Η σαλάτα ζυμαρικών, η οποία συνήθως φτιάχνεται με ζυμαρικά και μια ποικιλία λαχανικών και περιλαμβάνει κάποιο dressing με βάση τη βινεγκρέτ ή τη μαγιονέζα, είναι μια καλοκαιρινή επιλογή γρήγορου και υγιεινού φαγητού με πολλούς συνδυασμούς υλικών.
Η σαλάτα ζυμαρικών είναι ένα κρύο συνοδευτικό ή και κύριο πιάτο που είναι γνωστό στα ιταλικά ως «pasta fredda» ή «insalata di pasta». Το κύριο συστατικό του είναι ασφαλώς ένας τύπος ζυμαρικών (τα τρίχρωμα (tricolore) σπειροειδή ζυμαρικά (βίδες) ή οι πένες είναι τα πιο συνηθισμένα), και περιέχει επίσης πολλές επιλογές φρέσκων λαχανικών. κίτρινες πιπεριές, μαύρες ελιές, κόκκινα κρεμμύδια, αγγούρια, ντοματίνια, καλαμπόκι και μπρόκολο.
Μερικές φορές προστίθενται επίσης αποξηραμένα κράνμπερι, κολοκυθάκια, μπιζέλια, φρούτα όπως αχλάδι, μήλο ή πορτοκάλι, τυρί, σταφίδες, σπαράγγια και διάφοροι ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, πεκάν και φιστίκια. Πολλοί επίσης θέλουν να περιλαμβάνει επίσης μια πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο, τόνο, σολομό, αυγό ή γαρίδες για να αποτελέσει πιο ολοκληρωμένο πιάτο. Τα κρύα ζυμαρικά και τα υπόλοιπα υλικά συνήθως αναμιγνύονται μαζί με μια βινεγκρέτ ή dressing σαλάτας ιταλικού τύπου, μείγμα καρυκευμάτων, σάλτσα γιαουρτιού ή μαγιονέζας light .
Είναι υγιεινή η σαλάτα ζυμαρικών;
Τα περισσότερα τρόφιμα δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο υγιεινά από το άθροισμα των μεμονωμένων συστατικών τους και η σαλάτα ζυμαρικών δεν αποτελεί εξαίρεση. Η σαλάτα ζυμαρικών μπορεί να είναι θρεπτική, ανάλογα με τα συστατικά της και ανάλογα με τα λαχανικά που περιέχει μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητά σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά αλλά και σε φυτικές ίνες ειδικά αν επιλέξουμε ζυμαρικά ολικής. Επίσης το dressing μπορεί να είναι με βάση το ελαιόλαδο που αποτελεί μια καλή πηγή υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία μπορεί να συνδυαστούν από καλά πολυακόρεστα από τους ξηρούς καρπούς, το λιναρόσπορο ή τα ω3 λιπαρά οξέα από τον τόνο. Η χρήση του γιαουρτιού 2% στη θέση της μαγιονέζας θα περιορίσει τις θερμίδες αλλά και τα επιβαρυντικά κορεσμένα λιπαρά καθιστώντας τη σαλάτα ζυμαρικού ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα με σύνθετους υδατάνθρακες, άλιπες επιλογές πρωτεΐνης και καλά λιπαρά.
Αν αγαπάτε τα ζυμαρικά και δε θέλετε να αφιερώσετε πολλές ώρες στην κουζίνα ετοιμάστε γρήγορα ένα τέτοιο γεύμα, για μία ή δύο ημέρες, αφού τη δεύτερη ημέρα θα είναι πιο πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο και άρα χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη.