Η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» δημοσίευσε στις αρχές του μήνα την ιστορία μιας 59χρονης, η οποία το 2004 παρουσίασε ξαφνικά μια ασυνήθιστη λαχτάρα να τρώει συνέχεια μαρούλι.
Όταν η Έλσι Κάμπελ έφτασε στο σημείο να τρώει καθημερινά τέσσερα μαρούλια, ο άντρας της Τζιμ αναζήτησε μια πιθανή εξήγηση στο Ίντερνετ. Όπως ανακάλυψε, τα μαρούλια περιέχουν μια φυσική ουσία που λέγεται σουλφοραφάνη (υπάρχει επίσης σε μπρόκολο και καρότα) και η οποία συχνά υπάρχει σε ανεπαρκή επίπεδα στον οργανισμό των γυναικών με καρκίνο του μαστού.
Ο κ. Κάμπελ υποψιάστηκε πως η γυναίκα του είχε καρκίνο – και λίγο καιρό αργότερα, εξετάσεις έδειξαν πως είχε δίκιο. Έξι χρόνια μετά την εγχείρηση και την θεραπεία που ακολούθησε, οι γιατροί είπαν στην Έλσι πως έχει θεραπευτεί.
Αν και περιστατικά σαν κι αυτό είναι σπάνια, μπορεί να συμβούν – και όχι μόνο με το μαρούλι. Ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, εξηγεί τι μπορεί να υποδηλώνουν οι «λιγούρες» μας όταν είναι επίμονες και έντονες.
Πατατάκια, κριτσίνια και οτιδήποτε πολύ αλμυρό. Η ασίγαστη λαχτάρα για τα αλμυρά φαγητά ενδέχεται να υποδηλώνει ανεπάρκεια ιωδίου που σχετίζεται με τα προβλήματα του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό) ή ελλιπή παραγωγή των ορμονών του στρες (της κορτιζόλης, της αδρεναλίνης και της αλδοστερόνης) από τα επινεφρίδια.
«Η διαταραχή των επινεφριδίων μπορεί να προκληθεί από το πολύ έντονο και παρατεταμένο στρες, και η ελλιπής παραγωγή των ορμονών του στρες μπορεί να διαταράξει την ισορροπία αλάτων στον οργανισμό, με συνέπεια να θέλει κανείς να φάει αλάτι», εξηγεί ο κ. Δημοσθενόπουλος.
Παγάκια. Η παγοφαγία, όπως λέγεται επιστημονικά η… μανία κάποιων ανθρώπων να τρώνε παγάκια, αποτελεί μερικές φορές σύμπτωμα της ανεπάρκειας σιδήρου, η οποία με τη σειρά της αποτελεί την συνηθέστερη αιτία αναιμίας.
Τα καλά νέα είναι πως μετά τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και την αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας, η λαχτάρα για τα παγάκια εξαφανίζεται.
Κάρυ. Εάν συνεχώς θέλετε να τρώτε δυνατές γεύσεις, όπως αυτή του κάρυ, μπορεί να έχετε ανεπάρκεια ψευδαργύρου στο αίμα – ενός ιχνοστοιχείου, η έλλειψη του οποίου σχετίζεται με νοσήματα όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Άλτσχαϊμερ, και με μειωμένη αίσθηση γεύσης.
Το κάπνισμα είναι μία από τις συνήθειές μας που έχει σχετιστεί με την ανεπάρκεια ψευδαργύρου – γι’ αυτό και πολλοί καπνιστές δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις έντονες γεύσεις.
Ψωμί και ζυμαρικά. Όποιος… ορμάει συνεχώς σε κάθε ψωμί ή ζυμαρικό που περνάει από μπροστά του, είναι πιθανό να έχει κατάθλιψη. Μελέτες του φημισμένου πανεπιστημίου ΜΙΤ, στη Βοστώνη, έχουν δείξει πως όσοι αφαιρούν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους – επειδή λ.χ. κάνουν μια αυστηρή δίαιτα – είναι επιρρεπείς στις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης.
Που οφείλεται αυτό; Στο ότι τα διαιτολόγια με πολλές πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά) μπορεί να ελαττώσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο – μιας ουσίας που αποκαλείται και ορμόνη της ευεξίας. Οι υδατάνθρακες όμως διεγείρουν την παραγωγή της σεροτονίνης – εξ ου και η ακόρεστη ανάγκη του πάσχοντος να… τσακίσει το φρέσκο καρβέλι που βλέπει μπροστά του.
Σοκολάτα. Τα πιθανά υποκείμενα προβλήματα που ωθούν πολλούς να τρώνε την μία σοκολάτα πίσω από την άλλη, συμπεριλαμβάνουν το ακραίο στρες και την κατάθλιψη – για να μην αναφέρουμε τις έξι στις δέκα γυναίκες οι οποίες την τρώνε με βουλιμία λίγες μέρες πριν και στη διάρκεια της περιόδου τους.
Όπως εξηγεί ο κ. Δημοσθενόπουλος, η σοκολάτα περιέχει μια ομάδα ουσιών που λέγονται αλκαλοειδή και διεγείρουν την παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας έτσι την ψυχική διάθεση.
Η σοκολάτα αποτελεί επίσης σημαντική πηγή μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, τις οποίες χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την παραγωγή ενέργειας – και λίγη έξτρα τόνωση όλοι την χρειάζονται όταν τους «γονατίζει» το στρες.
Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε to 2009 στο επιστημονικό περιοδικό «JournalofProteomeResearch» έδειξε πως 40 γρ. μαύρης σοκολάτας την ημέρα επί δύο εβδομάδες, μειώνει την παραγωγή των ορμονών του στρες (όπως η κορτιζόλη και οι κατεχολαμίνες) στον οργανισμό.
Χώμα ή… παπούτσια. Ναι, συμβαίνει ακόμα και αυτό: υπάρχουν άνθρωποι που μασουλούν αντικείμενα – από το χώμα έως τα αθλητικά παπούτσια – και δεν μπορούν να σταματήσουν με τίποτα.
Όπως εξηγεί ο κ. Δημοσθενόπουλος, η λαχτάρα για αντικείμενα ή είδη με μικρή έως ανύπαρκτη θρεπτική αξία, αποτελεί σύμπτωμα ενός συνδρόμου που λέγεται πίκα και παρατηρείται μερικές φορές στις εγκύους.
Η πίκα συνήθως οφείλεται στην έλλειψη ιχνοστοιχείων – κυρίως του σιδήρου, αλλά και του χαλκού, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου κ.ά. Το χώμα είναι πλούσιο σε όλα αυτά τα ιχνοστοιχεία, και έτσι εξηγείται γιατί μπορεί να δείτε ξαφνικά μια έγκυο να τρώει χώμα.
Έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις εγκύων που έτρωγαν σπίρτα, πέτρες, κάρβουνο, πάγο, σαπούνι, κόκκους καφέ, μαγειρική σόδα, ακόμα και στάχτες από τσιγάρα – και είναι προφανές πως αυτό δεν είναι διόλου καλό για την μητέρα και το αγέννητο μωρό της.
Εκτός από τις εγκύους, η πίκα μπορεί να εκδηλωθεί και στα μικρά παιδιά: αν δείτε ένα παιδί να τρώει επίμονα και συνεχώς χώμα, μπορεί να έχει έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό.
Από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στις 21.8.2011