/
865 Views0

 

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν νικοτίνη, ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον.α
από το Ιατρονετ
Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν νικοτίνη, ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το κάπνισμα και άλλες χρήσεις του καπνού μειώνουν ενδεχομένως τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον. Ενώ εκτιμάτο ότι η νικοτίνη μπορεί να ευθύνεται για τη συγκεκριμένη επίδραση, οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι αν διαφορετικοί παράγοντες στον εγκέφαλο προκαλούσαν τη μείωση του κινδύνου.
Χαμηλά επίπεδα νικοτίνης βρίσκονται σε πιπεριές, ντομάτες και άλλα λαχανικά της οικογένειας Solanaceae. Ερευνητές θέλησαν να εντοπίσουν αν μικρές ποσότητες νικοτίνης στα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο.
Για την έρευνα, εξετάστηκαν 490 ασθενείς που διαγνώστηκαν με τη νόσο Πάρκινσον. Επιπλέον 644 άνθρωποι χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου. Ρωτήθηκαν για τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους και τη χρήση καπνού.
Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών γενικά δεν μείωσε τον κίνδυνο για νόσο Πάρκινσον, σε αντίθεση με την κατανάλωση λαχανικών της οικογένειας Solanaceae. Άνθρωποι που κατανάλωναν τέτοιου τύπου λαχανικά μείωσαν τον κίνδυνο κατά 19% κατά μέσον όρο σε σύγκριση με όσους δεν τα κατανάλωσαν.
Ωστόσο επειδή ο συνολικός κίνδυνος ορισμένων να νοσήσουν ήταν χαμηλός, για ορισμένους καπνιστές η σχέση δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Το όφελος από το λαχανικό ήταν πιο εμφανές σε άντρες και γυναίκες που είχαν λίγη ή καθόλου προηγούμενη χρήση καπνού.
Άνθρωποι που κατανάλωναν τις περισσότερες πιπεριές-περίπου 2 έως 4 εβδομαδιαίως-είχαν την ισχυρότερη σχέση μείωσης του κινδύνου. Ο κίνδυνος για Πάρκινσον μειωνόταν κατά 30%.
Ο ερευνητής Searles Nielsen, του University of Washington Seattle, δήλωσε ότι η έρευνα είναι η πρώτη που διερευνά τη σχέση. Τα ευρήματα επίσης υποδεικνύουν προστασία από τη νικοτίνη ή ενδεχομένως παρόμοια αλλά λιγότερο τοξική χημική ουσία στις πιπεριές και τον καπνό.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of neurology.’
Πηγές: ‘Annals of neurology.’