλέον, η φακοσαλάτα αυτή αποτελεί θαυμάσιο συνοδευτικό για φέτα ψαριού στον ατμό ή ψητή.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ