/
598 Views0

Γράφει o
Χάρης Δημοσθενόπουλος,M MedSci. SRD
Κλινικός Διαιτολόγος – Βιολόγος

Οι σύγχρονοι ρυθμοί επιβάλλουν σε πολλούς ανθρώπους την κατανάλωση του κυρίου γεύματος τους το βράδυ και όχι το μεσημέρι όπως παραδοσιακά συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες. Επίσης, υπάρχει η ανάγκη για πιο υγιεινές επιλογές στο βραδινό γεύμα, στα πλαίσια μιας πιο προσεγμένης διατροφής.

Τρώγοντας το βράδυ…
Τα δύσκολα ωράρια δουλειάς, οι αποστάσεις μέσα σε μία μεγάλη πόλη ή η δουλειά σε βάρδιες κάνει υποχρεωτική την κατανάλωση μεγάλου όγκου τροφής τις βραδινές ώρες, δεδομένου ότι το μεσημέρι είμαστε στο χώρο της εργασίας ή έξω από το σπίτι. Τα βραδινά γεύματα, αν δε σχεδιαστούν σωστά, μπορεί να μας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες και να εμποδίσουν έτσι το στόχο μας για διατήρηση ή την απώλεια βάρους ή ακόμα και την πρόληψη της εμφάνισης παχυσαρκίας.

Την ίδια στιγμή όμως το να αποφύγουμε το δείπνο μπορεί να είναι χειρότερο ειδικά να την υπόλοιπη ημέρα δεν καταφέρνουμε να καλύψουμε τις θερμιδικές και θρεπτικές μας ανάγκες. Το σώμα μας άλλωστε αντιδρά διαφορετικά στα τρόφιμα ανάλογα με την ώρα της ημέρας, λόγω της θερμοκρασίας του σώματος, τις βιοχημικές αντιδράσεις, τα επίπεδα ορμονών και τη σωματική δραστηριότητα.Υπάρχουν όμως λύσεις και προτάσεις έτσι ώστε να καλύψουμε την πείνας μας αργά το βράδυ, χωρίς όμως να επιβαρύνεται το βάρος μας ή η καρδιά μας.

Το μη προσεγμένο και μηχανικό πολλές φορές τσιμπολόγημα μπροστά από την τηλεόραση μετά το δείπνο ή αργά τη νύχτα, διακόπτοντας το βραδινό ύπνο μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα αυξημένο βάρος. Αλλά ένα φυσιολογικό γεύμα που τρώμε αργά το βράδυ, λόγω του χρονοδιαγράμματος της δουλειάς μας είναι απίθανο να οδηγήσει το βάρος μας εκτός ελέγχου. Θα πάρουμε βάρος, μόνο αν τρώμε περισσότερες θερμίδες από όσες καίμε και για αυτό μπορούμε να ενσωματώσουμε το φαγητό ακόμα και το βράδυ στο καθημερινό πλάνο των γευμάτων μας ώστε να αποφύγουμε την όποια αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Μπορούμε λοιπόν να διατηρήσουμε το βάρος μας, αν καταναλώνουμε συνολικά τόσες θερμίδες όσες καίμε καθημερινά. Έτσι, η κατανάλωση τροφής αργά τη νύχτα δεν θα διαταράξει αυτή την ισορροπία, αλλά για αυτό πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Αν καταναλώσουμε ένα μεγάλο βραδινό γεύμα ή ένα σνακ τα μεσάνυχτα που ανεβάζει τη θερμιδική πρόσληψη πάνω από τις ανάγκες μας σε θερμίδες για την ημέρα, αυτό είναι πιθανό να επηρεάσει το βάρος μας. Αλλά αν αυτά κρατούν τις συνολικές θερμίδες μέσα στα όρια που πρέπει να προσλάβουμε τότε δεν θα υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση. Ένα σύνολο 500 επιπλέον θερμίδες που καταναλώνονται από το πρωί μέχρι το βράδυ καθημερινά θα μας οδηγήσει στο να συσσωρεύσουμε μερικά επιπλέον κιλά κατά τη διάρκεια κάποιων εβδομάδων.

Εν τούτοις, το να τρώμε αργά το βράδυ συχνά απαγορεύεται από το πλάνο διατροφής, επειδή δεν είναι συνήθως η στιγμή που θα καταναλώσουμε μόνο μια χούφτα σταφίδες ή μόνο στικς καρότου ή μια σαλάτα λαχανικών. Αντίθετα, οι επιλογές μας συχνά περιλαμβάνουν επεξεργασμένα σνακ, γλυκά και γρήγορο φαγητό, τροφές δηλαδή ενεργειακά πυκνές, φτωχές σε θρεπτικά συστατικά ή μεγάλες σε όγκο μερίδες που περιέχουν πολλαπλάσιες θερμίδες από τις συνιστώμενες.
Υγιεινές επιλογές αποτελούν τα γεύματα που θα περιλαμβάνουν το 40-45% των ημερήσιων θερμίδων, με παρουσία λαχανικών, άπαχων πρωτεϊνών, καλής ποιότητας λιπαρών και όχι τηγανητών τροφών και περιορισμένων και κατά προτίμηση σύνθετων υδατανθράκων (προϊόντων ολικής κτλ).

Διατροφικά λάθη στο βραδινό είναι: το μεγάλο σε μέγεθος γεύμα και η κατανάλωση του λίγο πριν την ώρα του ύπνου, η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης το βράδυ, η κατανάλωση του μπροστά από την τηλεόραση και η υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

http://www.kalikardia.gr/%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%B3%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/