Αλλαγές στον τρόπο διατροφής
- Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και προτιμήστε μικρά και συχνά.
- Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Γενικά όμως πρέπει να πίνετε υγρά και μερικά από αυτά να είναι χυμοί, ημίπαχο γάλα.
- Περιορίστε την κατανάλωση λίπους, μειώνοντας την κατανάλωση τηγανητών κρεάτων – ψαριών – λαχανικών, τσιγαρισμένων φαγητών, σαλτσών για σαλάτες (dressing), μαγιονέζας, βουτύρου, κρέμας γάλακτος και αλλαντικών.
- Καταναλώστε ελαιόλαδο σε γεύματα και σαλάτες, που θα σας δώσει ενέργεια και δεν θα σας ενοχλήσει.
- Αποφύγετε όξινα τρόφιμα όπως χυμούς εσπεριδοειδών, λεμόνι και τομάτα.
- Περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών γλυκών και ιδιαίτερα σοκολάτας ή γλυκών με κρέμα.
- Περιορίστε την κατανάλωση καρυκευμάτων και ιδιαίτερα μαύρου και κόκκινου πιπεριού. Ο δυόσμος, η μέντα, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ίσως επιδεινώσουν τα συμπτώματα κάποιων ασθενών.
- Τα ανθρακούχα, αλκοολούχα και καφεϊνούχα ροφήματα είναι πιθανό να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Προτιμήστε τον ντεκαφεϊνέ καφέ και τα αναψυκτικά χωρίς ανθρακικό. Επίσης καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο.
Αλλαγές στις συνήθειες ζωής:
- Διακόψτε το κάπνισμα.
- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
- Αποφύγετε την κατάκλιση για τουλάχιστο δύο ώρες μετά το φαγητό.
- Η κατάκλιση στο αριστερό πλευρό πιθανόν να βοηθήσει κάποιους ασθενείς.
- Ανυψώστε το άνω τμήμα του σώματός σας κατά τον ύπνο (όχι μόνο το κεφάλι).