/
902 Views0
Ο καρκίνος, η δεύτερη αιτία θανάτου ανθρώπων στον κόσμο, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνος στους ανθρώπους με διαβήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση Αμερικανών επιστημόνων.
Ασθενείς με διαβήτη που πάσχουν και από καρκίνο έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να λίγα χρόνια μετά τη διάγνωση σε σχέση με τους ασθενείς που δεν είναι διαβητικοί, όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση της Αμερικανική Ιατρικής Ένωσης.
Η έρευνα δείχνει την ανησυχητική σχέση μεταξύ των δύο ασθενειών, με τον καρκίνο να προβλέπεται να ξεπεράσει τις καρδιακές παθήσεις ως κυρίαρχη αιτία θανάτου μέχρι το 2010. Επιπλέον, οι περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, που έχει συνδεθεί στενά με την παχυσαρκία, αυξάνεται σε πολλές χώρες, όπως στις ΗΠΑ, όπου τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 90% την τελευταία δεκαετία.
Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης αναφέρουν ότι ο έλεγχος του διαβήτη είναι πρωταρχικής σημασίας στους ασθενείς που πάσχουν και από καρκίνο προκειμένου να βελτιώσουν τις πιθανότητες ίασης. «Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μειώσουμε τη θνησιμότητα των καρκινοπαθών κατά 5%. Είναι τεράστιος στόχος με την αύξηση του κινδύνου κατά 40%» αναφέρει ο Δρ. Φρέντερικ Μπρανκάτι του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.
Ο Μπρανκάτι και οι συνεργάτες του συνέκριναν τα αποτελέσματα 23 μελετών στις οποίες συμμετείχαν περίπου 125.000 άτομα από 10 χώρες, οι οποίες κατέγραψαν τους θανάτους από διάφορες μορφές καρκίνου σε άτομα με διαβήτη και σε άτομα χωρίς την πάθηση.
Σε σχέση με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, η έρευνα έδειξε 76% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου στις γυναίκες με καρκίνο της ουροδόχου κύστεως και 61% στις περιπτώσεις καρκίνου του στήθους, όταν η ασθενής είχε και διαβήτη. Η έρευνα εντόπισε ακόμη αυξημένη πιθανότητα θανάτου στους διαβητικούς με καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη.
Οι διαβητικοί εξάλλου, έχουν αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καρδιακής πάθησης, εγκεφαλικού, νεφρικής ανεπάρκειας και τύφλωσης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters