/
21 Views0
υγιεινή διατροφή και χρόνιος πόνος Δρ.Δημοσθενόπουλος
Υγιεινή Διατροφή και Μείωση Χρόνιου Πόνου: Πώς η Διατροφή Μπορεί να Βοηθήσει

Ο χρόνιος πόνος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, που υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 20% έως 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι η κύρια αιτία επιβάρυνσης ασθενειών και αναπηρίας παγκοσμίως και, κατά συνέπεια, η κοινωνικοοικονομική και προσωπική επιβάρυνση που σχετίζεται με τον χρόνιο πόνο είναι σημαντική. Στην Αυστραλία, τα άτομα που βιώνουν πόνο είναι πιο πιθανό να έχουν υπέρβαρο ή παχυσαρκία σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό (80% έως 67%).

Μελέτη που δημοσιεύτηκε μόλις στις αρχές του Δεκεμβρίου στο περιοδικό Nutrition Research κατέδειξε τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες τροφών όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα άπαχα κρέατα ως βασικούς παράγοντες για τη μείωση του πόνου.

Η Σχέση Παχυσαρκίας και Χρόνιου Πόνου

Η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και σωματικού πόνου είναι πολυπαραγοντική. Έχουν ληφθεί υπόψη μηχανικοί παράγοντες, όπου το υπερβολικό βάρος αυξάνει την φόρτιση της άρθρωσης και μεταβάλλει τη βιομηχανική του μυοσκελετικού συστήματος, προκαλώντας δυνητικά δομικές αλλαγές. Οι επακόλουθοι λειτουργικοί περιορισμοί και η αποφυγή της κίνησης που σχετίζεται με τον πόνο, συμβάλλουν περαιτέρω στη παχυσαρκία μέσω της αδράνειας που σχετίζεται με τον πόνο. Επιπλέον, η αυξημένη παραγωγή και η απελευθέρωση προφλεγμονωδών μορίων από την περίσσεια λιπώδους ιστού είναι ένας προτεινόμενος δυνητικός παράγοντας στην εμπειρία πόνου ενός ατόμου και μπορεί να εξηγήσει την ισχυρή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του χρόνιου πόνου.

Τρόφιμα που Μειώνουν τον Πόνο και Προάγουν την Υγεία

Η μελέτη έδειξε ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χαμηλά σε φυτικές ίνες μπορούν να πυροδοτήσουν μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ). Την ίδια στιγμή οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ προάγουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων που επιβραδύνουν την εξέλιξη της ΡΑ και μειώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις.

ΠΗΓΗ: A Healthy Diet May Ease Chronic Pain — Pain News Network

Better diet quality is associated with reduced body pain in adults regardless of adiposity: Findings from the Whyalla Intergenerational Study of Health – ScienceDirect