Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών από ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη αναλογία φυτικής προς ζωική πρωτεΐνη είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 27% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Καρδιακές Παθήσεις: Στατιστικά και Παράγοντες Κινδύνου
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention Trusted Source), οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου τόσο για ενήλικες άνδρες όσο και για γυναίκες. Το 2022, περίπου 1 στους 5 θανάτους αποδίδονταν σε καρδιακές παθήσεις. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να αναπτύξει καρδιακή νόσο, όπως γενετική, κακές διατροφικές επιλογές και συνήθειες όπως το κάπνισμα προϊόντων καπνού και η κατανάλωση αλκοόλ. Οι άνθρωποι που ανησυχούν για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μπορούν να τον μειώσουν κάνοντας άσκηση και κάνοντας καλύτερες επιλογές τροφίμων. Για παράδειγμα, η επιλογή άπαχου κρέατος έναντι κόκκινων λιπαρών κρεάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ενώ η πρωτεΐνη είναι βασικό στοιχείο σε μια δίαιτα και η εστίαση σε άπαχες πρωτεΐνες είναι πιο ωφέλιμη για την καρδιά, ορισμένοι ερευνητές αναρωτιούνται εάν οι άνθρωποι πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην κατανάλωση πρωτεϊνών που προέρχονται από μη ζωική πηγή. Οι δίαιτες που επικεντρώνονται σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς αυξάνεται η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός. Η κινόα, το edamame και τα ρεβίθια είναι παραδείγματα των φυτικών πρωτεϊνών που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι.
Έχοντας κατά νου τα οφέλη της κατανάλωσης μη ζωικών πηγών πρωτεΐνης, οι ερευνητές στο τρέχον έργο είχαν πρόσβαση σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σε μια 30ετή μελέτη για να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι υψηλότερες αναλογίες φυτικής πρωτεΐνης επηρεάζουν την καρδιά.
Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι η υψηλότερη αναλογία φυτικών προς ζωικών πρωτεϊνών σχετίζεται με χαμηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου και στεφανιαίας νόσου, αλλά όχι με εγκεφαλικό.
Glenn AJ, Wang F, Tessier AJ, Manson JE, Rimm EB, Mukamal KJ, Sun Q, Willett WC, Rexrode KM, Jenkins DJ, Hu FB. Dietary plant-to-animal protein ratio and risk of cardiovascular disease in 3 prospective cohorts. Am J Clin Nutr. 2024 Dec;120(6):1373-1386.