/
824 Views0

 

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις διατροφικές μας συνήθειες είναι το θέμα της νέας έρευνας του Α984 που επιμελήθηκε η Μαρία Παύλου και θα παρουσιάζεται έως και την Παρασκευή στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη 10.00 με 12.00.

Σύμφωνα με φετινή έρευνα της The Boston Consulting Group (BCG) για τη συμπεριφορά των καταναλωτών υπό τον τίτλο «Πλοήγηση στα Νέα Δεδομένα των Καταναλωτών» που παρουσίασε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο : Το 58% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες στα τρόφιμα, ενώ οι Έλληνες δηλώνουν πως δίνουν μικρότερη σημασία στη μάρκα. Η εκρηκτική διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων είναι αξιοσημείωτη. Οι καταναλωτές επιλέγουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για να μειώσουν τις δαπάνες τους αναζητώντας καλύτερες τιμές για τις αγορές τους από τα σούπερ-μάρκετ.

Για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ο ΕΦΕΤ (ενιαίος φορέας ελέγχου τροφίμων), καταγράφει τα διπλάσια ποσοστά ακαταλληλότητας στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας από ότι στα επώνυμα. Συγκεκριμένα στα επώνυμα είναι το 1,5% και στα ιδιωτικής ετικέτας το 3%. Το τελευταίο διάστημα όμως τα ποσοστά ακαταλληλότητας στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι καταναλωτές καλούνται να εξετάζουν τις αναγραφόμενες ετικέτες με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που όλα είναι υποχρεωμένα να φέρουν. 

O Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός διαιτολόγος, βιολόγος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, μίλησε για τις επιπτώσεις του γρήγορου και φθηνού φαγητού στην υγείας μας : «το οικονομικό επίπεδο του καθενός έχει άμεση επίπτωση σε πολλούς παράγοντες και στη διατροφή. Περιορίζουμε το φαγητό από έξω λόγω κόστους αλλά έχουμε μάλλον μία κακή διατροφή δεδομένου ότι το καλό φαγητό έχει κόστος. Τρόφιμα με χαμηλότερο κόστος : αλλαντικά, σνακ για παιδιά, προϊόντα φθηνά σε σούπερ μάρκετ, είναι πιο πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Επιβαρύνουν την υγεία μας. Είμαστε σε αδιέξοδο. Πρέπει να οργανώσουμε τη διατροφή μας όπως και όλα τα άλλα στη ζωή μας. Φαγητό φθηνό και υγιεινό. Στροφή στις πρώτες ύλες. Λαχανικά και φρούτα εποχής. Όσπρια. Ζυμαρικά που έχουν χαμηλό κόστος. Το γρήγορο φαγητό δεν τα καταδικάζουμε 100%. πρέπει να ισορροπήσουμε. Σουβλάκι και πίτσα με σωστές επιλογές και όχι επιβαρυμένα , μπορούν να γευστικά και με λιγότερες θερμίδες».