Τα κρεμμύδια, αλλά και τα μήλα, τα μούρα, το σπανάκι, τα λάχανα και το μπρόκολο παρέχουν σημαντική προστασία από τον καρκίνο του παγκρέατος, ιδίως στους καπνιστές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το όφελος αποδίδεται σε μία ομάδα ουσιών που περιέχουν αυτά και άλλα φυτικά τρόφιμα – τις φλαβονόλες.
|
|
|
|
Ερευνητές από το Γερμανικό Ίδρυμα Ανθρώπινης Διατροφής του Πότσνταμ, στο Ρέεμπρουκε, παρουσίασαν μελέτη με 183.518 κατοίκους της Καλιφόρνια και της Χαβάι, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου (AACR) το οποίο διεξάγεται στο Λος Άντζελες.
Όπως είπαν, η πορεία της υγείας των εθελοντών παρακολουθήθηκε επί 8 χρόνια κατά μέσον όρο. Οι 529 από αυτούς ανέπτυξαν καρκίνο του παγκρέατος.
Όσοι εθελοντές κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβονόλες είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις λιγότερες.
Ειδικά στους καπνιστές, όμως, παρατηρήθηκε πολύ μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου, ίσως διότι ούτως ή άλλως κινδυνεύουν περισσότερο από τους μη καπνιστές να αναπτύξουν τον συγκεκριμένο καρκίνο.
Στην πραγματικότητα, οι καπνιστές που κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβονόλες είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του παγκρέατος σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν ελάχιστες φλαβονόλες.
Το κάπνισμα αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μοναδικό γνωστό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος και «εκτός από τη διακοπή του, έως τώρα δεν είχαμε κάποιον άλλο παράγοντα του τρόπου ζωής που να ξέραμε ότι μπορεί να προστατεύσει από αυτόν τον επικίνδυνο καρκίνο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ούτε Ντλινγκς.
Οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά την επίδραση τριών φλαβονολών (της κεμπφερόλης, της κερσετίνης και της μυρισετίνης) στην μείωση του κινδύνου. Όπως διαπίστωσαν, η κεμπφερόλη που υπάρχει εν αφθονία στο σπανάκι και σε ορισμένα είδη λάχανου παρείχε την μεγαλύτερη προστασία (μείωνε τον κίνδυνο κατά 22%).
Ωστόσο, και η κερσετίνη (υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα κρεμμύδια) και η μυρισετίνη (κυρίως ανευρίσκεται στα κόκκινα κρεμμύδια και στα μούρα) μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος – αλλά μόνο στους νυν καπνιστές και όχι στους πρώην ή στους εθελοντές οι οποίοι ουδέποτε είχαν καπνίσει.
Κατά τη μελέτη δεν αναζητήθηκαν οι βιολογικοί μηχανισμοί με τους οποίους οι φλαβονόλες μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο του παγκρέατος.
Εντούτοις, οι αντικαρκινικές ιδιότητες των συστατικών αυτών – που έχουν τεκμηριωθεί και από προγενέστερες μελέτες – αποδίδονται γενικά στην ικανότητά τους να αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και το οξειδωτικό στρες, καθώς και στο ότι ευνοούν τον φυσικό (προγραμματισμένο) θάνατο των κυττάρων (τα καρκινικά κύτταρα δεν πεθαίνουν).
«Το κυριότερο εύρημά μας είναι ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε φλαβονόλες μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος, ιδίως στους καπνιστές», δήλωσε στο Ρόιτερς ο δρ Ντλινγκς.
«Το εύρημα αυτό ενισχύει τις υπάρχουσες συστάσεις για καθημερινή κατανάλωση φυτικών τροφίμων, αν και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες για να είμαστε απολύτως σίγουροι», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: http://www.madata.gr
|
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θα ήθελα να ενημερώσω ότι δεν έχω καμία σχέση με τα δημοσιεύματα που χρησιμοποιούν την εικόνα μου, το όνομα μου και την ιδιότητα μου και με εμπλέκουν στην προώθηση και προβολή σκευασμάτων διατροφής για την απώλεια βάρους και λίπους αλλά και τη ρύθμιση του ζαχάρου, τα οποία και έχουν χαρακτηριστεί από τον ΕΟΦ ως επικίνδυνα και χωρίς καμία έγκριση. Επειδή φαίνομαι να υποστηρίζω την αποτελεσματικότητα των προϊόντων αυτών θα ήθελα να επισημάνω και να κάνω απόλυτα σαφές ότι τα σκεύασματα ΚΕΤΟ DIET, SUGANORM και DIETONUS -ή όποιο άλλο μπορεί να προκύψει- είναι μη εγγεκριμένα από τον ΕΟΦ, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα και σίγουρα εγώ ως κλινικός διαιτολόγος δεν τα προωθώ.
Πρόκειται για ενέργεια παραπλάνησης και απάτη και για το λόγο αυτό και έχω ενημερώσει τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Χαρίλαος Δημοσθενόπουλος