/
1,229 Views0

Υπάρχει ένα πολύ απλό “κόλπο”, που όπως δείχνει πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος και αυτό δεν είναι άλλο από το να χρησιμοποιούμε ένα μικρότερο πιάτο ή μπολ.

Η σημασία του μεγέθους μερίδας

Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε συστηματικά περισσότερο φαγητό και ποτό όταν μας προσφέρονται μεγαλύτερου μεγέθους μερίδες, συσκευασίες ή σκεύη και έχουμε μία τάση να γεμίζουμε μέχρι πάνω το πιάτο μας, πριν ακόμα αρχίσουμε να τρώμε. Την ίδια στιγμή, δε σταματάμε εάν δεν καταναλώσουμε όλη την προσφερόμενη μερίδα-ποσότητα και όταν αδειάσουμε το πιάτο μας.

Η υπερκατανάλωση τροφής αλλά και η επιβλαβής χρήση αλκοόλ και καπνού έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη διαφόρων μη μεταδοτικών ασθενειών, οι οποίες αποτελούν τις κορυφαίες αιτίες νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας παγκοσμίως. Καθώς οι άνθρωποι εκτίθενται επανειλημμένα σε διάφορα μεγέθη και μερίδες τροφίμων, αλκοόλ και προϊόντων καπνού σε χώρους όπως καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ αλλά και στο σπίτι, αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον της πολιτικής για τη δημόσια υγεία, σε σχέση με το μέγεθος και το σχήμα των τροφίμων, ώστε να υποδειχθεί η σημασία μίας σχετικής παρέμβασης.

Τι δείχνει σχετική ανασκόπηση

Μεγάλη ανασκόπηση ερευνών που σχετίζονται με αυτή τη θεματολογία και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, βασίζεται στα ευρήματα 61 προγενέστερων μελετών με πάνω από 6.700 εθελοντές και δημοσιεύεται στη βάση δεδομένων συστηματικών ανασκοπήσεων Cochrane (Cochrane Database of Systematic Reviews), δείχνει ότι η εξάλειψη μεγαλύτερου μεγέθους μερίδων από τη διατροφή θα μπορούσε να μειώσει σχεδόν κατά 1/3 των θερμίδων που καταναλώνονται από ένα τυπικό σύνολο Αμερικανών ενηλίκων. Επίσης έδειξε ότι όταν ο μέσος ενήλικας χρησιμοποιεί μικρότερα πιάτα, προσλαμβάνει κατά μέσον όρο 159 kcal λιγότερες την ημέρα και όταν αρχίζει να πίνει τα ροφήματά του σε μικρότερα ποτήρια, οι ημερήσιες θερμίδες του μπορούν να μειωθούν. Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο των περιβαλλοντικών επιρροών στην κατανάλωση των τροφίμων βοηθώντας τους ανθρώπους να αποφύγουν την επιπλέον πρόσληψη έως και 279 kcal την ημέρα.

Τα ευρήματά της συγκεκριμένης ανασκόπησης υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο των περιβαλλοντικών επιρροών στην κατανάλωση των τροφίμων. Βοηθώντας τους ανθρώπους να αποφύγουν την έκθεση και την πρόσβασή τους σε μεγαλύτερες μερίδες φαγητού ή ποτού, μειώνοντας το μέγεθος της μερίδας με τη χρήση μικρότερων σκευών και πιάτων αλλά και τη διαθεσιμότητα τους σε καταστήματα, εστιατόρια και κυρίως καθημερινά στο σπίτι, είναι πιθανό να βοηθήσουμε τους περισσότερους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο της υπερφαγίας και αύξησης τους σωματικού τους βάρους. Χρησιμοποιώντας λοιπόν μικρότερα πιάτα, αλλαγή που είναι εύκολη και απλή, μπορούμε να μειώσουμε την υπερκατανάλωση της τροφής, η οποία, όπως γνωρίζουμε, αυξάνει τους κινδύνους των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και πολλών μορφών καρκίνου.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω είναι πια απόλυτα αποδεκτό ότι πολιτικές και πρακτικές που θα μειώσουν με επιτυχία το μέγεθος, τη διαθεσιμότητα και τη ζήτηση του μεγαλύτερου μεγέθους μερίδας, πακέτων και συσκευασιών, ατομικών μονάδων και επιτραπέζιων σκευών μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική μείωση των ποσοτήτων των τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων των μη-αλκοολούχων ποτών) που θα καταναλώνονται από το γενικό πληθυσμό. Η χρήση μικρότερων σερβίτσιων λοιπόν στο σπίτι αλλά και στα εστιατόρια ή στους μπουφέδες αυτομάτως μειώνει το μέγεθος των μερίδων.

ΠΗΓΗ:

Hollands GJ, Shemilt I, Marteau TM, Jebb SA, Lewis HB, Wei Y, Higgins JP, Ogilvie D. Portion, package or tableware size for changing selection and consumption of food, alcohol and tobacco. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Sep 14;9.

http://www.kalikardia.gr/to-somatiko-varos-kai-to-megethos-tou-piatou-mas/