/
1,919 Views0
Τα φλαβονοειδή προστατεύουν τις ωοθήκες
 
 
Η υψηλή κατανάλωση δυο τύπων φλαβονοειδών-αντιοξειδωτικών ουσιών που βρίσκονται σε φυτικές τροφές-μπορεί πιθανόν να βοηθήσει τις γυναίκες να προστατευτούν από τον καρκίνο στις ωοθήκες, σύμφωνα με νέα ιταλική έρευνα.
Η ερευνητική ομάδα της Dr. Maria Rossi, του ερευνητικού Ινστιτούτου ‘Mario Negri’ στο Μιλάνο, ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ισοφλαβόνης και φλαβονόλης είχαν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο στις ωοθήκες.
Με βάση τα ευρήματα και τη σχετική βιβλιογραφία οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι ισοφλαβόνες και ίσως και οι φλαβονόλες μπορεί να έχουν ευνοϊκή επίδραση όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες.
Έρευνες στο εργαστήριο υποδεικνύουν ότι τα φλαβονοειδή μπορεί ενδεχομένως να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες εκτός από τα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα, σημειώνουν η Rossi και η ομάδα της στο ‘International Journal of Cancer.’
Οι ερευνητές συνέκριναν την πρόσληψη φλαβονοειδών 1.031 γυναικών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στις ωοθήκες και 2.411 γυναικών που είχαν νοσηλευτεί για οξείες ασθένειες και τις κατηγοριοποίησαν σε 5 ομάδες με βάση την πρόσληψη καθενός από 6 διαφορετικά φλαβονοειδή.
Έχοντας λάβει υπόψη τη χρήση αντισυλληπτικού, τον αριθμό των παιδιών που είχαν οι γυναίκες, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και άλλους σχετικούς παράγοντες, ανακάλυψαν ότι γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη φλαβονόλης είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών σε σχέση με όσες είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη.
Η μεγάλη πρόσληψη ισοφλαβόνης φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στις ωοθήκες κατά 49%. Η ισοφλαβόνη βρίσκεται στο τσάι και στα τρόφιμα σόγιας, που έχουν σχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στις ωοθήκες, πιθανόν λόγω της ιδιότητας μπλοκαρίσματος των οιστρογόνων.
Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ πρόσληψης των άλλων 4 τύπων φλαβονοειδών ή της συνολικής πρόσληψης και του κινδύνου για καρκίνο.
Οι φλαβονόλες βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχοντας κάνει προσαρμογές στην έρευνα σχετικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών των γυναικών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δεν άλλαζε η σχέση μεταξύ πρόσληψης φλαβονόλης και κινδύνου για καρκίνο ωοθηκών, υποδεικνύοντας ότι οι φλαβονόλες μπορεί να έχουν ξεχωριστό ρόλο στην εξήγηση της επίδρασης των φρούτων και λαχανικών ενάντια στον καρκίνο των ωοθηκών.
 
Πηγές: ΙΑΤΡΟΝΕΤ & \’International Journal of Cancer\’