Οκτώ στους δέκα ενήλικες αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους προβλήματα με τα ούλα τους. Αν και στις σοβαρότερες περιπτώσεις προκαλούν κακοσμία του στόματος και προβλήματα στα δόντια, αυτό δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να επιφέρουν.
* Δυσκολίες στη σύλληψη και στην εγκυμοσύνη. Επιστήμονες από την Αυστραλία ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με ουλίτιδα καθυστερούν κατά μέσον όρο 2 μήνες να μείνουν έγκυοι σε σύγκριση με όσες έχουν υγιή ούλα – ίσως διότι τα βακτήρια της ουλίτιδας προκαλούν φλεγμονή στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, με συνέπεια να δυσκολεύεται η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.
* Αρθρίτιδα. Οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα διατρέχουν οκταπλάσιο κίνδυνο να έχουν περιοδοντική νόσο σε σύγκριση με τον υγιή πληθυσμό, σύμφωνα με γερμανούς ερευνητές. Επιπλέον, μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ έδειξε πως η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
* Βρογχίτιδα. Νωρίτερα εφέτος, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Periodontology» μελέτη που συσχέτισε την περιοδοντική νόσο με τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Όπως έδειξε, ομάδα 100 ασθενών που είχαν νοσηλευτεί εξαιτίας πνευμονοπαθειών, όπως η οξεία βρογχίτιδα, είχαν πολύ χειρότερη περιοδοντική υγεία σε σύγκριση με αντίστοιχη ομάδα υγιών εθελοντών.
* Στυτική δυσλειτουργία. Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, έδειξε πως όσο χειρότερη περιοδοντική υγεία είχε ομάδα πασχόντων από στυτική δυσλειτουργία, τόσο σοβαρότερη ήταν η δυσλειτουργία αυτή. Προγενέστερες μελέτες, εξάλλου, είχαν υποδηλώσει πως η φλεγμονή της περιοδοντικής νόσου εμποδίζει την παραγωγή μιας ουσίας που λέγεται μονοξείδιο του αζώτου και χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας έτσι την ροή αίματος στο πέος.
* Άνοια. Μελέτες έχουν δείξει πως η περιοδοντική νόσος μπορεί να συμβάλλει στον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, λ.χ., ανέφεραν προ διετίας πως άντρες και γυναίκες με περιοδοντική νόσο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μην αποδίδουν καλά σε τεστ μνήμης. Αντίστοιχα ευρήματα είχαν και μελέτες του δρ Κλάιβ Μπάλαρντ, καθηγητή Γηριατρικής στο King’s College του Λονδίνου.
* Καρδιοπάθεια. Η περιοδοντική νόσος διπλασιάζει τον κίνδυνο αναπύξεως στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, είναι συνηθισμένη πρακτική να ελέγχεται η οδοντική υγεία των ασθενών που χρειάζονται αλλαγή σε βαλβίδα της καρδιάς, ώστε πρώτα να θεραπευτεί η περιοδοντική νόσος, κατά τον δρα Τζων Κλήλαντ, καθηγητή Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Hull.
* Διαβήτης. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέφεραν πέρυσι ότι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και στον έλεγχο των επιπλοκών του διαβήτη τύπου 2.