/
873 Views0
μικροβίωμα του εντέρου

Το μυστικό για την καλή υγεία αλλά και την υγιή γήρανση φαίνεται ότι μπορεί να συνδέεται με τα βακτήρια δεδομένου ότι τρισεκατομμύρια βακτήρια ζουν στο έντερό μας επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του σώματος μας και του οργανισμού μας.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ίσως η βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με τη συχνότητα εμφάνισης να αυξάνεται καθώς γερνάμε. Συνήθως, η καρδιαγγειακή νόσος που σχετίζεται με την ηλικία οφείλεται σε πολλαπλές νοσηρότητες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Και ενώ η γενετική μας ταυτότητα αλλά και ο συνολικός τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση αυτών των παραγόντων κινδύνου, μία νέα έρευνα έδειξε ότι υπάρχει και ένας άλλος βασικός παράγοντας, αυτός του μικροβιώματος του εντέρου, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά.

Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια του εντέρου μας παίζουν ρόλο σε πολλούς παράγοντες, από την πέψη μέχρι την κατάθλιψη, καθώς και στον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών ασθενειών. Πράγματι, υπάρχει συσσωρευμένος όγκος στοιχείων που τεκμηριώνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου μας μπορεί να κρατάει το κλειδί και για την υγιή γήρανση. Ωστόσο, ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν εντοπίσει μικροβιακά πρότυπα που σχετίζονται με την υγιή γήρανση, η αλληλεπίδραση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου, της ηλικίας και του μεταβολισμού στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων είναι λιγότερο καλά τεκμηριωμένη.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σαγκάης Jiao Tong ξεκίνησαν να διερευνήσουν εάν η μικροχλωρίδα του εντέρου σχετίζεται με την ηλικία και αν θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Η μελέτη εξέτασε την αλληλεπίδραση μεταξύ της σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου και της ηλικίας και του μεταβολισμού και τη συσχέτισή του με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου συσχετίστηκε με παραμέτρους ηλικίας και μεταβολικής νοσηρότητας. Επιπλέον, με βάση τη σύνθεση ειδών μικροβιώματος του εντέρου, η νεότερη μικροβιακή ηλικία βρέθηκε να εξουδετερώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία, υποδηλώνοντας ότι το μικροβίωμα του εντέρου ρυθμίζει την καρδιαγγειακή υγεία σε ηλικιωμένα και μεταβολικά ανθυγιεινά άτομα.

ΠΗΓΗ: Wang T, Shi Z, Ren H, Xu M, Lu J, Yang F, Ye C, Wu K, Chen M, Xu X, Liu D, Kong L, Zheng R, Zheng J, Li M, Xu Y, Zhao Z, Chen Y, Yang H, Wang J, Ning G, Li J, Zhong H, Bi Y, Wang W. Divergent age-associated and metabolism-associated gut microbiome signatures modulate cardiovascular disease risk. Nat Med. 2024 Jun 6. 

ΠΗΓΗ: Coman V, Vodnar DC. Gut microbiota and old age: Modulating factors and interventions for healthy longevity. Exp Gerontol. 2020 Nov;141:111095.

https://www.newsweek.com/study-reveals-secret-longer-healthier-life-1911450