Πολλές είναι οι δίαιτες ακραίας σύστασης που κατά καιρούς έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς, δίνοντας υποσχέσεις για γρήγορο, άκοπο, υγιεινό αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους.
Δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη-χαμηλά σε υδατάνθρακες
Η έρευνα πάνω στις λεγόμενες «πρωτεϊνικές» δίαιτες ξεκίνησε από τα μέσα του προ-προηγούμενου αιώνα, αν και έγινε ευρύτερα γνωστή στα μέσα μόλις του προηγούμενου αιώνα
Δίαιτα Ατκινς
Ίσως η πιο διάσημη «χημική» δίαιτα, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1972.
Είναι μια δίαιτα:
υψηλή σε πρωτεΐνες (αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 30% της θερμιδικής πρόσληψης, ενώ το προτεινόμενο ποσοστό δεν ξεπερνά το 15%),
υψηλή σε λίπος και
πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες (δεν ξεπερνούν τα 20 γρ ημερησίως )
Διαιτολόγια χαμηλά σε υδατάνθρακες (25-40% των συνολικών θερμίδων) και υψηλό ποσοστό ενέργειας από πρωτεΐνες και λίπος έχουν καλύτερα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα (6 μηνών), αλλά όχι μακροπρόθεσμα (12 μηνών) από τα άτομα που ακολουθούσαν ένα διαιτολόγιο χαμηλό σε λίπος (25-30%) και υψηλό σε υδατάνθρακες (55-60%). Περιλαμβάνει τροφές όπως: κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, αβγά και αλλαντικά. Στηρίζεται στη διαδικασία της κέτωσης, δηλαδή της παραγωγής κετονοσωμάτων λόγω της ελλιπούς πρόσληψης υδατανθράκων και της χρήσης λίπους ως πηγή ενέργειας. Έχει γρήγορα αποτελέσματα λόγω κυρίως της μεγάλης απώλειας ούρων-υγρών.
Μερικές από τις πιο συνήθεις συνέπειες της Δίαιτας Atkins είναι:
ØΗ εμφάνιση υπερλιπιδαιμίας
ØΗ εμφάνιση ορθοστατικής υπότασης
ØΗ αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα
ØΤο αυξημένο φορτίο για τους νεφρούς
ØΗ ανάπτυξη δυσκοιλιότητα λόγω της χαμηλής πρόσληψης ινών
ØΗ συνεχής κόπωση
Άλλες τέτοιες δίαιτες:
Δίαιτα Ζώνης
Barry Sears Ph.D (1996)
Μοιάζει με την Atkins, αλλά με περισσότερους υδατάνθρακες:
40% υδατάνθρακες
30% πρωτεΐνες
30% λίπος
Περιλαμβάνει την τακτική πρόσληψη τροφής ανά 3-4 ώρες. Μπορεί να προκαλέσει κόπωση, νευρικότητα, αδυναμία λόγω των χαμηλών υδατανθράκων. Όσοι υδατάνθρακες δίνονται πρέπει αν είναι ολικής άλεσης και οι πρωτεΐνες χαμηλού λίπους.
Δίαιτα Παλαιολιθικής Εποχής” Dr Richard Mackarness (1958)
Περιλάμβανε <60 gr υδατανθράκων και υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών και λίπους
“Δίαιτα Εσκιμώου”
Dr. Blake Donaldson (1960)
Ήταν δίαιτα που αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από κρέας και ψάρι
Σε συγκριτική μελέτη με τίτλο ”Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers, and Zone Diets for weight Loss and Heart Disease Risk Reduction: A Randomised Trial” φάνηκαν τα ακόλουθα:
qΌλες οι δίαιτες παρουσίασαν μια σημαντική μείωση του σωματικού βάρους τον 1ο χρόνο
qΟι δίαιτες του Atkins και του Ornish είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά διάρκειας παρακολού-θησης της δίαιτας, λόγω της αυστηρότητας του προγράμματος
qΌλες οι δίαιτες (εκτός της Atkins) παρουσίασαν μια σημαντική μείωση στη μέση τιμή της LDL χοληστερίνης
qΌλες οι δίαιτες (εκτός της Ornish) παρουσίασαν μια σημαντική αύξηση της HDL χοληστε-ρίνης
qΟι χαμηλότερες σε CHO δίαιτες (Zone και Atkins) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στα τριγλυκερίδια και τη διαστολική πίεση
qΤα αποτελέσματα της μείωσης του βάρους είχαν περισσότερο σχέση με τη διάρκεια του προγράμματος, παρά το είδος της δίαιτας.
«Οι απισχναντικές και αυστηρές δίαιτες είναι λανθασμένες. Οι δίαιτες που οδήγησαν στην έσχατη απίσχνανση είναι επικίνδυνες.» Ιπποκράτης, Αφορισμοί
Δίαιτες σύμφωνα με την ομάδα αίματος
Καμία επιστημονική βάση, δίαιτα που κυρίως στηρίζεται στην πιθανή ανοσολογική αντίδραση του κάθε οργανισμού μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Απευθύνεται στην «ανάγκη» των ατόμων που ακολουθούν συχνά δίαιτες για κάτι πιο ελκυστικό και διαφορετικό. Αποκλείει συχνά απαραίτητα τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά.
Δίαιτα με τη λαχανόσουπα
Ξεκίνησε από την Κλινική Mayo και απευθυνόταν σε άτομα με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα που έπρεπε άμεσα να χάσουν βάρος για να υποβληθούν σε επεμβάσεις. Χαμηλή σε θερμίδες και λεύκωμα, αυστηρή και επίπονη. Δεν είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής και για αυτό αν ακολουθείται για πολλές μέρες μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη για τον οργανισμό.
Δίαιτα του Beverly Hills
Βασίζεται στο συνδυασμό τροφίμων, κυρίως ακριβών και ιδιαίτερων π.χ. εξωτικών φρούτων, εξειδικευμένων τυποποιημένων προϊόντων. Μπορεί να δημιουργήσει ζαλάδες ή δυσκολία στη συγκέντρωση.
Δίαιτα Ornish
Αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα με πολύ περιορισμένες τις ζωικές τροφές και τα κορεσμένα λιπαρά. Επιτρέπει μόνο τα ασπράδια αβγού και τα γαλακτοκομικά με 0% λιπαρά. Αν και φαίνεται να λειτουργεί αποτοξινωτικά δεν είναι επαρκής δίαιτα και είναι δύσκολο να ακολουθηθεί.
Δίαιτα South Beach
Περιορίζει μόνο όσους υδατάνθρακες είναι πλήρως επεξεργασμένοι, ενώ επιτρέπει ζυμαρικά ολικής, ρύζι, ψωμί ολικής. Είναι δίαιτα πλούσια σε ίνες και καλά λιπαρά, ενώ προσφέρει υψηλό κορεσμό. Δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη.
Δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
Γλυκαιμικός δείκτης: ορίζεται η μαθηματική έκφραση της υπεργλυκαιμίας που προκύπτει, όταν τα υπό εξέταση τρόφιμα συγκριθούν με την υπεργλυκαιμία, που προκαλεί ποσότητα γλυκόζης ή η λήψη ψωμιού, που περιέχει την ίδια ποσότητα υδατανθράκων. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα διατροφικό «εργαλείο» που αναπτύχθηκε πριν από χρόνια, από την ομάδα του Otto (1973) και του Jenkins(1981), με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση των διατροφικών συμβουλών και σύμφωνα με το οποίο τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες κατατάσσονται ανάλογα με την ικανότητά τους να αυξήσουν το σάκχαρο του αίματος ή να επηρεάσουν το σωματικό βάρος. Αρκετές μελέτες έχουν καταδείξει ευεργετικές επιδράσεις της δίαιτας με τροφές χαμηλού ΓΔ, όσο αφορά την πρόληψη ή τη θεραπεία σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου και γενικά την υγεία .
Πιθανοί μηχανισμοί:
Δίαιτα χαμηλού GI προάγει κορεσμό ευκολότερα από ισοθερμιδική δίαιτα υψηλού GI,
επιβραδύνει απορρόφηση (πολλές τροφές χαμηλού GI είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες),
wΟ γλυκαιμικός δείκτης δεν είναι πάντα δείκτης υγιεινής διατροφής, κατάλληλης για την απώλεια ή τη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους.
wΤα αναψυκτικά, τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, οι σοκολάτες, τα παγωτά και οι χυμοί τύπου Νέκταρ με ζάχαρη, έχουν σε πολλές περιπτώσεις χαμηλές ή μέτριες τιμές ΓΔ.
wΟ γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων μπορεί επίσης να μειωθεί με την προσθήκη λίπους ή την προσθήκη και την αντικατάσταση των σακχάρων όπως της φρουκτόζης και των αλκοολών της ζάχαρης, που ασφαλώς επιβαρύνει και το θερμιδικό τους φορτίο.
wΤέλος, υπάρχουν περιπτώσεις αμυλούχων τροφίμων, όπου ο ΓΔ ενός τροφίμου ολικής είναι περίπου ίσος με το αντίστοιχο, ραφιναρισμένο τρόφιμο.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Πατώντας “Αποδοχή”, αποδέχεστε όλα τα cookies.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie για να βελτιώσει την εμπειρία σας ενώ περιηγείστε στον ιστότοπο. Από αυτά τα cookie, τα cookie που κατηγοριοποιούνται ως απαραίτητα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας, καθώς είναι απαραίτητα για τη λειτουργία βασικών λειτουργιών του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookie τρίτων που μας βοηθούν να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies θα αποθηκευτούν στο πρόγραμμα περιήγησης σας μόνο με τη συγκατάθεσή σας. Έχετε επίσης την επιλογή να εξαιρεθείτε από αυτά τα cookie. Ωστόσο, η εξαίρεση από ορισμένα από αυτά τα cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία περιήγησης σας.
Τα απαραίτητα cookie είναι απολύτως απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μόνο cookie που διασφαλίζουν βασικές λειτουργίες και δυνατότητες ασφάλειας του ιστότοπου. Αυτά τα cookies δεν αποθηκεύουν προσωπικά στοιχεία.
Τυχόν cookie που ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου και χρησιμοποιούνται ειδικά για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων χρήστη μέσω αναλυτικών στοιχείων, διαφημίσεων, άλλων ενσωματωμένων περιεχομένων χαρακτηρίζονται ως μη απαραίτητα cookie. Είναι υποχρεωτικό να εξασφαλιστεί η συναίνεση των χρηστών πριν από την εκτέλεση αυτών των cookies στον ιστότοπό σας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θα ήθελα να ενημερώσω ότι δεν έχω καμία σχέση με τα δημοσιεύματα που χρησιμοποιούν την εικόνα μου, το όνομα μου και την ιδιότητα μου και με εμπλέκουν στην προώθηση και προβολή σκευασμάτων διατροφής για την απώλεια βάρους και λίπους αλλά και τη ρύθμιση του ζαχάρου, τα οποία και έχουν χαρακτηριστεί από τον ΕΟΦ ως επικίνδυνα και χωρίς καμία έγκριση. Επειδή φαίνομαι να υποστηρίζω την αποτελεσματικότητα των προϊόντων αυτών θα ήθελα να επισημάνω και να κάνω απόλυτα σαφές ότι τα σκεύασματα ΚΕΤΟ DIET, SUGANORM και DIETONUS -ή όποιο άλλο μπορεί να προκύψει- είναι μη εγγεκριμένα από τον ΕΟΦ, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα και σίγουρα εγώ ως κλινικός διαιτολόγος δεν τα προωθώ.
Πρόκειται για ενέργεια παραπλάνησης και απάτη και για το λόγο αυτό και έχω ενημερώσει τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.