/
799 Views0

Κανένας κίνδυνος για τη μητέρα και το παιδί

Ασφαλής η δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μια σωστά σχεδιασμένη δίαιτα μπορεί να βοηθήσει την έγκυο να αποκτήσει ένα υγιές παιδί
  
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Η δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής για τις γυναίκες και δεν ενέχει κινδύνους για το έμβρυο, αποφαίνεται ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Η ανάλυση εστίασε σε 44 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά περισσότερες από 7.000 γυναίκες.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου «Queen Mary», που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία, αποφαίνεται ότι μια υγιεινή διατροφή και όχι η «υπερφαγία για δύο» προλαμβάνει την αύξηση του σωματικού βάρους και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών. Ωστόσο, οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες δεν τάσσονται υπέρ της δίαιτας ή της παρακολούθησης του βάρους.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Υπεροχής (NICE) με οδηγία που δημοσίευσε το 2010 υποστηρίζει ότι «η δίαιτα κατά τη διάρκεια της κύησης δεν συστήνεται και μπορεί να κάνει κακό στην υγεία του αγέννητου παιδιού». Όμως οι γυναίκες γενικά καθοδηγούνται ως προς την επίτευξη ενός φυσιολογικού βάρους πριν την εγκυμοσύνη.

Δεδομένου ότι το 20% με 40% των γυναικών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παίρνουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης περισσότερο από το συνιστώμενο βάρος, τα πολλά περιττά κιλά έχουν σχετιστεί με την προεκλαμψία, τον διαβήτη και την υπέρταση, καθώς και τον πρόωρο τοκετό.

Η ανασκόπηση λοιπόν του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στόχο είχε να συγκρίνει την δίαιτα, τη γυμναστική ή και τον συνδυασμό των δύο κατά τη διάρκεια της κύησης.

Οι διατροφικές συμβουλές βασίστηκαν στον περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων, την ισορροπημένη διατροφή και την κατανάλωση τροφών όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Στην συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν των αριθμών των κιλών που κάθε γυναίκα πήρε κατά τη διάρκεια της κύησης και κατά πόσο προέκυψαν επιπλοκές.

Ενώ κάθε παρέμβαση συντέλεσε σε μείωση του αριθμού των κιλών, η δίαιτα είχε την μεγαλύτερη επίδραση, με κατά μέσο όρο σχεδόν μείωση κατά 4 κιλά, του βάρους που συνολικά πήρε η γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη.

Με την γυμναστική, η συνολική μείωση των προσλαμβανόμενων κιλών ήταν μόνο 0,7 κιλά. Ο συνδυασμός δίαιτας και γυμναστικής συντέλεσε σε μείωση της τάξης του 1 κιλού.

Οι γυναίκες που έκαναν θερμιδικά ελεγχόμενη διατροφή είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια επιπλοκή.

Οι ερευνητές πάντως υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να επαληθευθούν από μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σωματικό βάρος γέννησης των νεογνών δεν επηρεάστηκε από την δίαιτα της μητέρας.

Η Δρ Σακιλα Θανγκαρατιναμ που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας εξηγεί ότι «βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να παίρνουν πάρα πολλά κιλά κατά την εγκυμοσύνη και είναι γνωστό ότι τόσο αυτές όσο και τα κυοφορούμενα έμβρυα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Ο έλεγχος του βάρους είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά η ανασκόπηση αποδεικνύει ότι μια μέθοδος προσεκτικής συμβουλευτικής βάρους ειδικά για εγκύους μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κιλών της εγκυμοσύνης. Αποδεικνύεται επίσης ότι η εφαρμογή μιας ελεγχόμενης δίαιτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών της κύησης. Οι γυναίκες λοιπόν δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την επίπτωση της δίαιτας στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.»

Σχολιάζοντας την έρευνα η Δρ Λουσίλα Ποστον από το Νοσοκομείο «St Thomas» η οποία συμμετείχε στην σύνταξη της κλινικής οδηγίας του NICE, σημειώνει ότι είναι «πρόωρο» να αλλάξουμε την ισχύουσα κατευθυντήρια γραμμή.
 

health.in.gr