/
1,695 Views0

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για την προστασία, τόσο των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων και ποτών που τοποθετούμε μέσα όσο και για την προστασία της υγείας μας και την αποφυγή δυσάρεστων δηλητηριάσεων.

Για να επιτύχουμε τη συντήρησή τους πρέπει να προσέχουμε το είδος του τροφίμου και το χρόνο που μπορεί να παραμείνει στην ψύξη ή στην κατάψυξη, τη θέση του μέσα στο ψυγείο (χαμηλά ή ψηλά στο ράφι), καθώς και ποια άλλα τρόφιμα βάζουμε μαζί, το σκεύος ή το υλικό περιτυλίγματος, την ημερομηνία που τα βάζουμε στο ψυγείο, να υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα στα είδη και να μην το παραγεμίζουμε ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας, να μην αφήνουμε να συσσωρεύεται πάγος στο πίσω μέρος του ψυγείου κλπ. Αν και τα καινούργια ψυγεία είναι πολύ καλύτερης τεχνολογίας και βοηθούν ακόμα περισσότερο στη σωστή συντήρηση των τροφίμων, εντούτοις είναι απαραίτητο να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες. 

Βασικός κανόνας για τη σωστή συντήρηση είναι οι σωστές θερμοκρασίες. Είναι σημαντικό επίσης να προσαρμόζουμε τις θερμοκρασίες ανάλογα με την εποχή π.χ. το καλοκαίρι ο διακόπτης της θερμοκρασίας πρέπει να ρυθμίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα και να αποφεύγουμε κατά τη χρήση να κρατούμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου για μεγάλο διάστημα. 

Γενικά, θεωρείται ότι πρέπει να διατηρούμε τους 5 βαθμούς Κελσίου (5ο C) στο μεσαίο ράφι, αν και οι θερμοκρασίες δεν είναι ίδιες σε ολόκληρο το εσωτερικό του ψυγείου. Σε αυτά τα ράφια συντηρούμε γαλακτοκομικά και τυριά, αλλαντικά, μαγειρεμένα φαγητά και προϊόντα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους.

Στο χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για τα λαχανικά η θερμοκρασία είναι περίπου 2ο C και εκεί πρέπει να τοποθετούνται το νωπό κρέας και το ψάρι (συνήθως υπάρχουν σχετικές ενδείξεις από τον κατασκευαστή). 

Στα συρτάρια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο είναι καλό να διατηρούμε τα λαχανικά και τα φρούτα, ενώ στην πόρτα και στις θήκες που υπάρχουν σε αυτές ψηλά όπου έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες (10-15ο C) τοποθετούμε τρόφιμα που απαιτούν ελαφριά ψύξη, όπως αβγά, κύβους, μουστάρδα και μαργαρίνες/ βούτυρα.
Τα κρέατα και τα θαλασσινά φυλάσσονται στο ψυγείο για 1-3 ημέρες αν δεν μπουν άμεσα στην κατάψυξη, σε κλειστές συσκευασίες ή με καλό περιτύλιγμα για αποφυγή επιμολύνσεων. 

Κάποιες ενδεικτικές περίοδοι συντήρησης είναι:

  • Γάλα υγρό, πλήρες ή χαμηλών λιπαρών και γιαούρτι: όσο αναφέρει ο προμηθευτής και ανάλογα με τον τύπο του π.χ. μαρκρά διάρκειας, υψηλής παστερίωσης κλπ
  • Τυρί παστεριωμένης επεξεργασίας Στο ψυγείο 3-4 εβδομάδες
  • Τυρί φρέσκο (cottage, ricotta): Στο ψυγείο 5-7 ημέρες, στον καταψύκτη 1 μήνα
  • Αυγά φρέσκα με κέλυφος: Στο ψυγείο 3 εβδομάδες, διαβάζοντας πάντα την ημερομηνία που αναφέρει επάνω
  • Βούτυρο: Στο ψυγείο 2-3 μήνες, στον καταψύκτη μέχρι 12 μήνες
  • Φρούτα Στο ψυγείο από μερικές ημέρες (π.χ. μπανάνες) μέχρι και 1-3 εβδομάδες (μήλα, πορτοκάλια)
  • Κρέατα: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στον καταψύκτη 4-9 μήνες (ανάλογα το είδος). Για παράδειγμα το χοιρινό και μοσχαρίσιο διατηρούνται στον καταψύκτη για 4-6 μήνες, ενώ το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, ολόκληρα μέχρι 12 μήνες
  • Λαχανικά: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες μέχρι 1 εβδομάδα και στον καταψύκτη 8-12 μήνες
  • Φρέσκα ψάρια νερού, καθαρισμένα: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη μέχρι 6-9 μήνες.
    Ζύμη: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στον καταψύκτη μέχρι 3 μήνες.

www.iatronet.gr

http://www.iatronet.gr/diatrofi/swsti-diatrofi/article/28204/pws-syntiroyntai-swsta-ta-trofima-sto-psygeio.html