/
1,444 Views0

Μία στις δύο γυναίκες αισθάνονται ενοχές για το ψωμί, το ρύζι και τα μακαρόνια που καταναλώνουν – και έτσι είναι τα πρώτα που αφαιρούν από το διαιτολόγιό τους για να αδυνατίσουν, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 3.000 εθελοντές για λογαριασμό μίας βρετανικής εταιρείας συμπληρωμάτων αδυνατίσματος.

Όπως έδειξε, το 50% των εθελοντριών που συμμετείχαν και το 25% των εθελοντών αισθάνονταν άσχημα για τους υδατάνθρακες που κατανάλωναν, ενώ μία στις τέσσερις γυναίκες είπαν ότι τους αποφεύγουν μέσα στην εβδομάδα για να μπορούν να τρώνε περισσότερους το Σαββατοκύριακο.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων, εξάλλου, δήλωσαν πως το πρώτο βήμα για να αδυνατίσει κάποιος είναι να κόψει όλους τους υδατάνθρακες από τη διατροφή του.

Ωστόσο, τόσο η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Τζέιν Όγκντεν, καθηγήτρια Ψυχολογίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ, όσο και οι ειδικοί σε θέματα διατροφής προειδοποιούν ότι οι απόψεις αυτές είναι λανθασμένες και η υιοθέτησή τους οδηγεί σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όντως, οι σύγχρονες συστάσεις της υγιεινής διατροφής σε όλο τον κόσμο (σ.σ. και στην Ελλάδα) πρεσβεύουν ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν τον κορμό της διατροφής και ότι από αυτούς πρέπει να προέρχεται το τουλάχιστον 50% των ημερήσιων θερμίδων μας.

Ωστόσο, όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι το ίδιο: εκτός από το ψωμί και τα προϊόντα του, τα ζυμαρικά και το ρύζι, στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα δημητριακά, τα φρούτα, οι πατάτες και η ζάχαρη.

Όποιος λοιπόν περιορίσει την κατανάλωση των λιγότερο ωφέλιμων υδατανθράκων (ζάχαρη και επεξεργασμένα δημητριακά, ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά) και να τρώει τους πιο θρεπτικούς (φρούτα, δημητριακά, βραστές πατάτες, καφέ ρύζι και ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως) μπορεί να αδυνατίσει, δίχως να τους αφαιρέσει εντελώς από τη διατροφή του, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πηγή ενέργειας του οργανισμού και η πλήρης αποφυγή τους οδηγεί σε πείνα και εξάντληση που σύντομα οδηγούν την δίαιτα σε αποτυχία, λένε οι ειδικοί.

Πηγή : Web Only-TA NEA