/
896 Views0
Τα Δημητριακά πρωινού μάχονται την παχυσαρκία
 
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, στηρίζοντας την προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, προσκάλεσαν καταξιωμένους διαιτολόγους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο 7ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας, το οποίο διεξήχθη 3-5 Απριλίου 2008, στο ξενοδοχείο Athens Imperial.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες διεθνούς κύρους, οι οποίοι παρουσίασαν πορίσματα πρωτοποριακών ερευνών, αναφορικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της παχυσαρκίας και την αξία υιοθέτησης ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου.
Έλληνες και ξένοι διαιτολόγοι παρακολούθησαν το Δορυφορικό Συμπόσιο με θέμα τα οφέλη της Ολικής Άλεσης στον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου το απόγευμα της Παρασκευής 4 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια του συμποσίου οι ομιλητές αναφέρθηκαν εκτενώς στο ρόλο των δημητριακών ολικής άλεσης στην υγεία μας.
Ειδικότερα, στην εισήγησή του ο κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος –Βιολόγος, Προϊστάμενος του Διαβητολογικού Τμήματος στο γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ‘Λαϊκό’, τόνισε την αυξημένη θρεπτική αξία των δημητριακών ολικής άλεσης, καθώς και την αρνητική συσχέτιση που η κατανάλωσή τους παρουσιάζει σε σχέση με την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παράλληλα, μελέτες έχουν αποδείξει, όπως επισήμανε η κα. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος Β’ ΠΠΚ Πανεπιστημίου Αθηνών, πως η κατανάλωση δημητριακών πρωινού συμβάλλουν στην απόκτηση ενός ενδεδειγμένου σωματικού βάρους, αποτελώντας ένα γεύμα υψηλής θρεπτικής αξίας.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μια γευστική επιλογή για κάθε ώρα της ημέρας, συμβάλλουν στη διατήρηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς και στη μείωση της υπερφαγίας, λόγω του αισθήματος κορεσμού που προκαλούν. Η καθημερινή κατανάλωσή τους συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού, δεδομένου της υψηλής περιεκτικότητας φυτικών ινών, διατηρώντας ωστόσο αμείωτη τη γευστική απόλαυση