/
1,030 Views0

 

Oι φόβοι ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών οδηγεί σε αυξημένη χοληστερόλη και καρδιοπάθεια αποδεικνύονται αβάσιμοι, αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου. Οι υγιείς άνθρωποι δεν έχουν κανένα λόγο να περιορίσουν τα αυγά στη διατροφή τους – παρ΄ ότι ο ένας στους δύο ενηλίκους πιστεύει πως τα τρία αυγά την εβδομάδα αποτελούν το ανώτατο «όριο ασφαλείας». Μία μελέτη που σύντομα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό «Νutrition Βulletin» του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής (ΒΝF) δείχνει ότι η χοληστερόλη των αυγών ελάχιστα επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ο κύριος ένοχος, μεταξύ των τροφίμων, είναι τα κορεσμένα λίπη, αναφέρουν οι ερευνητές. Μολονότι όσοι ήδη έχουν αυξημένη χοληστερόλη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, μόνο το ένα τρίτο της χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα προέρχεται από τη διατροφή μας. Άλλοι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι το κάπνισμα, τα περιττά κιλά και η καθιστική ζωή.
 
Χωρίς όριο
Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη καταρρίπτει τον μύθο ότι τα αυγά να ανεβάζουν τη χοληστερόλη. Γι΄ αυτό πριν από δύο χρόνια το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (ΒΗF) αναθεώρησε τις συστάσεις του για την κατανάλωση αυγών και έπαψε να θέτει ως μέγιστο όριο τα τρία αυγά την εβδομάδα.Την αναθεωρημένη αυτή συμβουλή ενστερνίζεται και η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSΑ) της Βρετανίας, που υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για τον αριθμό των αυγών που τρώνε κάθε εβδομάδα. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό αποτελούν όσοι έχουν κληρονομήσει μια γενετική προδιάθεση για πολύ υψηλή χοληστερόλη- οι πάσχοντες από οικογενή υπερχοληστερολαιμία, οι οποίοι ανέρχονται σε έναν ανά 500 ενηλίκους και κινδυνεύουν πάρα πολύ να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο. Για τους ανθρώπους αυτούς εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός των τριών το πολύ αυγών την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς και οι γιατροί πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες για τον μύθο των αυγών και της χοληστερόλης, και να μεταδώσουν το μήνυμα ότι δεν αποτελούν τα αυγά εχθρό της καρδιαγγειακής υγείας.
Ο εχθρός της καρδιαγγειακής υγείας- συμφωνούν οι ειδικοίείναι τα κορεσμένα λίπη. «Τα κορεσμένα λίπη επηρεάζουν τη χοληστερόλη σε πολλαπλάσιο βαθμό απ΄ ό,τι οι σχετικά μικρές ποσότητες χοληστερόλης που περιέχουν τα αυγά», δήλωσε ο δρ Μπρους Γκρίφιν, καθηγητής Διατροφικού Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ και επικεφαλής της νέας μελέτης.
Η Βικτόρια Τέιλορ, διατροφολόγος στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, επισήμανε ότι τα αυγά έχουν θέση σε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή- και πρόσθεσε πως για να ελαττώσει κάποιος τη χοληστερόλη του πρέπει να περιορίσει τα κορεσμένα λίπη που προσλαμβάνει από τρόφιμα όπως τα κόκκινα κρέατα, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κέικ, τα μπισκότα και τα γλυκά.
 
TA NEA 12.2.2009