/
338 Views0
ofeli katanalosis kafe dimosthenopoulos

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Microbiology έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να αλλάξει σημαντικά το μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας ιδιαίτερα την παρουσία του βακτηρίου Lawsonibacter asaccharolyticus. Η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να συνδέονται με τα οφέλη του καφέ για την υγεία, όπως ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και ο διαβήτης τύπου 2.

Αν και η διατροφή είναι ένας ουσιαστικός καθοριστικός παράγοντας του μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου, η αλληλεπίδραση μεταξύ συγκεκριμένων τροφών και της δομής της μικροβιακής κοινότητας παραμένει ελάχιστα κατανοητή. Ο καφές είναι ένα ρόφημα που καταναλώνεται συχνά και όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα έχει συγκεκριμένα μεταβολικά οφέλη και οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα, ο καφές καταναλώνεται σχεδόν παγκοσμίως και έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και των καρδιαγγειακών παθήσεων, των κινδύνων διαβήτη τύπου 2, της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου και του καρκίνου. καθώς και άλλες ασθένειες. Σε συνδυασμό με τη μοναδική χημική του σύνθεση ο καφές αποτελεί ένα εξαιρετικό μοντέλο για την αποκάλυψη των μεταβολικών διεργασιών με τις οποίες το μικροβίωμα του εντέρου ανταποκρίνεται στα διατροφικά συστατικά. Έχει φανεί ότι ο καφές είναι μεταξύ  άνω των 150 ειδών, το διατροφικό συστατικό που παρουσιάζει την υψηλότερη συσχέτιση με τα συστατικά του μικροβιώματος.

 

ofeli katanalosis kafe

Στη συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε μια ανάλυση σε πληθυσμούς των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ορισμένων διατροφικών πληροφοριών σε συνολικά 22.867 συμμετέχοντες, οι οποίες στη συνέχεια ενσωματώθηκαν σε δημόσια δεδομένα από 211 μελέτες με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων τα 54.198 άτομα. Η σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και μικροβιώματος ήταν εξαιρετικά αναπαραγώγιμη σε διαφορετικούς πληθυσμούς, σε μεγάλο βαθμό λόγω της παρουσίας και της αφθονίας του είδους Lawsonibacter asaccharolyticus. Χρησιμοποιώντας πειράματα in vitro, οι ερευνητές έδειξαν ότι ο καφές μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη του L. asaccharolyticus. Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει μια μεταβολική σχέση μεταξύ ενός συγκεκριμένου μικροοργανισμού του εντέρου και ενός συγκεκριμένου συστατικού της διατροφής μας όπως ο καφές, παρέχοντας ένα πλαίσιο για την κατανόηση των μικροβιακών διατροφικών αποκρίσεων σε βιοχημικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ: https://www.newsweek.com/coffee-drinking-gut-microbiome-study-1988249

Manghi, P., Bhosle, A., Wang, K. et al. Coffee consumption is associated with intestinal Lawsonibacter asaccharolyticus abundance and prevalence across multiple cohorts. Nat Microbiol (2024). https://doi.org/10.1038/s41564-024-01858-9