/
777 Views0
Ta mikroplastika sti diatrofi mas
Νέα μελέτη βρίσκει μικροπλαστικά σε σχεδόν το 90% των πρωτεϊνών του δείγματος, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών εναλλακτικών κρεάτων

Ερευνητές του Ocean Conservancy και του Πανεπιστημίου του Τορόντο εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί ενήλικες θα μπορούσαν να καταναλώνουν έως και 3,8 εκατομμύρια μικροπλαστικά ετησίως μόνο από πρωτεΐνες. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στις αρχές του χρόνου από ερευνητές του Ocean Conservancy και του Πανεπιστημίου του Τορόντο στο περιοδικό Environmental Pollution βρέθηκαν μικροπλαστικά σωματίδια στο 88% των δειγμάτων πρωτεϊνικών τροφίμων που εξετάστηκαν. Τα δείγματα ελήφθησαν από 16 διαφορετικούς τύπους πρωτεΐνης που προορίζονταν για τους καταναλωτές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, του χοιρινού, του βοείου κρέατος, του κοτόπουλου, του τόφου και τριών διαφορετικών εναλλακτικών λύσεων κρέατος φυτικής προέλευσης.

Ενώ οι επιστήμονες έχουν τεκμηριώσει εδώ και καιρό την παρουσία μικροπλαστικών στις πεπτικές οδούς των εμπορικών ψαριών και οστρακοειδών όπως ο σολομός, η γλώσσα και τα στρείδια, έχει γίνει μικρή έρευνα για το αν αυτά τα μικροπλαστικά εισέρχονται στα φιλέτα των ψαριών αλλά και σε πηγές πρωτεΐνης όπως το βόειο κρέας και το κοτόπουλο που αποτελούν μεγάλο μέρος της αμερικανικής διατροφής. Σε αυτή τη μελέτη, τα μικροπλαστικά βρέθηκαν και στους 16 τύπους πρωτεϊνών που εξετάστηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι πιθανότατα τρώνε μικροπλαστικά ανεξάρτητα από την πηγή πρωτεΐνης που επιλέγουν.

Η μελέτη βρήκε στοιχεία ότι η επεξεργασία τροφίμων είναι μια πιθανή πηγή μικροπλαστικής μόλυνσης, καθώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα πρωτεϊνικά προϊόντα (όπως οι κροκέτες ψαριού, οι κοτομπουκιές, το τόφου και τα φυτικά μπιφτέκια, μεταξύ άλλων) περιείχαν σημαντικά περισσότερα μικροπλαστικά ανά γραμμάριο από τα ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα (είδη όπως συσκευασμένος άγριος μπακαλιάρος της Αλάσκας, ωμό στήθος κοτόπουλου και άλλα). Ωστόσο, δεν βρέθηκε στατιστική διαφορά μεταξύ των προϊόντων υψηλής επεξεργασίας και των νωπών προϊόντων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επεξεργασία τροφίμων δεν είναι η μόνη πηγή μικροπλαστικής μόλυνσης και ανοίγει δρόμους για περαιτέρω έρευνα.

Συγκεκριμένα, σε όλα τα δείγματα, σχεδόν τα μισά (44%) από τα αναγνωρισμένα μικροπλαστικά ήταν ίνες, γεγονός που συνάδει με άλλες μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι ίνες είναι η πιο διαδεδομένη μορφή μικροπλαστικών στο περιβάλλον. Περίπου το ένα τρίτο των μικροπλαστικών (30%) ήταν πλαστικά θραύσματα.

ΠΗΓΗ:

https://oceanconservancy.org/