/
1,681 Views0
 

Ένα αναψυκτικό με ζάχαρη κάθε μέρα, επί σειρά ετών, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες των ανδρών να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, αναφέρει η «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN).
Η σχετική μελέτη διήρκησε 15 χρόνια και έδειξε πως όσοι άνδρες έπιναν σε καθημερινή βάση 300 ml αναψυκτικό με ζάχαρη (αντιστοιχεί σε λίγο λιγότερο από ένα κουτάκι την ημέρα) είχαν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτωματικό (προχωρημένο) καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ποτέ ζαχαρούχα αναψυκτικά.
Υπολογίζεται ότι κάθε άντρες έχει 1 στις 6 πιθανότητες να παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του.
Η συσχέτιση αποδίδεται στην αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης εξαιτίας της ζάχαρης, καθώς η ινσουλίνη «τρέφει» τους όγκους.
Η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που συσχετίζει την κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών με προβλήματα υγείας. Προγενέστερες μελέτες τα έχουν συσχετίσει με την εκδήλωση καρδιοπάθειας, διαβήτη, παχυσαρκίας, οστεοπόρωσης, καρκίνου του παγκρέατος, μυϊκής αδυναμίας και παράλυσης.
Στην παρούσα μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Lund, στη Σουηδία, συμμετείχαν 8.128 άνδρες, ηλικίας 45 έως 73 ετών κατά την έναρξή της.
Όλοι τους ήσαν υγιείς όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν, ενώ στη διάρκεια των 15 ετών που μεσολάβησαν, συμπλήρωναν μεταξύ άλλων αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.
Μετά το πέρας των 15 ετών, οι ερευνητές συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες όσων είχαν διαγνωστεί με προστατικό καρκίνο με εκείνες όσων παρέμεναν υγιείς και βρήκαν συσχέτιση των ζαχαρούχων αναψυκτικών με την ανάπτυξη συμπτωματικού καρκίνου του προστάτη.
Ανάλογη συσχέτιση παρατηρήθηκε και με την υπερκατανάλωση ρυζιού, ζυμαρικών, κέικ, μπισκότων και δημητριακών πρωινού με ζάχαρη, αλλά όχι με τους φρουτοχυμούς που επίσης συχνά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.
Η διαφορά ήταν πως τα υπόλοιπα τρόφιμα συσχετίσθηκαν με ηπιότερες μορφές καρκίνου του προστάτη.
Πάντως οι σουηδοί ερευνητές διευκρινίζουν πως η μελέτη τους δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αλλά μία συσχέτιση, η οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από νέες, μεγαλύτερες μελέτες.
Οι ερευνητές γράφουν στο άρθρο τους πως μολονότι τα γονίδια παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην εμφάνιση προστατικού καρκίνου απ’ ό,τι σε πολλούς άλλους καρκίνους, η διατροφή φαίνεται πως είναι εξίσου σημαντική.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, τα αναψυκτικά με ζάχαρη αντιπροσωπεύουν το 10% των ημερήσιων θερμίδων σε πολλές χώρες της Δύσης, όπως οι ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι καταναλώνονται σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες.

Πηγή : Web Only -TA NEA