Όλοι θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους που βάζουμε στις αρχές του κάθε νέου χρόνου. Ανάμεσα σε αυτούς πρέπει να μας ενδιαφέρουν και αυτοί που αφορούν την υγεία μας. Είναι σημαντικό να βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους αφού όταν η πρόοδος τους δεν είναι αρκετά γρήγορη, η απογοήτευση μπορεί να μας κάνει να τα παρατήσουμε. Έτσι είναι σημαντικό το νέο έτος να επικεντρωθούμε σε αποφάσεις που δημιουργούν υγιείς, μακροχρόνιες συνήθειες και όχι γρήγορες λύσεις-πυροτεχνήματα. Μια συνήθεια είναι μια συμπεριφορά που ξεκινά με μια επιλογή και στη συνέχεια γίνεται μια ενσυνείδητη ή ασυνείδητη ενέργεια. Αυτή η δημιουργία δια βίου, βιώσιμων αποτελεσμάτων πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος μας.
Όταν βάζετε έναν στόχο, βεβαιωθείτε ότι είναι εφικτός και ρεαλιστικός. Πρέπει να ξέρετε πώς όταν βάζετε συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους πρέπει να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε καθημερινά για να τους πετύχετε. Να λοιπόν κάποιοι διατροφικοί και όχι μόνο στόχοι που μπορείτε να δοκιμάσετε φέτος!
– Τρώτε ½-1 πιάτο λαχανικά σε κάθε γεύμα. Δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να συμπεριλάβετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας. Τα λαχανικά σας βοηθούν να χορτάσετε λόγω των φυτικών ινών τους ενώ συνεισφέρουν μόνο ελάχιστα θερμιδικά. Ιδανικά, το μισό από το πιάτο σας σε ένα γεύμα θα πρέπει να είναι λαχανικά. Ειδικά ξεκινώντας από τη σαλάτα και καταναλώνοντας μετά τους υδατάνθρακες ρυθμίζεται καλύτερα τα μεταγευματικά σας ζάχαρα και την έκκριση ινσουλίνης του οργανισμού σας.
– Τρώτε 3-4 μερίδες φρούτων την ημέρα. Τα φρούτα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που σας βοηθούν να διατηρήσετε την υγεία σας. Αποφύγετε την ίδια στιγμή τους χυμούς ακόμα και τους φυσικούς αφού σας τροφοδοτούν με πολλά ζάχαρα.
– Πίνετε τουλάχιστον 1.5-2 λίτρα νερό την ημέρα. Το σώμα μας είναι περισσότερο από το μισό νερό. Το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και βοηθά στην αποβολή των αποβλήτων.
– Επιλέξτε ένα υγιεινό σνακ την ημέρα. Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να πιάνει σοκολάτες ή καραμέλες κατά τη διάρκεια της ημέρας; Τι θα λέγατε να αντικαταστήσετε αυτό το σνακ με κάτι υγιεινό όπως ένα μήλο με λίγους ξηρούς καρπούς ή 1 κουτ γλ ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Αυτό θα σας βοηθήσει να σας δώσει την κατάλληλη ενέργεια που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε τη μέρα σας.
– Ελέγξτε με τον εαυτό σας πριν φάτε ένα γεύμα ή ένα σνακ. Αυτό είναι ένα σπουδαίο βήμα για να γίνετε διαισθητικός καταναλωτής τροφής. Πριν αναζητήσετε το γεύμα ή το σνακ σας, σκεφτείτε και ρωτήστε τον εαυτό σας: «πόσο πεινάω;» Τι χρειάζομαι πραγματικά αυτή τη στιγμή; Τι μέγεθος μερίδας θα ήταν κατάλληλο για μένα; Μερικές φορές λειτουργούμε αυτόματα και απλά απλώνουμε το χέρι χωρίς να χρειαζόμαστε οργανικά την τροφή.
– Προχωρήστε στη συνολική μείωση αλατιού και ζάχαρης από την καθημερινή διατροφή σας. Καταναλώστε λιγότερα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα και στραφείτε περισσότερο σε φρέσκα και φυτικά τρόφιμα με λιγότερα συντηρητικά και χαμηλότερα σε αλάτι και προστιθέμενα ζάχαρα.
– Ακολουθήστε όσο γίνεται μία περισσότερο «plant-based» φυτική διατροφή με περισσότερα λαχανικά, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς και λιγότερο ζωικά προϊόντα και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος. Έτσι θα θωρακίσετε την υγεία σας αλλά θα προστατεύσετε και το περιβάλλον. Άλλωστε το μεσογειακό μοντέλο διατροφής έχει κριθεί ως ένα ιδιαίτερα βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο διατροφής. Άρα κάντε μία επιστροφή στις ρίζες της μεσογειακής διατροφής και ανακαλύψτε τα βότανα, τα χόρτα και τα μυρωδικά της ελληνικής φύσης.
Παράλληλα αφιερώστε χρόνο στο φαγητό σας και μην τρώτε μηχανικά και γρήγορα μπροστά σε μία οθόνη, προσπαθήστε να αφιερώνετε χρόνο σε περισσότερο και ποιοτικότερο ύπνο και να έχετε πιο σταθερά ωράρια γευμάτων.
Του Χάρη Δημοσθενόπουλου