/
505 Views0
Γαλακτοματοποιητές και εμφάνιση ΣΔ
Κίνδυνος για την υγεία οι γαλακτοποιητές

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology, οι ερευνητές μελέτησαν την πιθανή σχέση μεταξύ της έκθεσης σε πρόσθετα τροφίμων και συγκεκριμένα σε γαλακτωματοποιητές και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2). Οι γαλακτωματοποιητές είναι ουσίες που βοηθούν στη σταθεροποίηση των μιγμάτων και αποτρέπουν τον διαχωρισμό συστατικών που κανονικά δεν θα συνδυάζονταν καλά, όπως το λάδι και το νερό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η πρόσληψη αρκετών γαλακτωματοποιητών, συμπεριλαμβανομένων των καραγενανών, του φωσφορικού άλατος τρικαλίου και του κόμμεος γκουάρ, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ΣΔτ2. Έτσι, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανάγκη επανεκτίμησης των κανονισμών που διέπουν τη χρήση αυτών των προσθέτων για ενισχυμένη προστασία των καταναλωτών.

Οι γαλακτωματοποιητές, όπως και πολλά άλλα πρόσθετα χρησιμοποιούνται εκτενώς για την παραγωγή εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων για την ενίσχυση της υφής και την παράταση της διάρκειας ζωής. Αυτά τα πρόσθετα, τα οποία μπορούν να βρεθούν σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων όπως η σοκολάτα, το παγωτό και τα αρτοσκευάσματα, έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, μεταβολικές διαταραχές και φλεγμονές, καθώς και με χρόνιες παθήσεις όπως η ΣΔτ2, η παχυσαρκία και η υπέρταση.

Η μελέτη NutriNet-Santé στη Γαλλία παρατήρησε μια συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του αυξημένου κινδύνου ΣΔτ2, μια τάση που αναφέρεται σε μελέτες από άλλες χώρες. Τα διατροφικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης γαλακτωματοποιητών, συλλέχθηκαν και έγιναν οι σχετικές αναλύσεις ευαισθησίας και προσαρμόστηκαν για κοινές καρδιομεταβολικές παθήσεις και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Αποτελέσματα Μελέτης

Στη μελέτη είχαν συμμετοχή 104.139 άτομα, 79,2% γυναίκες, μεταξύ 2009 και 2023. Οι κύριες πηγές έκθεσης σε γαλακτωματοποιητές πρόσθετων τροφίμων ήταν τα υπερεπεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά, τα κέικ και τα μπισκότα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αντιπροσώπευαν το 18,5%, το 14,7% και το 10% της συνολικής πρόσληψης γαλακτωματοποιητών, αντίστοιχα. Η πρόσληψη αρκετών γαλακτωματοποιητών συσχετίστηκε θετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔτ2.

Συνολικά επτά μεμονωμένοι γαλακτωματοποιητές και μία ομάδα γαλακτωματοποιητών συσχετίστηκαν θετικά με τον κίνδυνο ΣΔτ2. Αν και οι εγκεκριμένοι γαλακτωματοποιητές θεωρούνται ασφαλείς με βάση τα επίπεδα αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI), τα πρόσφατα στοιχεία έχουν αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με τη σημασία της αναθεώρησης αυτών των ADI, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις τους στη μικροχλωρίδα του εντέρου και τη φλεγμονή. Έτσι, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν την πιθανή ανάγκη αναθεώρησης των κανονισμών που διέπουν τη χρήση γαλακτωματοποιητών στα τρόφιμα, λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία κατανάλωσή τους και τον πιθανό αντίκτυπό τους στη δημόσια υγεία.

https://www.news-medical.net/news/20240425/Food-additive-emulsifiers-linked-to-increased-risk-of-type-2-diabetes.aspx

ΠΗΓΗ: Salame, C., Javaux, G., Sellem, L., et al. (2024). Food additive emulsifiers and the risk of type 2 diabetes: analysis of data from the NutriNet-Santé prospective cohort study. The Lancet Diabetes & Endocrinology