Σικάγο – Η υπερκατανάλωση αλατιού και η μειωμένη πρόσληψη καλίου αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, τονίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Οι επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ δημιουργία το αντίπαλο δέος σε αμφισβητούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και δεν εντόπισε στοιχεία για την θετική συμβολή του περιορισμού του αλατιού στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου.
«Το αλάτι κάνει κακό στον οργανισμό» εξηγεί ο Δρ Τόμας Φάρλεϊ που ηγείται της εκστρατείας για την μείωση του αλατιού σε συσκευασμένα τρόφιμα και πιάτα εστιατορίων κατά 25% σε ορίζοντα πενταετίας.
Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν με τον Δρ Φάρλεϊ ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού δεν κάνει κακό και ο περιορισμός του μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η κατανάλωση αλατιού παρουσιάζει συνεχή αύξηση από την δεκαετία του 1970, με τους Αμερικανούς να καταναλώνουν διπλάσια από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα.
Η μελέτη των CDC επικεντρώθηκε κυρίως στα δεδομένα που αναδεικνύουν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε αλάτι και φτωχή σε κάλιο είναι επικίνδυνη.
Για την έρευνα εξετάστηκαν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του νατρίου και του καλίου στο πλαίσιο 15ετους μελέτης στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι.
Μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης, 2.270 άτομα είχαν αποβιώσει, 825 εκ των θανάτων οφείλονταν σε καρδιακό νόσημα και 433 σε θρόμβους αίματος και εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν υψηλή κατανάλωση αλατιού και χαμηλή πρόσληψη νατρίου διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο.
«Οι άνθρωποι που έτρωγαν πολύ νάτριο και λίγο κάλιο είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και διπλάσιο κίνδυνο θανάτου ή 200% αύξηση, από έμφραγμα», υπογραμμίζει η Δρ Έλενα Κουκλινα που συμμετείχε στη μελέτη.
Οι καταναλωτές λοιπόν θα πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση καλίου, προσθέτοντας στην διατροφή τους περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως σπανάκι, σταφύλια, καρότα, γλυκοπατάτες και γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά.
Η ερευνήτρια προσθέτει ότι το κάλιο αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του νατρίου στον οργανισμό. Αυτή εξισορρόπηση επηρεάζεται όταν οι άνθρωποι επιλέγουν επεξεργασμένα τρόφιμα που τείνουν να έχουν πολύ αλάτι και μειωμένη περιεκτικότητα σε κάλιο.
Αντί λοιπόν να επικεντρώνουμε απλώς στον περιορισμό του νατρίου, καλύτερα να στοχεύουμε στην αύξηση της κατανάλωσης του καλίου.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Πατώντας “Αποδοχή”, αποδέχεστε όλα τα cookies.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie για να βελτιώσει την εμπειρία σας ενώ περιηγείστε στον ιστότοπο. Από αυτά τα cookie, τα cookie που κατηγοριοποιούνται ως απαραίτητα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας, καθώς είναι απαραίτητα για τη λειτουργία βασικών λειτουργιών του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookie τρίτων που μας βοηθούν να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies θα αποθηκευτούν στο πρόγραμμα περιήγησης σας μόνο με τη συγκατάθεσή σας. Έχετε επίσης την επιλογή να εξαιρεθείτε από αυτά τα cookie. Ωστόσο, η εξαίρεση από ορισμένα από αυτά τα cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία περιήγησης σας.
Τα απαραίτητα cookie είναι απολύτως απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μόνο cookie που διασφαλίζουν βασικές λειτουργίες και δυνατότητες ασφάλειας του ιστότοπου. Αυτά τα cookies δεν αποθηκεύουν προσωπικά στοιχεία.
Τυχόν cookie που ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου και χρησιμοποιούνται ειδικά για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων χρήστη μέσω αναλυτικών στοιχείων, διαφημίσεων, άλλων ενσωματωμένων περιεχομένων χαρακτηρίζονται ως μη απαραίτητα cookie. Είναι υποχρεωτικό να εξασφαλιστεί η συναίνεση των χρηστών πριν από την εκτέλεση αυτών των cookies στον ιστότοπό σας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θα ήθελα να ενημερώσω ότι δεν έχω καμία σχέση με τα δημοσιεύματα που χρησιμοποιούν την εικόνα μου, το όνομα μου και την ιδιότητα μου και με εμπλέκουν στην προώθηση και προβολή σκευασμάτων διατροφής για την απώλεια βάρους και λίπους αλλά και τη ρύθμιση του ζαχάρου, τα οποία και έχουν χαρακτηριστεί από τον ΕΟΦ ως επικίνδυνα και χωρίς καμία έγκριση. Επειδή φαίνομαι να υποστηρίζω την αποτελεσματικότητα των προϊόντων αυτών θα ήθελα να επισημάνω και να κάνω απόλυτα σαφές ότι τα σκεύασματα ΚΕΤΟ DIET, SUGANORM και DIETONUS -ή όποιο άλλο μπορεί να προκύψει- είναι μη εγγεκριμένα από τον ΕΟΦ, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα και σίγουρα εγώ ως κλινικός διαιτολόγος δεν τα προωθώ.
Πρόκειται για ενέργεια παραπλάνησης και απάτη και για το λόγο αυτό και έχω ενημερώσει τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.