/
1,483 Views0

 

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου

Στη σουηδική αυτή μελέτη στόχο αποτέλεσε η συσχέτιση της κατανάλωσης συγκεκριμένων υποομάδων φρούτων και λαχανικών με τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ). Οι υγιείς συμμετέχοντες (40.291 άνδρες, 34.670 γυναίκες) συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο κατανάλωσης τροφής το 1997 και παρακολουθήθηκαν επί 10 έτη, οπότε και διαπιστώθηκαν 4.089 ΑΕΕ. Στην πολυπαραγοντική ανάλυση φάνηκε ότι σε συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό υπέρτασης, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ελαττώνει κατά 13% την εμφάνιση ΑΕΕ (p = 0,01). Στην ανάλυση των υποομάδων προστατευτική σχέση φάνηκε για την κατανάλωση μήλων, αχλαδιών και πράσινων λαχανικών. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προστατεύει από την εμφάνιση ΑΕΕ, ιδιαίτερο δε προστατευτικό ρόλο φαίνεται ότι ασκούν τα μήλα, τα αχλάδια και τα πράσινα λαχανικά.

(Larsson SC, Virtamo J, Wolk A. Atherosclerosis. 2013;227:147-52)

https://mail.google.com/mail/?shva=1#inbox/13df21ffac7c752f