/
1,146 Views0

Πώς τα ντόνατς μας κάνουν… επιθετικούς
Τα τρανς λιπαρά οξέα των επεξεργασμένων τροφών έχουν αρνητική επίδραση στη συμπεριφορά

Τα τρανς λιπαρά οξέα που περιέχονται σε πλήθος επεξεργασμένων τροφών μάς κάνουν επιθετικούς! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο μετά από μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 άνδρες και γυναίκες.
Επίδραση στη συμπεριφορά
Η μελέτη τους που δημοσιεύεται στη δικτυακή επιθεώρηση «PloS ONE» προσφέρει τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με το ότι τα τρανς λιπαρά οξέα έχουν επίδραση στην ανθρώπινη συμπεριφορά προκαλώντας από ανυπομονησία ως και εμφανή επιθετικότητα.
Τα τρανς λιπαρά οξέα των τροφίμων αποτελούν προϊόντα υδρογόνωσης, διαδικασίας κατά την οποία τα ακόρεστα λιπαρά λαμβάνουν στερεή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου. Τέτοιου είδους «κακά» λιπαρά περιέχονται σε υψηλά επίπεδα σε μαργαρίνες, κρέμες ζαχαροπλαστείου και σε πολλές επεξεργασμένες τροφές όπως τα έτοιμα γλυκά. Διαφορετικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα τρανς λιπαρά επιδρούν αρνητικά στην υγεία καθώς συνδέονται με αύξηση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, διαταραχές του μεταβολισμού, ινσουλινοαντίσταση, φλεγμονές και καρδιολογικά προβλήματα.
Η μελέτη
Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας συνέλεξε στοιχεία σχετικά με τον τρόπο διατροφής καθώς και τη συμπεριφορά 945 ενηλίκων με στόχο να αναλύσει τη σχέση μεταξύ τρανς λιπαρών και επιθετικότητας. Οι ειδικοί κατέγραψαν το ιστορικό επιθετικότητας του κάθε ατόμου και ζήτησαν από τους ίδιους τους εθελοντές να αναφέρουν τα επίπεδα ανυπομονησίας, ευερεθιστότητας καθώς και επιθετικότητας που ένιωθαν. Στις αναλύσεις ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο μόρφωσης, η χρήση καπνού και αλκοόλ.
«Ανακαλύψαμε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων τόσο μεγαλύτερα ήταν και τα επίπεδα επιθετικότητας » ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Μπεατρίς Γκόλομπ, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και προσέθεσε ότι «εάν η σχέση μεταξύ των τρανς λιπαρών και της επιθετικότητας αποδειχθεί ότι είναι αιτιώδης, τότε ενισχύεται η σημασία των συστάσεων σχετικά με αποφυγή κατανάλωσης αυτών των λιπαρών. Επίσης, σε περίπτωση που αποδειχθεί αιτιώδης σύνδεση πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά εάν τα λιπαρά αυτά πρέπει να περιέχονται σε τροφές που καταναλώνονται σε σχολεία ή φυλακές αφού η κατανάλωσή τους μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του ατόμου και κατ’επέκταση τον περίγυρό του».
Τα κορεσμένα λίπη βλάπτουν σοβαρά τη γονιμότητα
Μια δεύτερη μελέτη η οποία αποδεικνύει και πάλι τη σημασία της κατανάλωσης των σωστών λιπαρών σε ό,τι αφορά την υγεία, μαρτυρεί ότι τα πολλά κορεσμένα λίπη βλάπτουν σοβαρά τη γονιμότητα. Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστόνη παρακολούθησαν 99 άνδρες οι οποίοι είχαν καταφύγει σε αμερικανική κλινική υποβοήθησης της αναπαραγωγής και ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Human Reproduction», ότι όσοι εξ αυτών κατανάλωναν πολλές πρόχειρες τροφές είχαν χειρότερη ποιότητα σπέρματος. Αντιθέτως η υψηλή πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχονται στα ψάρια και τα φυτικά έλαια φάνηκε να συνδέεται με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σπερματοζωαρίων.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες έθεσαν ερωτήματα στους άνδρες σχετικά με τη διατροφή τους και ανέλυσαν δείγματα σπέρματός τους για διάστημα τεσσάρων ετών.
Oπως προέκυψε, σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν τα λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, όσοι είχαν τη μεγαλύτερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους εμφάνιζαν 43% μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και 38% μικρότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (αριθμός σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος). Αντιθέτως οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα διέθεταν σπέρμα με πιο φυσιολογική δομή.