/
1,719 Views0
 

Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο σχεδόν θα διπλασιαστεί τις δύο επόμενες δεκαετίες, εξαιτίας του ανθυγιεινού τρόπου ζωής μας, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Γαλλία.
Σε νέα έκθεσή τους αναφέρουν ότι οι χώρες της Δύσης θα δουν σημαντική αύξηση στους όγκους του πνεύμονα, του μαστού, του ήπατος, του προστάτη και του εντέρου, εξαιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων παχυσαρκίας, της κατάχρησης αλκοόλ, της ανθυγιεινής διατροφής και της καθιστικής ζωής.
Στον αντίποδα, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα ζήσουν μια δραματική αύξηση των μορφών του καρκίνου που προκαλούνται από λοιμώξεις, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.
Στην πρώτη μελέτη του είδους, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι τα παγκόσμια κρούσματα καρκίνου, που το 2008 ανέρχονταν σε 12,7 εκατομμύρια, θα αυξηθούν στα 22,2 εκατομμύρια το 2030 – αύξηση που υπερβαίνει το 75%.
«Ο καρκίνος αποτελεί ήδη την πρώτη αιτία θανάτου σε πολλές εύπορες χώρες και τις επόμενες δεκαετίες θα αποτελέσει σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας σε κάθε περιοχή του πλανήτη», δήλωσε η δρ Φρέντι Μπρέι, από την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Η μελέτη αυτή έλκει την προσοχή στην ανάγκη να ληφθούν παγκόσμια μέτρα, για να αναχαιτισθεί η αυξανόμενη επίπτωση του καρκίνου. Ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα πληγεί περισσότερο, με τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου να δουν αύξηση στα κρούσματα καρκίνου κατά 90%».
Ο δρ Μπρέι και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από την παγκόσμια βάση δεδομένων Globocan, την οποία έχει δημιουργήσει το IARC και περιέχει εκτιμήσεις για την συχνότητα και τη θνησιμότητα από καρκίνο σε 184 χώρες.
Επιπλέον, χρησιμοποίησαν διάφορα μοντέλα προβλέψεως της εξέλιξης του καρκίνου, βασισμένα στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος λαμβάνει υπ’ όψιν παράγοντες όπως το προσδόκιμο επιβίωσης, το μορφωτικό επίπεδο και το κατά κεφαλήν εισόδημα.
Η ανάλυσή τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Oncology», καταλήγει στο συμπέρασμα πως ορισμένοι καρκίνοι, όπως του στομάχου και του τραχήλου της μήτρας, μειώνονται στη Δύση, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και την οικονομική ευμάρεια.
Το όφελος αυτό, όμως, ακυρώνεται από την σημαντική αύξηση άλλων καρκίνων, που σχετίζονται με τον ανθυγιεινό, δυτικού τύπου, τρόπο ζωής.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν καρκίνοι, όπως αυτοί του πνεύμονα (οφείλεται στο τσιγάρο), του μαστού (η παχυσαρκία είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου), του ήπατος (το αλκοόλ είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου) και του εντέρου (η κακή διατροφή είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου).

www.tanea.gr