Οι ενήλικες που βρίσκονται σε κίνδυνο για καρδιακή νόσο και οι οποίοι ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, μπορεί να έχουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, ακόμα και χωρίς τον περιορισμό των συνολικών θερμίδων ή την αύξηση της άσκησης, όπως δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε μόλις στις αρχές του 2014. O Σακχαρώδης Διαβήτης, μαζί με την παχυσαρκία, αποτελούν παγκοσμίως, δύο μεταβολικές παθήσεις που αυξάνονται με επιδημικές διαστάσεις. Και στην Ελλάδα η αύξηση των επιπέρδων διαβήτη είναι μεγάλη με ένα ποσοστό άνω του 10% να πάσχει από ΣΔ και ίσως ένα επίσης μεγάλο ποσοστό να μην το γνωρίζει.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine από επιστήμονες στην Ισπανία (μελέτη PREDIMED), παρακολούθησαν περισσότερους από 3.500 ενήλικες, που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες: σε όσους ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή με 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (Extra vergin olive oil-EVOO), σε όσους ακολούθησαν μια μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς και σε όσους ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που αποτέλεσε και τη δίαιτα ελέγχου. Τα άτομα που συμμετεχείχαν στη μελέτη δεν είχαν πάρει ειδικές οδηγίες για απώλεια βάρους ή για αύξηση της σωματικής τους δραστηριότητας. Στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει αν η Μεσογειακή Δίαιτα, χωρίς ενεργειακούς περιορισμούς, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το μεσογειακό πρότυπο διατροφής στηρίζεται, εκτός από το ελαιόλαδο, σε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ψάρια. Όσοι ήταν στην ομάδα με τον εμπλουτισμό με ξηρούς καρπούς κατανάλωναν καθημερινά 30γρ από καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια. Όσοι ήταν στην ομάδα του ελαιολάδου κατανάλωναν λίγο περισσότερο από τρεις κουταλιές της σούπας ημερησίως (50 ml). Μετά από περίπου 4 χρόνια, 273 από τους συμμετέχοντες είχαν εκδηλώσει διαβήτη. Περισσότερα από αυτούς τους συμμετέχοντες ανήκαν στην ομάδα ελέγχου, σε σχέση με όσους ακολούθησαν τις δύο ομάδες της μεσογειακής διατροφής, είτε εμπλουτισμένη με EVOO είτε με ξηρούς καρπούς. Οι παρατηρούμενες αλλαγές στο σωματικό βάρος, στην περίμετρος της μέσης και στη σωματική δραστηριότητα ήταν πολύ μικρές και δεν διέφεραν ανάμεσα στις ομάδες.
Η μελέτη κατέληξε ότι μια μεσογειακή διατροφή χωρίς περιορισμούς θερμίδων που συμπληρώνεται με EVOO ή ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Διαβάστε το άρθρο (στα Αγγλικά) εδώ: : http://annals.org/article.aspx?articleid=1811025
Επιμέλεια: Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος, Βιολόγος
www.apelop.gr