Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι προσπαθούν να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή, δίχως τηγανητά, πολλά λίπη, σος και αλάτι, είναι πως το φαγητό τους συχνά μοιάζει άνοστο και βαρετό.
Η λύση – σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο, προϊστάμενο του Διαιτολογικού Τμήματος στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο της Αθήνας – είναι τα μπαχαρικά και τα φυσικά μυρωδικά, που όχι μόνο προσθέτουν άρωμα και ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό, αλλά ωφελούν την υγεία γιατί είναι γεμάτα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Να τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για μερικά από αυτά:
Ρίγανη: Ένα κλασσικό μυρωδικό, αφού την προσθέτουμε είτε σε κύρια πιάτα (π.χ. με κρέας, στις πατάτες), είτε σε σαλάτες. Περιέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικά συστατικά όπως είναι η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ, που της προσδίδουν αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση (ισχυρότερη ακόμα και από το πορτοκάλι).
Βασιλικός: Έχει έντονο άρωμα και γεύση. Τα τελευταία χρόνια μάθαμε να το χρησιμοποιούμε και στη μαγειρική μας, φτιάχνοντας την κλασσική σάλτσα «πέστο» που ταιριάζει όχι μόνο με ζυμαρικά, αλλά και με παντζάρια, σουβλάκια, ακόμα και με ψάρι. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως τα βιοφλαβονοειδή και σε ειδικά οξέα όπως τα βολατιλικά, που του προσδίδουν έντονη αντιμικροβιακήκαι αντιφλεγμονώδη δράση.
Δεντρολίβανο: Επίσης τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να το προσθέτουμε συστηματικά στη μαγειρική μας, ιδιαίτερα στο κρέας, αλλά και σε σούπες ή σε πιάτα με ψάρι. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, φυτικού σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Β6. Βοηθάει στη διαδικασία της πέψης, στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει ένα οξύ (καρνοσικό οξύ) που σχετίζεται με προστασία του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.
Κόλιαντρος: Από την κινέζικη και τη μεξικάνικη κουζίνα έχει πλέον έρθει και στη δική μας, αν και ακόμα δεν το χρησιμοποιούμε συχνά. Συνδυάζεται σε μίγματα με κάρυ, σκόρδο και τζίντζερ. Δίνει πλούσιο άρωμα σε πολλά πιάτα με κοτόπουλο, χοιρινό ή λαχανικά. Τα πολύτιμα συστατικά του έχουν συνδεθεί με την πιθανή αγχολυτική του δράση, ενώ μία από τις ουσίες του, η δοδεσενάλη, ασκεί ισχυρή φυσική αντιμικροβιακή δράση.
Φασκόμηλο: Δίνει απαλό άρωμα σε κρέας, κοτόπουλο και σούπες, Είναι πηγήσιδήρου, καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου, αλλά και βιταμίνης C, νιασίνης, βιταμίνης Β6, φολικού οξέος, βήτα καροτίνης και φυτοστερολών. Περιέχει ακόμα ουσίες όπως έλαια (θυϊόνη), ταννίνες, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, που έχουν αντισηπτική και τονωτική δράση και βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία.
Θυμάρι: Το θυμάρι προστίθεται σε λιπαρά κρέατα με έντονη μυρωδιά (π.χ. αρνί και κατσίκι), αλλά και σε χοιρινό και κοτόπουλο, ακόμα και σε σάλτσες, σούπες, λαχανικά και ζυμαρικά. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως φαινόλες. Επειδή ανακουφίζει από τον βήχα και το συνάχι, χρησιμοποιείται και σε καραμέλες. Περιέχει μια ουσία που ονομάζεται θυμόλη και έχει αντισηπτική δράση ενάντια σε παράσιτα του εντέρου.
Κουρκουμάς: Το χαρακτηριστικό κίτρινο μπαχαρικό, που εκτός από άρωμα, δίνει και χαρακτηριστική εικόνα και χρώμα στα πιάτα που το προσθέτουμε. Διαδεδομένο σε φαγητά της Ανατολής, αλλά και στη δική μας κουζίνα, κυρίως σε γλυκά και κρέατα. Περιέχει την ουσία κουρκουμίνη – μια φυσική χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της σκόνης κάρυ. Ο κουρκουμάς εμπεριέχει ένα μίγμα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών – φαινολικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις και προστατεύουν από ασθένειες. Δρα επίσης καταπραϋντικά στον πόνο και ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση.
Κανέλα: Δημοφιλής στην ανατολίτικη κουζίνα, αλλά και στη δική μας. Προστίθεται κυρίως σε γλυκά και σε πιάτα που έχουν ντομάτα για να μειώσει την οξύτητα της γεύσης της. Παρουσιάζει αντιπαρασιτική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση. Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες τη συσχέτισαν με την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στα άτομα με διαβήτη. Είναι πλούσια πηγή μαγγανίου και σιδήρου, ενώ περιέχει την ουσία σιναλμαδεΰδη, που της προσδίδει αντιπηκτικές ιδιότητες.
Πιπέρι: το πιπέρι μαζί με το αλάτι είναι σίγουρα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά, που μπαίνει σχεδόν σε όλα τα φαγητά όπως σάλτσες (κυρίως ντομάτας και κρασιού), κόκκινα κρέατα, κοτόπουλο, ψάρια, αλλά ακόμα και σε γλυκά. Περιέχει μια ουσία την πιπερίνη, που έχει ευεργετική δράση στο πεπτικό μας σύστημα, ενώ αποτελεί φυτική πηγή σιδήρου. Εκτός από το κλασσικό «μαύρο» πιπέρι, υπάρχουν αρκετοί τύποι όπως: πράσινο, λευκό, κόκκινο, ροζ, κουμπέμπ (κυρίως στην αραβική κουζίνα), καγιέν και σιτσουάν (δημοφιλές στην κινέζικη κουζίνα).
Κάρι: Το κάρι σε σκόνη περιέχει κουρκουμίνη, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων. Η κουρκουμίνη σχετίζεται επίσης με επιβράδυνση της εξέλιξης του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και με την ενίσχυση της μνήμης (γι’ αυτό και σχετίζεται με προστασία ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ).
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Πατώντας “Αποδοχή”, αποδέχεστε όλα τα cookies.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie για να βελτιώσει την εμπειρία σας ενώ περιηγείστε στον ιστότοπο. Από αυτά τα cookie, τα cookie που κατηγοριοποιούνται ως απαραίτητα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας, καθώς είναι απαραίτητα για τη λειτουργία βασικών λειτουργιών του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookie τρίτων που μας βοηθούν να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies θα αποθηκευτούν στο πρόγραμμα περιήγησης σας μόνο με τη συγκατάθεσή σας. Έχετε επίσης την επιλογή να εξαιρεθείτε από αυτά τα cookie. Ωστόσο, η εξαίρεση από ορισμένα από αυτά τα cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία περιήγησης σας.
Τα απαραίτητα cookie είναι απολύτως απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μόνο cookie που διασφαλίζουν βασικές λειτουργίες και δυνατότητες ασφάλειας του ιστότοπου. Αυτά τα cookies δεν αποθηκεύουν προσωπικά στοιχεία.
Τυχόν cookie που ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου και χρησιμοποιούνται ειδικά για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων χρήστη μέσω αναλυτικών στοιχείων, διαφημίσεων, άλλων ενσωματωμένων περιεχομένων χαρακτηρίζονται ως μη απαραίτητα cookie. Είναι υποχρεωτικό να εξασφαλιστεί η συναίνεση των χρηστών πριν από την εκτέλεση αυτών των cookies στον ιστότοπό σας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θα ήθελα να ενημερώσω ότι δεν έχω καμία σχέση με τα δημοσιεύματα που χρησιμοποιούν την εικόνα μου, το όνομα μου και την ιδιότητα μου και με εμπλέκουν στην προώθηση και προβολή σκευασμάτων διατροφής για την απώλεια βάρους και λίπους αλλά και τη ρύθμιση του ζαχάρου, τα οποία και έχουν χαρακτηριστεί από τον ΕΟΦ ως επικίνδυνα και χωρίς καμία έγκριση. Επειδή φαίνομαι να υποστηρίζω την αποτελεσματικότητα των προϊόντων αυτών θα ήθελα να επισημάνω και να κάνω απόλυτα σαφές ότι τα σκεύασματα ΚΕΤΟ DIET, SUGANORM και DIETONUS -ή όποιο άλλο μπορεί να προκύψει- είναι μη εγγεκριμένα από τον ΕΟΦ, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα και σίγουρα εγώ ως κλινικός διαιτολόγος δεν τα προωθώ.
Πρόκειται για ενέργεια παραπλάνησης και απάτη και για το λόγο αυτό και έχω ενημερώσει τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.