/
1,336 Views0

Συνέντευξη με τον κ.Χάρη Δημοσθενόπουλο, MMedSci. SRD, Κλινικός ∆ιαιτολόγος-Βιολόγος.

 

Στην  Ελλάδα παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη [ΣΔ] (στη χώρα μας περίπου700.000 – 900.000 Έλληνες πάσχουν από διαβήτη, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 35.000-40.000 νέες περιπτώσεις εκ των οποίων 500 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών). Η θεαματική αύξηση του ΣΔ τύπου2 τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά και στους εφήβους, οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας, πράγμα που υποδηλώνει πόσο σημαντική είναι η ισορροπημένη διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής για την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη.

Για το λόγο αυτό, με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) μιλήσαμε  τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, MMedSci. SRD, Κλινικό ∆ιαιτολόγο-Βιολόγο  και συγγραφέα του βιβλίου Διατροφή στο Διαβήτη – Μια … «γλυκιά» συνήθεια, Εκδόσεις  medNutrition wellness. Ο κ.Δημοσθενόπουλος μας εξηγεί το θέμα που διαπραγματεύεται το βιβλίο, ποια είναι η σχέση του με τον Διαβήτη και τι τον ώθησε στη συγγραφή του βιβλίου.

1. Κ. Δημοσθενόπουλε, πώς ξεκίνησε η σχέση σας με το Διαβήτη;
Η σχέση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Από τα χρόνια ακόμα που έκανα το μεταπτυχιακό μου στη Μεγάλη Βρετανία, όπου στα πλαίσια του MasterofΜedicalSciences στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, έκανα τη διπλωματική μου εργασία πάνω στη διατροφή του διαβήτη. Εκεί, πέρα από τα άτομα που συμμετείχαν και τα οποία ήταν άτομα με Διαβήτη είχα και υπεύθυνη καθηγήτρια με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1. Έτσι, ήταν μία καλή πρώτη ευκαιρία να ζήσω από κοντά το τι σημαίνει να «ζει κάποιος με το Διαβήτη».

Κάποια χρόνια μετά είχα την τύχη και χαρά να γνωρίσω τον Καθηγητή κο Νικόλαο Κατσιλάμπρο, γνωστό για το ενδιαφέρον και το επιστημονικό του έργο πάνω στη διατροφή και ειδικότερα στο Διαβήτη. Έτσι, αρκετά χρόνια πριν διοριστώ στο Λαϊκό Νοσοκομείο κάλυπτα διαιτολογικά τα εξωτερικά ιατρεία Διαβήτη του νοσοκομείου. Επίσης εκείνα τα χρόνια άρχισα να συμμετέχω με τον Καθηγητή και στο Diabetes & NutritionStudyGroup, που αποτελεί υποομάδα του EASD.

Ήδη, λοιπόν, είχε αρχίσει να με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διατροφή για αυτή την τόσο διαδεδομένη μεταβολική νόσο. Την ίδια περίοδο, τέλος, γνώρισα τα άτομα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ατόμων με Διαβήτη και μαζί αρχίσαμε ομιλίες σε όλη την Ελλάδα σε άτομα πάνω σε θέματα διατροφής, ενώ άρχισα να αρθρογραφώ στο περιοδικό «Διαβητολογικά Νέα» της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταρείας.

2. Πώς δημιουργήθηκε η ανάγκη για αυτό το βιβλίο;
Όλα αυτά τα χρόνια έβλεπα ότι τα άτομα με διαβήτη, όσα χρόνια και αν έχουν τη νόσο, συνεχίζουν να έχουν κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις για τη διατροφή τους, κατάλοιπο των προηγούμενων χρόνων. Είδα, λοιπόν, ότι υπήρχε ανάγκη για ένα απλό βιβλίο που να εξηγεί διατροφικά θέμα που σχετίζονται με το Διαβήτη, που να δίνει απαντήσεις σε μύθους και όχι ακριβείς απόψεις για το τι κάνει και τι όχι και, κυρίως, που να εξηγεί ότι υπάρχουν αρκετά νέα επιστημονικά δεδομένα που κάνουν τη διατροφή στο διαβήτη πιο εύκολη και πιο ποικίλη.

3. Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο;
Το βιβλίο «Διατροφή στο Διαβήτη: μία «γλυκιά» συνήθεια» είναι ένα μικρό, εύκολο στην ανάγνωση βιβλίο που απευθύνεται σε άτομα με Διαβήτη (τύπου 1 & 2), αλλά νομίζω και όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν βήματα για την πρόληψη της νόσου. Άλλωστε, ο τρόπος ζωής και διατροφής των ατόμων με διαβήτη είναι και πρέπει να είναι παράδειμα προς μίμηση για όλους. Η δίαιτα για τη ρύθμιση του Διαβήτη είναι, όπως γνωρίζουμε πλέον, ένα συνολικά υγιεινό πρότυπο διατροφής, με πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρι, ίνες και τακτικά γεύματα και χαμηλό σε κακής ποιότητας λίπος, ζάχαρα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Έχει δηλαδή το προφίλ της διατροφής που είναι σημαντική και συνιστώμενη για όλους, ώστε να αποφύγουν και να προλάβουν την εκδήλωση μεταβολικών νοσημάτων και την εξασφάλιση ενός καλού και υγιεινού προσδώκιμου ζωής. Άρα είναι ένα βιβλίο για πολύ περισσότερους, από ότι είναι τα άτομα με διαβήτη.

4. Συναντήσατε δυσκολίες κατά τη συγγραφή του βιβλίου;
Νομίζω το κυριότερο, ίσως το αποκλειστικό πρόβλημα ήταν να συμπεριλάβω όσο περισσότερες και χρήσιμες πληροφορίες, σε ένα σχετικά μικρό και περιορισμένο βιβλίο, όπως είναι τα βιβλία της σειράς medNutritionwellness. Έτσι, ήταν σημαντικό να αξιολογηθούν ποιες πληροφορίες πρέπει να μπουν στο βιβλίο και ασφαλώς με μία γλώσσα απλή, αλλά βασισμένη σε σύγχρονα επιστημονικά δεοδμένα.

5. Το βασικό μήνυμα του βιβλίου;
Γνωρίζοντας τις επιδημικές διαστάσεις παχυσαρκίας με διαβήτη, όπως επίσης και τις επιβαρυντικές από κάθε άποψη επιπλοκές του διαβήτη το βιβλίο θέλει να περάσει το μήνυμα μιας νέας αρχής για όλους, με καλύτερη διατροφή, καλύτερα ρυθμισμένο σωματικό βάρος και περισσότερη άσκηση, ώστε να καταφέρουμε, όσο δύσκολο και αν φαίνεται αυτό, να «δαμάσουμε» το θηρίο του DIABESITY (diabetes+obesity=συνύπαρξη παχυσαρκίας και διαβήτη). Είναι σίγουρα ένα μικρό βιβλίο, αλλά είναι ακόμα ένα μικρό κομμάτι του συνολικού παζλ της θεραπευτικής προσέγγισης και ενημερώσης που προσφέρουν όλα αυτά τα άτομα, που είχα την τύχη να γνωρίσω όλα αυτά τα χρόνια (γιατρούς, νοσηλεύτριες, άτομα με Διαβήτη). Ελπίζω να πιάσει τόπο!

6. Πού μπορεί να βρει κανείς το βιβλίο;
Το βιβλίο είναι άμεσα διαθέσιμο στο eshop του medNutrition και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία όπως ΙΑΝΟΣ, Φλωράς, Πολιτεία, Πρωτοπορία, αλλά και σε συνοικειακά βιβλιοπωλεία υπάρχει κεντρικός διανομέας που μπορεί να προμηθεύσει ανά πάσα στιγμή κατόπιν παραγγελίας.

http://blog.cookoo.gr/diatrofi-ke-diavitis/