/
3,752 Views0
                                                         
o        Μειώστε το συνολικό λίπος, το κορεσμένο λίπος (ζωικής προέλευσης) και την προσλαμβανόμενη χοληστερίνη από τυριά, κρέατα, αβγά και γλυκά.
o        Προτιμήστε το ελαιόλαδο, αλλά και αυτό με μέτρο.
o        Μαγειρέψτε πιο υγιεινά, με λιγότερο τηγάνισμα και περισσότερο βράσιμο και ψήσιμο.
o        Κάντε τακτικά και μικρά γεύματα.
o        Αποκτήστε και διατηρήστε το ιδανικό σας βάρος.
o        Μειώστε το κάπνισμα και το αλκοόλ και αυξήστε την σωματική άσκηση.
o        Πίνετε άφθονα υγρά.
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται:
1.      Ομάδα ψωμιού: τα προϊόντα που περιέχουν γάλα και λίπος, πίτες, γλυκά, τηγανίτες, φρέσκα ζυμαρικά με αυγά, δημητριακά με λίπος, κρουασάν, αρτοσκευάσματα με αυγά και βούτυρο. Τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως πιθανόν να προκαλέσουν ενόχληση.
2.      Ομάδα λίπους: βούτυρο, μαγιονέζα, ζωικό λίπος, ζωμός κρέατος & λιπαρές σούπες, ξηροί καρποί, ελιές.
3.      Ομάδα κρέατος: λιπαρά κρέατα, αλλαντικά και λουκάνικα, μπέικον, κρόκοι αυγών, εντόσθια (νεφρά, συκώτι, μυαλά), παχιά ψάρια όπως σαρδέλες, σολωμός, θαλασσινά, παστά.
4.      Ομάδα γάλακτος: πλήρες γάλα, ολόπαχα γιαούρτια (λίπος > 2%) & λιπαρά τυριά, τυριά σε κρέμα, πλήρες σοκολατούχο γάλα, σοκολάτα ή γλυκά με σοκολάτα, παγωτά, κρέμα γάλακτος.
5.      Ομάδα λαχανικών: λαχανικά με κρέμα ή λίπος/ λάδι. Ραδίκια, χόρτα βουνού, λάχανο, μπάμιες, αγγούρι, μελιτζάνες, τουρσιά, κρεμμύδια, ραπανάκια είναι πιθανό να προκαλέσουν ενόχληση.
6.      Ομάδα φρούτων: αβοκάντο.
 
Τρόφιμα που επιτρέπονται:
  • Ομάδα ψωμιού: λευκό ψωμί ή σικάλεως, φρυγανιές, παξιμάδια, ρύζι καλοβρασμένο, πατάτες βραστές, φούρνου ή πουρέ, ζυμαρικά, κράκερ και μπισκότα χωρίς γάλα ή λίπος (διαβάστε τις ετικέτες τους).
  • Ομάδα κρέατος:κρέας μετά από αφαίρεση του ορατού λίπους (άλιπο μοσχαρίσιο, άλιπο χοιρινό), άλιπα ψάρια όπως βακαλάος, λιθρίνι, γλώσσα, μπαρμπούνι & κοτόπουλο (χωρίς δέρμα), αβγά (προτιμείστε το ασπράδι).
  • Ομάδα λίπους: κατά προτίμηση ελαιόλαδο, αλλά και αυτό με μέτρο.
  • Ομάδα γάλακτος:γαλακτοκομικά αποβουτυρωμένα ή έως 2% (γάλα, γιαούρτι) & τυριά με χαμηλά λιπαρά (ανθότυρο, τυρί τύπου «κότατζ», Κατίκι Δομοκού, φίνα, Mίλνερ τυρί σε κρέμα).
  • Ομάδα λαχανικών: φρέσκα λαχανικά, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα, χωρίς λίπη και λάδια. Προτιμείστε κολοκυθάκια βραστά, τομάτα χωρίς φλούδα και σπόρια, καρότα καλά βρασμένα.
  • Ομάδα φρούτων: φρούτα φρέσκα ή σε κομπόστα (σπιτική, χωρίς σιρόπι), φυσικοί χυμοί και μαρμελάδες (χωρίς σπόρια).
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ
ΠΡΩΙΝΟ
Γάλα ή γιαούρτι 0-1,5% λιπαρά ή άπαχο τυρί
Ψωμί ή φρυγανιές
 
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 φρούτο εποχής
 
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ – ΒΡΑΔΙΝΟ:
Κρέας άπαχο ή ψάρι ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα (χωρίς δέρμα, στήθος)
Μικρή μερίδα ρύζι ή ζυμαρικό ή πατάτες βραστές (χωρίς σάλτσες και βούτυρο)
Ψωμί
Λαχανικά άφθονα (ωμά ή βραστά)
Ελαιόλαδο
 
ΑΠΟΓΕΥΜΑ:
1 φρούτο εποχής