/
1,793 Views0
Μπορεί η κατανάλωση ξηρών καρπών να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο;
Γνωρίζουμε ότι το οξειδωτικό στρες αποτελεί σημαντικό παράγοντας στην ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης, του καρκίνου και άλλων χρόνιων νοσημάτων. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα βιολειτουργικά τρόφιμα τα οποία παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία. Είναι τα καρύδια ένα από αυτά; Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, ο López-Uriarte P. Και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili στην Ισπανία εξέτασαν πως η κατανάλωση καρυδιών επηρεάζει δείκτες οξειδωτικού στρες και της λειτουργίας των αγγείων σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο. Η κλινική αυτή μελέτη έγινε με 50 ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο οι οποίοι πρόσθεσαν στην  καθημερινή τους διατροφή 30 γ. καρυδιών για 12 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η συγκεκριμένη διατροφική πρακτική στην αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος, στην οξειδωμένη LDL και σε δείκτες της λιπιδικής υπεροξείδωσης όπως τα ισοπροστάνια. Επίσης, η παραπάνω κατανάλωση καρυδιών δεν βελτίωσε την αγγειακή λειτουργία. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μείωση της οξείδωσης του DNA. Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η παραπάνω κατανάλωση καρυδιών δεν επηρεάζει την λιπιδική υπεροξείδωση αλλά μπορεί να μειώνει την οξείδωση του DNA σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο. Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες.
 López-Uriarte P, Nogués R, Saez G, Bulló M, Romeu M, Masana L, Tormos C, Casas-Agustench P, Salas-Salvadó J. Effect of nut consumption on oxidative stress and the endothelial function in metabolic syndrome. Clin Nutr. 29: 373-80, 2010.