/
352 Views0
τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή

Τα τελευταία 30 χρόνια, ο επιπολασμός της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) έχει αυξηθεί κατά πάνω από 50% παγκοσμίως, με πρόσφατες εκτιμήσεις να υποδηλώνουν ότι πάνω από το 32% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού επηρεάζεται πλέον. Η NAFLD ορίζεται ως η συσσώρευση λιπιδίων στο ήπαρ >5% απουσία υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή άλλης αιτίας. Η NAFLD ή MASLD όπως αναφέρεται πια, μπορεί να εξελιχθεί σε φλεγμονώδη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, ίνωση και κίρρωση, το αποτέλεσμα των οποίων είναι απώλεια βιώσιμου ηπατικού ιστού και τελική ηπατική ανεπάρκεια.

Βασικές θεραπευτικές επιλογές είναι η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, κυρίως μέσω της απώλειας βάρους, η οποία μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλα τα άτομα. Ως εκ τούτου, οι στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας θα πρέπει να επικεντρώνονται σε παρεμβάσεις διατροφής και τρόπου ζωής, οι οποίες περιλαμβάνουν τα βέλτιστα διατροφικά συστατικά για τον μετριασμό της NAFLD και της εξέλιξής της.

Ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο φυτικής προέλευσης που χαρακτηρίζεται από υψηλές προσλήψεις φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό για μια σειρά καρδιομεταβολικών αποτελεσμάτων υγείας. Οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, μια ετερογενή ομάδα βιοδραστικών ενώσεων που μπορούν να ταξινομηθούν ευρέως σε 7 υποομάδες ανάμεσα στις οποίες είναι οι ανθοκυανίνες, οι φλαβόνες, οι φλαβανόνες, και οι φλαβονόλες. Τα φλαβονοειδή είναι άφθονα σε τρόφιμα όπως το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα μήλα, τα μούρα, τα σταφύλια και το κακάο.

Ένα υψηλότερο σκορ σε φλαβονοειδή (FDS, η οποία αντικατοπτρίζει το συνολικό άθροισμα των μερίδων κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή) συν η πρόσληψη πολλών συγκεκριμένων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως τα μήλα ή το τσάι, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για ηπατική νόσο με μη αλκοολούχα λιπαρά οξέα (NAFALD). σε ενήλικες ηλικίας 40-69 ετών.

Σε μια προοπτική μελέτη, αξιολογήσαμε τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών με βάση ≥2 διατροφικές αξιολογήσεις 24 ωρών και του κινδύνου NAFLD μεταξύ 121.064 ενηλίκων ηλικίας 40-69 ετών με πολυμεταβλητές αναλύσεις παλινδρόμησης Cox. Περαιτέρω αξιολογήσαμε τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών και του λίπους του ήπατος που προέρχεται από απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (υποσύνολο n = 11.435) και των τιμών T1 που διορθώθηκαν από το ήπαρ (cT1, ένα υποσύνολο n = 9570), ένας δείκτης στεάτωσης, πιο ευαίσθητος στη φλεγμονώδη παθολογία.

Η μελέτη διεξήχθη από τον William Bell, στο Πανεπιστήμιο Queen’s, στο Μπέλφαστ, της Βόρειας Ιρλανδίας, και εμφανίστηκε διαδικτυακά στο American Journal of Clinical Nutrition.

ΠΗΓΗ: https://www.medscape.co.uk/viewarticle/flavonoid-rich-foods-halt-non-alcoholic-fatty-liver-disease-2024a1000hu4?ecd=mkm_ret_241130_mscpmrk_gastro_top-content_etid7036777&uac=311566DR&impID=7036777&sso=true

Bell, William et al. A flavonoid-rich diet is associated with lower risk and improved imaging biomarkers of nonalcoholic fatty liver disease: a prospective cohort study. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 120, Issue 6, 1325 – 1334