Σημείωση:
στις συνταγές που δεν αναφέρεται ποσότητα, χρησιμοποίησε 350-450 γρ. κρέας ή ψάρι.Σόταρε κομμάτια κοτόπουλο σε λίγες κ.σ. ελαιόλαδο. Βγάλ’ τα από το τηγάνι και ρίξε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο. Πρόσθεσε το ξύσμα από 1 λεμόνι, λίγο πιπέρι καγέν, 2 κ.σ. σόγια σος, 1 κ.γ. ζάχαρη και 1/3 φλ. νερό. Ανακάτεψε. Ξαναβάλε το κοτόπουλο, σκέπασε κι άσε το να σιγοβράσει. Γύρνα τα κομμάτια μόνο μία φορά. Θα είναι έτοιμο σε περίπου 15 λεπτά. Πρόσθεσε κι άλλο χυμό λεμονιού και σόγια σος – αν θέλεις.
Για να κάνεις το πέστο, βάλε στο μπλέντερ 2 φλ. φρέσκο βασιλικό, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο αλάτι, 2 κ.σ. κουκουνάρι, 1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα και 1/2 φλ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπέρωσε μισό κιλό παϊδάκια κοτόπουλο. Ψήσε τα γυρίζοντάς τα μόνο μία φορά, περίπου 8 λεπτά. Βάλε από πάνω πέστο και σέρβιρε.
Πάρε σουβλάκια κοτόπουλου και αλατοπιπέρωσέ τα. Ψήσε τα για περίπου 12 λεπτά. Για να κάνεις τη σάλτσα, ανακάτεψε το ξύσμα και το χυμό από 1 λάιμ, 1 κ.σ. φιστικέλαιο, 1 κ.σ. σόγια σος, 2 κ.σ. τριμμένο σκόρδο, 2 κ.σ. κολίανδρο, λίγο πιπέρι καγέν, 2 κ.σ. φιστικοβούτυρο και 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Για να κάνεις τη σος, ζέστανε σε ένα τηγάνι το ξύσμα και το χυμό από ένα λεμόνι μαζί με τα κομμάτια ακόμα ενός λεμονιού, ενός πορτοκαλιού κι ενός γκρέιπφρουτ. Πρόσθεσε 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, 1 μικρό τριμμένο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Πάρε κομμάτια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο, άλειψέ τα με ελαιόλαδο και αλατοπιπέρωσέ τα. Ψήσε τα ή βάλ’ τα στο γκριλ και σέρβιρε με τη σος.
Κόψε κοτόπουλο χωρίς κόκαλο σε κομμάτια 3 εκ. Ανακάτεψε με 1/4 του φλιτζανιού γιαούρτι, 1/4 τριμμένα κάσιους, 1 κ.γ. κάρδαμο, 1 κ.γ. κολίανδρο, 1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ και 1 κ.γ. τριμμένο σκόρδο. Βγάλε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και ψήσε το καλά. Για να κάνεις τη σος, ανακάτεψε 1 φλ. γιαούρτι με 1 κ.γ. τριμμένο σκόρδο και λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Σέρβιρε με το κοτόπουλο.
Ανακάτεψε 3 κ.σ. φιστικέλαιο, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 κ.σ. χυμό λάιμ, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, 1/4 κ.γ. καγέν και λίγο αλατοπίπερο. Απλωσε το μισό από αυτό σε ένα βαθύ τηγάνι και πρόσθεσε το κοτόπουλο. Πρόσθεσε αλατοπίπερο και ρίξε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα. Ψήσε στο γκριλ μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Γάρνιρε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φέτες λάιμ.
Κόψε 120 γρ. καπνιστή μοτσαρέλα σε 4 κομμάτια. Χώρισε μισό κιλό αρνίσιο κιμά σε τέσσερα μέρη και κάνε μπιφτέκια γύρω από κάθε κομμάτι μοτσαρέλας. Βάλε αλάτι και πιπέρι. Ψήσε τα στα κάρβουνα ή στο γκριλ, μέχρι το εξωτερικό τους να είναι πολύ σφικτό, περίπου 3-4 λεπτά σε κάθε πλευρά. Σέρβιρε με ψημένα ψωμάκια για χάμπουργκερ και ό,τι γαρνιτούρα θέλεις.
Ανακάτεψε τριμμένο σκόρδο, 1/2 φλ. ξίδι από ρύζι, 2 κ.σ. mirin, 2 κ.σ. σόγια σος, 1 κ.σ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ, 1 κ.σ. σκόνη γουασάμπι και αλατοπίπερο. Αλειψε το κοτόπουλο με λάδι και ψήσε το στα κάρβουνα ή το γκριλ. Ζέστανε το μείγμα του γουασάμπι και περίχυσε το κοτόπουλο με αυτό. Γάρνιρε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και κολίανδρο ή μαϊντανό.
Προθέρμανε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ανακάτεψε 1 κ.σ. φρέσκο τριμμένο εστραγκόν, 1/4 του φλ. ψιλοκομμένο άνηθο, 1/2 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο αλατοπίπερο. Βάλε το κοτόπουλο σε ένα πυρέξ με ελαιόλαδο, το μείγμα μυρωδικών και 1 φλ. ζωμό κοτόπουλου. Ψήσε για περίπου 15 λεπτά. Σέρβιρε με τη σος.
Ζέστανε 4 κ.σ. φιστικέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Αλατοπιπέρωσε παϊδάκια κοτόπουλο, πάναρέ τα με λίγο αλεύρι ανακατεμένο με 1/2 κ.γ. πιπέρι καγέν. Σόταρε το κοτόπουλο, γυρίζοντάς το μόνο μία φορά, για περίπου 6 λεπτά. Βγάλ’ το από το τηγάνι. Σόταρε 1/2 φλ. τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Πρόσθεσε 1 κ.σ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ, 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο, 1 κ.γ. πάπρικα, 1/4 κ.γ. κανέλα και 1 φλ. ζωμό κοτόπουλο. Συνέχισε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Πρόσθεσε ψιλοκομμένο κολίανδρο και χυμό λάιμ. Περίχυσε το κοτόπουλο με τη σος.
Ψήσε παϊδάκια κοτόπουλο. Αλειψε ένα μεγάλο μπολ με λίγο σκόρδο. Χτύπα μέσα 2 αυγά, πρόσθεσε 2 κ.σ. χυμό λεμόνι κι 6 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακάτεψε και 2 κ.σ. λιωμένες αντζούγιες, λίγες σταγόνες γουόστερ σος και λίγο αλατοπίπερο. Βάλε μαζί με μαρούλι και ρίξε από πάνω το κοτόπουλο και λίγη παρμεζάνα.
Κόψε 250 γρ. λευκόσαρκο ψάρι σε κομμάτια 1,5 εκ. και ρίξε τα σε αλατισμένο νερό που βράζει. Μετά από 30 δευτερόλεπτα ρίξε 230 γρ. χτένια και 230 γρ. καθαρισμένες γαρίδες. Σκέπασε την κατσαρόλα και κατέβασέ την από τη φωτιά. Ασε τα να κάτσουν για 10 λεπτά και στράγγισέ τα. Ανακάτεψέ τα με 1/2 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, 1 κ.σ. κάππαρη, 1 τριμμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, αλατοπίπερο και 1/4 του φλ. ελαιόλαδο. Πρόσθεσε χυμό λεμόνι και αλατοπίπερο – αν χρειάζεσαι κι άλλο.
Για να κάνεις το ντιπ, ανακάτεψε 2 κ.σ. νερό, 1 κ.γ. τριμμένο σκόρδο, 2 κ.σ. σόγια σος, 2 κ.σ. ξίδι από ρύζι, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 τσίλι (κομμένο σε φέτες) και 1/2 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό. Αλατοπιπέρωσε 500 γρ. βακαλάο. Ψήσε τον γυρίζοντάς τον μόνο μία φορά. Το ψάρι θα είναι έτοιμο σε 8-12 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του. Σέρβιρε με τη σος.
Σόταρε 6 φέτες μπέικον και 2 στήθη κοτόπουλου. Κόψε σε κύβους. Κόψε σε κομμάτια 1/2 κρεμμύδι, 1 ντομάτα, 1 αβοκάντο κι 1 σφικτό αυγό. Ρίξε το κρέας, τα λαχανικά, το αυγό και 1/2 φλ. ροκφόρ σε μία σαλατιέρα γεμάτη μαρούλι. Χτύπα σε ένα μπολ 2/3 του φλ. Ελαιόλαδο, 1/3 του φλ. ξίδι, 1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι, πιπέρι και 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν. Ρίξε το ντρέσινγκ στη σαλάτα, ανακάτεψε και σέρβιρε.
Ζέστανε 1/3 του φλ. ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Πρόσθεσε 3 ή 4 σκελίδες σκόρδο και σόταρέ τις μέχρι να ροδίσουν. Δυνάμωσε τη φωτιά και πρόσθεσε 700 γρ. ωμές καθαρισμένες γαρίδες. Ρίξε αλάτι και πιπέρι, 1 κ.γ. κύμινο και 1 1/2 καυτερή πάπρικα. Ανακάτευε γυρίζοντας τις γαρίδες μία ή δύο φορές, μέχρι να ψηθούν, 5-10 λεπτά. Γάρνιρε με φρέσκο μαϊντανό.
Ανακάτεψε 1 κ.σ. κόκκινο κρασί (σέρι ή Σαοτζίνγκ), 1/2 κ.γ. κορνφλάουρ και 700 γρ. ωμές καθαρισμένες γαρίδες. Ζέστανε 2 κ.σ. λάδι ελαιοκράμβης και σόταρε λίγα ξερά τσίλι μέχρι να μαυρίσουν. Τρίψε 2 σκελίδες σκόρδο και πρόσθεσέ τις στο μείγμα των γαρίδων μαζί με 1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ. Σόταρε για περίπου 3 λεπτά. Χαμήλωσε τη φωτιά. Πρόσθεσε 1 κ.γ. ζάχαρη και 3 κ.σ. σόγια σος. Ασε τις να ψηθούν για άλλα 5 λεπτά. Βγάλε τις από τη φωτιά, πρόσθεσε 1 κ.γ. σησαμέλαιο κι 1 χοντροκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και γάρνιρε με καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα φιστίκια.
Ψήσε στη σχάρα ωμές γαρίδες μέχρι να σφίξουν. Ανακάτεψε 4 φλ. πράσινα λαχανικά με 1 φλ. φύλλα βασιλικού, 1/4 του φλ. τριμμένο κόκκινο πιπέρι κι 1 ψιλοκομμένο αγγούρι. Χτύπα μαζί το χυμό από 2 λάιμ, 1 κ.σ. fishsauce, 1/8 κ.γ. μπούκοβο, 1/2 κ.γ. ζάχαρη και 1 κ.σ. νερό. Ανακάτεψε με τη σαλάτα. Γάρνιρε με τις γαρίδες και σέρβιρε.
Προθέρμανε το φούρνο στους 230 βαθμούς. Μούλιασε τα φιλέτα σε 1 1/2 φλ. γάλα, στράγγισέ τα και πάναρέ τα με ψίχουλα ανακατεμένα με αλάτι και πιπέρι. Βάλε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στον πάτο ενός ταψιού. Πρόσθεσε τα φιλέτα και περίχυσε με λίγο λάδι. Ψήσε για 8-15 λεπτά μέχρι να γίνουν. Σέρβιρε με φέτες λεμονιού.
Για τη σος, ανακάτεψε 1/4 του φλ. φιστικέλαιο, 1/4 του φλ. ξίδι από ρύζι, 3 κ.σ. γλυκό miso, 12 κ.σ. σκούρο σησαμέλαιο, 2 καρότα και 3 εκ. φρέσκο τζίντζερ. Χτύπα τα όλα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Πρόσθεσε αλατοπίπερο. Ζέστανε 2 κ.σ. λάδι σε ένα τηγάνι. Αλατοπιπέρωσε 500 γρ. σολομού και βάλε τον στο τηγάνι για 4 λεπτά, γύρνα τον και συνέχισε το μαγείρεμα μέχρι να γίνει. Σέρβιρε με τη σος.
Ζέστανε ελαιόλαδο. Πασπάλισε φιλέτα ψαριού με αλατοπίπερο και πάναρέ τα με αλεύρι. Τηγάνισέ τα μέχρι να ροδίσουν, περίπου 3 λεπτά. Γύρνα τα. Τηγάνισε τη δεύτερη πλευρά για 2-4 λεπτά, μέχρι να σφίξει. Περίχυσε με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Για τη σάλτσα, ανακάτεψε κομμάτια 1,5 εκ. από παπάγια, μάνγκο, ανανά και καρπούζι με 1/2 φλ. κομμένης πιπεριάς, 1/2 φλ. κρεμμύδι, 2 κ.σ. τριμμένο τσίλι, 1/4 κομμένο κολίανδρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. χυμό λάιμ και λίγο αλάτι. Πασπάλισε τον ξιφία με αλατοπίπερο. Ψήσε τον για 5 λεπτά, γύρνα τον και μαγείρεψέ τον μέχρι να γίνει. Σέρβιρε με τη σάλτσα και φέτες λάιμ.
Χώρισε τα πλοκάμια από τα κεφάλια σε 700 γρ. καλαμάρια. Κόψε τα κεφάλια σε φέτες και κόψε τα πλοκάμια στη μέση. Κόψε 3 φλ. ραδίκια. Ζέστανε 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Σόταρε 1 ψιλοκομμένη πιπεριά jalapenoκαι 1 κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο για 15 δευτερόλεπτα. Πρόσθεσε τα χόρτα και σόταρε μέχρι να μαραθούν, περίπου 2 λεπτά. Πρόσθεσε τα καλαμάρια και λίγο αλάτι. Μαγείρεψέ τα μέχρι να γίνουν αδιαφανή. Σέρβιρε με ρύζι.
Ανακάτεψε 700 γρ. ωμές καθαρισμένες γαρίδες, 1/2 κ.γ. ζάχαρη, 1 κ.σ. σόγια σος, 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φέτες, 1 κ.γ. αλάτι και 1 κ.γ. σησαμέλαιο. Κόψε 500 γρ. bokchoyξεχωρίζοντας τα κλωνάρια από τα φύλλα. Ζέστανε λίγο φιστικέλαιο και σόταρε το μείγμα για 2 λεπτά. Πρόσθεσε 1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ, 1/2 φλ. κάσιους και τα κλωνάρια του bokchoy. Σόταρε μέχρι να ροδίσουν. Βάλε τα φύλλα μαζί με 1 φλ. νερό ή σάκε. Συνέχισε το σοτάρισμα μέχρι το περισσότερο υγρό να εξατμιστεί. Βάλε ξανά τις γαρίδες στο τηγάνι και βάλε 1/4 του φλ. τριμμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 κ.γ. ζάχαρη και 1 κ.σ. σόγια σος. Σόταρε για 1 λεπτό και σέρβιρε.
Λιώσε 3 κ.σ. βούτυρο σε μία κατσαρόλα. Πρόσθεσε 2 κομμένα καρότα, 2 κομμένα κρεμμύδια, 2 κομμένα κλωνάρια σέλινο, 1 τριμμένη σκελίδα σκόρδο και αλατοπίπερο. Σόταρε μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά, περίπου 8 λεπτά. Βάλε 2 φιλέτα πεσκανδρίτσας, 170 γρ. το καθένα, πάνω στα λαχανικά και πρόσθεσε 2 φλ. απ’ ό,τι ζωμό θέλεις. Ασε τα να πάρουν μια βράση, σκέπασε και βγάλ’ τα από τη φωτιά. Ασε τα να κάτσουν στο νερό για 10 λεπτά πριν τα σερβίρεις.
Σε ένα μίξερ, βάλε 1 κ.σ., 1 κ.γ. ζάχαρη, 1 μικρό τσίλι, 2 κ.σ. χυμό λάιμ, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, 1/2 φλ. κομμένη μέντα ή βασιλικό, 1/2 φλ. κολίανδρο ή μαϊντανό και αλάτι. Χτύπα τα μέχρι να γίνουν όλα πολύ ψιλοκομμένα. Ψήσε την μπριζόλα και σέρβιρέ τη με λαχανικά και τη σάλτσα.
Σόταρε 2 σκελίδες σκόρδο σε λάδι μέχρι να μυρίσουν. Πρόσθεσε 500 γρ. καθαρισμένες γαρίδες, αλατοπιπέρωσε και σόταρέ τις μέχρι να χάσουν το ροζ χρώμα τους, περίπου 3 λεπτά. Λιώσε 1 αβοκάντο μαζί με 2 κ.γ. τριμμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή κρεμμύδι, 1 κ.γ. σκόρδο, κ.γ. ψιλοκομμένο τσίλι, λίγο χυμό λεμόνι και αλατοπίπερο. Σέρβιρε τις γαρίδες και το γουακαμόλε με ζεστές τορτίγιες.
Για να κάνεις τη γαρνιτούρα, ζέστανε 1 κ.γ. ελαιόλαδο στο τηγάνι. Σόταρε 1 κονσέρβα καλαμπόκι μέχρι να ροδίσει, περίπου 2 λεπτά. Βάλε 2 κομμένες ντομάτες, λίγο αλατοπίπερο, 1 κ.γ. κύμινο και 1/4 κ.γ. πιπέρι καγέν. Σόταρε για 30 δευτερόλεπτα και βγάλε από τη φωτιά. Αλατοπιπέρωσε 1 μπριζόλα τόνου με αλατοπίπερο. Ψήσε την, γυρίζοντας μία φορά, μέχρι να γίνει όπως τη θες. Σέρβιρε με τη γαρνιτούρα.
Ψήσε 500 γρ. φιλέτο για περίπου 10 λεπτά. Ανακάτεψε 4 φλ. μαρούλι με 1 φλ. φύλλα μέντας, 1/4 του φλ. τριμμένο κρεμμύδι και 1 ψιλοκομμένο αγγούρι. Χτύπα με το σύρμα το χυμό από 2 λάιμ, 1 κ.σ. σόγια σος, 1/8 κ.γ. πιπέρι καγέν και 1 κ.σ. νερό. Κόψε το μοσχάρι σε λεπτές φέτες και πρόσθεσε τους χυμούς του στο ντρέσινγκ. Σέρβιρε τη σαλάτα με το κρέας από πάνω, περίχυσε με το ντρέσινγκ.
Κόψε 500 γρ. μοσχαρίσια μπριζόλα σε μπουκιές. Κόψε 1/2 φλ. βασιλικό κι ανακάτεψέ τον με το μοσχάρι. Σόταρε 1 1/2 κ.σ. τριμμένο σκόρδο σε 1 κ.σ. φιστικέλαιο μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Πρόσθεσε το μείγμα του μοσχαριού μαζί με 1/4 κ.σ. μπούκοβο και σόταρε για 2 λεπτά. Βάλε και 1 κ.σ. σόγια σος και το χυμό από 1/2 λάιμ. Σέρβιρε.
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι το φουαγκρά του φτωχού και, αντίθετα από το φουαγκρά, σου κάνει καλό. Κόψε 500 γρ. συκώτι σε φέτες πάχους 2 εκ. Ζέστανε 2 κ.σ. βούτυρο. Αλατοπιπέρωσε το συκώτι και πάναρέ το με λίγο αλεύρι. Τηγάνισέ το για 2 λεπτά, γύρνα το και συνέχισε το μαγείρεμα μέχρι να είναι έτοιμο. Σέρβιρε με μαϊντανό και λεμόνι.
Ανακάτεψε 1/3 του φλ. σόγια σος, 1/3 του φλ. σάκε ή γλυκό λευκό κρασί, 1/3 του φλ. mirinκαι 2 κ.σ. ζάχαρη σε ένα τηγάνι. Βράσε τα μέχρι να πήξουν. Ψήσε φτερούγες κοτόπουλο μέχρι να γίνουν, αλείφοντάς τα με το μείγμα και γυρίζοντας κάθε 2-3 λεπτά. Σέρβιρε.
Σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σόταρε 230 γρ. χοιρινό κιμά μέχρι να ροδίσει. Βγάλε τον από το τηγάνι κι άσε μόνο 2 κ.σ. λίπος. Σόταρε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 1 κ.σ. τριμμένο σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 3 λεπτά. Πρόσθεσε 1 κ.γ. κύμινο και 1 1/2 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες και σόταρε για 10 λεπτά. Βάλε 2 φλ. edamame(θα βρεις στα καταστήματα υγιεινής διατροφής) και μαγείρεψε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 8 λεπτά). Ξαναβάλε το χοιρινό στο τηγάνι, ρίξε αλάτι και πιπέρι και γάρνιρε με κολίανδρο.
Κόψε 500 γρ. ψαρονέφρι σε φέτες του 1,5 εκ. και χτύπα τις μέχρι να φτάσουν στο μισό τους πάχος. Ζέστανε 1/4 του φλ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Πέρνα τα κομμάτια από αλεύρι, στο οποίο έχεις ρίξει λίγο αλατοπίπερο. Τηγάνισέ το για πέντε λεπτά ή λιγότερο, γυρνώντας μία φορά. Βγάλ’ το από τη φωτιά. Βγάλε τα λίπη από το τηγάνι και πρόσθεσε 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί και σόταρε μέχρι το κρασί να έχει σχεδόν εξατμιστεί. Βάλε χυμό λεμονιού και λίγη κάππαρη. Ρίξε τη σάλτσα πάνω από το κρέας. Σέρβιρε με μαϊντανό και φέτες λεμονιού.
Κόψε 500 γρ. χοιρινή ωμοπλάτη σε μπουκιές. Σόταρε σε 1 κ.σ. φιστικέλαιο μέχρι να χάσουν το χρώμα τους, περίπου 3 λεπτά. Βγάλ’ τα από το τηγάνι. Σόταρε 1 1/2 κ.σ. τριμμένο σκόρδο για 10 δευτερόλεπτα. Πρόσθεσε 500 γρ. κομμένο σπανάκι και σόταρε μέχρι να μαραθεί. Βάλε το χοιρινό, 2 κ.σ. fishsauceκαι το χυμό από 1/2 λάιμ. Ανακάτεψε και σέρβιρε.
Κόψε κομμάτια κοτόπουλου και του αγαπημένου σου λουκάνικου σε κομμάτια 3 εκ. Κόψε 1 μελιτζάνα σε κύβους των 3 εκ. και πιπεριές σε κομμάτια των 6 εκ. Κόψε 1 λεμόνι σε 8 κομμάτια. Βάλε τα όλα σε σουβλάκια, εναλλάσσοντας τα συστατικά, και αλατοπιπέρωσε. Ψήσε τα για 10-15 λεπτά.
Αλατοπιπέρωσε αρνίσια παϊδάκια και ψήσε τα στο γκριλ, γυρίζοντάς τα μόνο μία φορά, για λιγότερο από 10 λεπτά. Κόψε 500 γρ. σέσκουλα, ξεχωρίζοντας τα κλωνάρια από τα φύλλα. Ζέστανε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μία μικρή κατσαρόλα, πρόσθεσε τα κλωνάρια και σόταρε μέχρι να μαλακώσουν. Πρόσθεσε τα φύλλα, σκέπασέ τα κι άσε τα να μαλακώσουν για λίγα λεπτά. Ρίξε αλατοπίπερο. Σέρβιρε το αρνί με μπόλικα σέσκουλα μαζί με φέτες λεμονιού.
Κόψε 500 γρ. αρνί σε φέτες με πάχος 2 εκ. και αλατοπιπέρωσέ τις. Ζέστανε 1 κ.σ. βούτυρο σε ένα τηγάνι και σόταρε το αρνί μέχρι και οι δύο πλευρές να ροδίσουν, περίπου 4-5 λεπτά. Βγάλ’ το από το τηγάνι. Βάλε 1 κ.σ. τριμμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και σόταρε για 2 λεπτά. Βάλε 1 κ.γ. τριμμένο εστραγκόν και 1/2 φλ. κόκκινο κρασί. Σόταρε μέχρι να μείνει το μισό κρασί. Βάλε 1 κ.σ. βούτυρο μαζί με τους χυμούς του αρνιού από το πιάτο του κι ανακάτεψε. Σέρβιρε το αρνί με τη σος.
Ανακάτεψε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. χυμό λεμόνι, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 κ.γ. τριμμένο σκόρδο και αλατοπίπερο. Κόψε 500 γρ. αρνίσιο κρέας χωρίς κόκαλο σε κομμάτια των 6 εκ., 2 πιπεριές σε κομμάτια των 4 εκ. και 6 μέτρια κρεμμύδια σε τέταρτα. Βάλ’ τα όλα σε σουβλάκια, εναλλάσσοντας τα συστατικά. Αλειψέ τα με τη μαρινάδα και ψήσε τα γυρνώντας δύο ή τρεις φορές. Ανακάτεψε 1 φλ. γιαούρτι με 1 κ.γ. τριμμένο σκόρδο, χυμό από 1 λεμόνι και αλατοπίπερο. Σέρβιρε με τα σουβλάκια.
Σε αλατισμένο βραστό νερό βράσε 3 φλ. κομμένο λάχανο μέχρι να μαλακώσει. Στράγγισέ το. Ζέστανε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σόταρε 2 φλ. κομμένα πράσα κι 1 κλωνάρι σέλινο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Πρόσθεσε 2 κλωνάρια θυμάρι, 1/2 φλ. ψιλοκομμένο ζαμπόν, 1 φλ. ζωμό κοτόπουλου, 3 φλ. στραγγισμένα φασόλια από κονσέρβα και το λάχανο. Σόταρε μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα. Σέρβιρε με τριμμένη παρμεζάνα.
Αλειψε ένα ψαρονέφρι με 1/4 του φλ. λευκό, κίτρινο ή κόκκινο miso. Ψήσε το από κάθε πλευρά, μέχρι να μείνει λίγο ροζ στη μέση, περίπου 10-15 λεπτά. Ασε το να κάτσει για 10 λεπτά. Κόψε το σε φέτες 1,5 εκ. και σέρβιρε.
Κόψε 250 γρ. chorizoσε κομμάτια κι ανακάτεψέ τα με 4 φλ. άσπρα φασόλια μαζί με ένα ξερό τσίλι ή λίγο μπούκοβο. Ζέστανέ τα σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, και σέρβιρε.
Προθέρμανε το φούρνο στους 230 βαθμούς. Βάλε το λουκάνικο της αρεσκείας σου πάνω σε κλωνάρια δεντρολίβανο σε ένα ταψί. Τρύπα τα λουκάνικα με ένα μαχαίρι και ψήσε τα για 15 λεπτά περίπου γυρίζοντας μία ή δύο φορές. Γάρνιρέ τα με φέτες από 3 λεμόνια καθαρισμένα. Ψήσε τα κι άλλο μέχρι να γίνουν, περίπου 10 λεπτά. Σέρβιρε με λεμόνι.
Ανακάτεψε 1/2 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, 1/2 φλ. ψίχουλα, 1 κ.σ. φρέσκο τριμμένο δεντρολίβανο και αλατοπίπερο. Ζέστανε 1/4 του φλ. ελαιόλαδο. Πάναρε μοσχαρίσια μπριζολάκια με πάχος 1 εκ. με το μείγμα των ψίχουλων. Τηγάνισέ τα, γυρίζοντάς τα μία φορά μέχρι να ροδίσουν, για λιγότερο από 5 λεπτά συνολικά. Σέρβιρε με λεμόνι.
Πασπάλισε 4 μοσχαρίσια μπριζολάκια με αλατοπίπερο και 1/4 του φλ. χυμό λεμονιού. Ζέστανε 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Πάναρε τα μπριζολάκια με αλεύρι και τηγάνισέ τα για 1-2 λεπτά σε κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάλ’ τα από το τηγάνι. Βάλε λίγες φέτες λεμονιού, 1 φλ. λευκό κρασί και μισό φλ. ζωμό κοτόπουλου. Ασε τα να βράσουν μέχρι το μείγμα να πήξει. Ξαναβάλε τα μπριζολάκια στο τηγάνι, σκέπασε με τη σάλτσα κι άσε τα να ζεσταθούν. Ρίξε λίγη κάππαρη και σέρβιρε.
Βάλε σε ένα μίξερ 2 φλ. στραγγισμένα φασόλια ή ρεβίθια, 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, 1/2 φλ. βρώμη, 1/2 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα, 1 κ.σ. τσίλι σε σκόνη, 1 αυγό και αλατοπίπερο. Χτύπα τα μέχρι να το μείγμα να έχει ακόμη κομμάτια μέσα. Πρόσθεσε λίγο νερό, ενώ τα χτυπάς, για να έχει συνοχή το μείγμα. Κάνε μπιφτέκια με το μείγμα. Ζέστανε λάδι και τηγάνισέ τα μέχρι να ροδίσουν, περίπου 5 λεπτά. Γύρνα τα από την άλλη και συνέχισε το τηγάνισμα μέχρι να ροδίσουν.
Τηγάνισε 8 λωρίδες μπέικον, στράγγισέ τις και ψιλόκοψέ τις. Χτύπα 2 αυγά κι 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα. Βράσε 500 γρ. μακαρόνια σε αλατισμένο βραστό νερό μέχρι να γίνουν aldente. Στράγγισέ τα κι ανακάτεψέ τα με το μείγμα του αυγού. Μην ανησυχείς, η θερμότητα από τα μακαρόνια θα βράσει το αυγό. Πρόσθεσε το μπέικον και μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Προθέρμανε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Βράσε 2 φλ. αρακά μέχρι να μαλακώσει. Κάνε τον αρακά πουρέ μαζί με 1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ. Πρόσθεσε νερό ή κρέμα γάλακτος μέχρι να πετύχεις την πυκνότητα του γιαουρτιού. Ζέστανε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο. Πρόσθεσε φιλέτα ξιφία, αλάτι και πιπέρι. Τηγάνισέ τον μέχρι να ροδίσει, 3-5 λεπτά, και γύρνα τα. Ξαναζέστανε το μείγμα του αρακά μαζί με 2 κ.σ. βούτυρο και σέρβιρε με το ψάρι.
Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε βραστό αλατισμένο νερό, βάλε 1 κιλό σπανάκι για 1 λεπτό. Στράγγισε, άσε το να κρυώσει, πάτα το και ψιλόκοψέ το. Ζέστανε 3 κ.σ. βούτυρο σε ένα πυρέξ, πρόσθεσε το σπανάκι κι ανακάτεψε καλά. Απλωσε το σπανάκι στο πυρέξ κάνοντας 8 «φωλιές». Σπάσε ένα αυγό στην καθεμία. Ρίξε από πάνω αλατοπίπερο, παρμεζάνα και ψίχουλα. Ψήσε τα για 15-20 λεπτά ή μέχρι να σφίξουν οι κρόκοι και τα ασπράδια.
Χτύπα 4 αυγά, 2 κ.σ. γάλα ή κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο. Ζέστανε 2 κ.σ. βούτυρο μέχρι να κάνει φουσκάλες. Βάλε τα αυγά και χαμήλωσε τη φωτιά. Σπρώξε τα αυγά προς τη μέση του τηγανιού ανακατεύοντας συνεχώς. Πρόσθεσε 1/2 φλ. κομματιασμένο καπνιστό σολομό. Βγάλε τα αυγά από τη φωτιά μόλις πήξουν. Γάρνιρε με sourcream.
Ζέστανε 2 κ.σ. λάδι και σόταρε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά. Πρόσθεσε 1 κ.σ. τριμμένο σκόρδο και 2 κ.γ. κύμινο και σόταρε για άλλο 1 λεπτό. Πρόσθεσε 3 φλ. μαύρα φασόλια κονσέρβα (στραγγισμένα), 1 κουτάκι μπύρα και αλατοπίπερο. Ασε τα να πάρουν μια βράση, χαμήλωσε τη φωτιά. Μετά άσε τα να βράσουν για 10 λεπτά ανακατεύοντας πού και πού. Λιώσε τη μισή σούπα και ξαναβάλε τη στην κατσαρόλα. Πρόσθεσε φρέσκο χυμό λάιμ και σέρβιρε.