/
1,131 Views0

Ως υπέρταση ορίζεται η κατάσταση όπου η συστολική αρτηριακή πίεση (BP) δίνει τιμές άνω του 140 mmHg ή η διαστολική πίεση άνω του 90 mmHg. Ωστόσο, η συνολική υγεία διαταράσσεται επίσης σε άτομα των οποίων η αρτηριακή πίεση είναι πάνω από 115/75 mmHg. Η υπέρταση είναι μία επικίνδυνη διαταραχή της υγείας που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και γνωσιακή διαταραχή. Σε παγκόσμιο επίπεδο, συστολική πίεση πάνω από 115 mmHg είναι καθοριστικός παράγοντας κινδύνου θανάτου.

Η υπερκατανάλωση αλατιού επιβαρύνει την υγεία τουλάχιστον 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ). Προστίθεται στη διατροφή μας ως ενισχυτικό της γεύσης, ενώ στη βιομηχανία χρησιμοποιείται και ως φυσικό συντηρητικό. Το αλάτι είναι ένα συστατικό της τροφής που σχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και τον κινδύνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και νοσήματα, όπως η οστεοπόρωση και άσθμα.

Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής έχει οδηγήσει στην κατανάλωση διπλάσιας ποσότητας νατρίου, από τη συνιστώμενη, δεδομένου ότι καταναλώνουμε όλο και περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα, που είναι υψηλά σε αλάτι. Η μέση κατανάλωση νατρίου είναι ίση με 3.400 mg την ημέρα, με συνιστώμενη πρόσληψη για τους υγιείς ενήλικες τα 2.400 mg (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 6 γραμμάρια αλατιού).

Πώς να μειώσω το αλάτι στην καθημερινή μου διατροφή;

Για να καταφέρουμε να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού στην καθημερινή διατροφή μας, εκτός από την αποφυγή της κατανάλωσης αλατισμένων και αλμυρών τροφίμων, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε πρακτικές όπως: να μην έχουμε αλατιέρα στο τραπέζι, να μάθουμε να βράζουμε τρόφιμα όπως ζυμαρικά, ρύζι, λαχανικά και όσπρια χωρίς προσθήκη αλατιού στο νερό, να προτιμούμε χυμό λεμονιού ή μυρωδικά και μπαχαρικά ή μικρή ποσότητα κρασιού, για να δίνουμε γεύση.

Επίσης, πέρα από το «φανερό» αλάτι στη διατροφή μας, πρέπει να προσέχουμε και το «κρυμμένο» αλάτι, που είναι εξίσου επικίνδυνο. Για αυτό το λόγο πρέπει να προσέχουμε: το ψωμί (δίνει περίπου το 40% του αλατιού που τρώμε), τα τυριά, τα διάφορα αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, κριτσίνια), τρόφιμα όπως τα παστά και τα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά, αλμυρά σνακ όπως τα πατατάκια και τα γαριδάκια, τις αλατισμένες μαργαρίνες και βούτυρα, τα έτοιμα και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Υψηλά σε αλάτι είναι επίσης: οι έτοιμες σάλτσες, οι κύβοι γεύσης, οι σούπες σε φακελάκια, οι κατεψυγμένες πίτσες και πίτες, τα δημητριακά πρωινού. Τέλος, κρυμμένο αλάτι βρίσκουμε ακόμα και σε γλυκά τρόφιμα όπως τα κέικ, τα ντόνατς, τα κρουασάν, τα μπισκότα, η σοκολάτα και τα έτοιμα επιδόρπια.

Η μειωμένη ποσότητα του αλατιού στη διατροφή μας, σε συνδυασμό με τηρύθμιση του σωματικού βάρους και την καθημερινή κίνηση και άσκηση αποτελούν βασικούς παράγοντες αντιμετώπισης της υπέρτασης.

Βιβλιογραφία

  1. Dumler F. Dietary sodium intake and arterial blood pressure. J Ren Nutr. 2009 Jan;19(1):57-60.
  2. He FJLi JMacgregor GA. Effect of longer term modest salt reduction on blood pressure: Cochrane systematic review and meta-analysis of randomised trials.BMJ. 2013 Apr 3;346
  3. Lawes CM, Vander Hoorn S, Rodgers A. Global burden of blood-pressure-related disease. Lancet 2008;371:1513-8.
  4. Oh VM. Ηypertension: time always for prevention via dietary salt reduction. Ann Acad Med Singapore. 2011 Jun;40(6):262-3.
  5. Sacks FM, Compos H. Dietary therapy in hypertension. New Engl J Med 2010; 362:2102-12

http://www.kalikardia.gr/periorizontas-to-alati-sti-diatrofi/