- Ομάδα Λαχανικών : χυμοί λαχανικών. Το μαρούλι, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες από άλλα λαχανικά. Επιλέξτε κάποια από τα παραπάνω λαχανικά ή βραστά καρότα και κολοκύθια.
- Ομάδα Φρούτων : σουρωμένοι χυμοί φρούτων, κομπόστες ή ψημένα φρούτα.
- Ομάδα Ψωμιού – Δημητριακών :άσπρο ψωμί, φρυγανιές, ρύζι και ζυμαρικά, πατάτα ξεφλουδισμένη.
- Ομάδα Κρέατος : κοτόπουλο, ψάρι, κόκκινα κρέατα καλά βρασμένα.
- Ομάδα Γαλακτοκομικών : το γάλα και το γιαούρτι μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα σε περιόδους εξάρσεων νοσημάτων του γαστρεντερικού. Περιοριστείτε σε 2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα.
- φρέσκα φρούτα, χωρίς την φλούδα, (μήλο, αχλάδι, μπανάνα, ροδάκινο κ.α.)
- φρέσκα λαχανικά, όπως: μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, καρότο, κολοκύθι, χόρτα, κουνουπίδι.
- ψωμί, μπισκότα και δημητριακά ολικής αλέσεως. καστανό ρύζι, όσπρια, αρακά.
- Όλους τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα κουκούτσια.
- Αγγούρι, ντομάτα, μελιτζάνα, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, μπάμιες.
- Φράουλες, ακτινίδια, τα κουκούτσια από σταφύλι και καρπούζι.
- Το πολύσπορο ψωμί.
- Μαρμελάδες με σπόρους, γλυκά με ξηρούς καρπούς ή σπόρους, πίτες και κέικ με ξηρούς καρπούς ή σπόρους.
Μειώστε: το λίπος ζωικής προέλευσης, που βρίσκεται στο κρέας, το δέρμα των πουλερικών, το βούτυρο, τα λιπαρά τυριά, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά.
Περιορίστε: το αλάτι, τον καφέ και τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη.
- φρέσκα φρούτα, χωρίς την φλούδα
- φρέσκα λαχανικά
- Ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, αρακά.
|