/
73 Views0

Οφέλη του Κρασιού στην Υγεία της Καρδιάς: Η Σημασία της Μεσογειακής Διατροφής

Μια μελέτη στο European Heart Journal δείχνει ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού ως μέρος μιας μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων έως και 50%. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.232 συμμετέχοντες με παράγοντες υψηλού κινδύνου, έδειξε οφέλη για όσους πίνουν έως και ένα ποτήρι κρασί την ημέρα.

Μελέτη και Οφέλη του Κρασιού στην Καρδιά

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου στο European Heart Journal, αναφέρει ότι η κατανάλωση μικρής ή μέτριας ποσότητας κρασιού στα πλαίσια τήρησης της μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων έως και 50%.

Τα Οφέλη για την Υγεία της Καρδιάς και η Σύγκριση με Φάρμακα

Οι ερευνητές βρήκαν μέσα από τη μελέτη τους μια πολύ μεγαλύτερη προστατευτική δράση του κρασιού από αυτή που παρατηρήθηκε σε άλλες μελέτες. Μια μείωση του κινδύνου κατά 50 τοις εκατό είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι μπορεί να επιτευχθεί με ορισμένα φάρμακα, όπως οι στατίνες όπως δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ramon Estruch, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και ερευνητής στη Νοσοκομειακή Κλινική της Βαρκελώνης, Ισπανία. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης κρασιού σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, όπως η μεσογειακή διατροφή. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι το 20 % των επιπτώσεων της μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να αποδοθεί στη μέτρια κατανάλωση κρασιού. Ωστόσο, υπό το φως αυτών των αποτελεσμάτων, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Κρασί με μεσογειακή διατροφή

ΠΗΓΗ: Giovanni de Gaetano, Simona Costanzo, Augusto Di Castelnuovo, Wine consumption and cardiovascular health: the unresolved French paradox and the promise of objective biomarkers, European Heart Journal, 2024;, ehae726, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehae726