/
402 Views0
Οφέλη για την καρδιά, φρούτα και λαχανικά

Μια μελέτη στο «American Journal of Medicine» που δημοσιεύτηκε μόλις στα τέλη Ιουλίου, έδειξε ότι η προσθήκη φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της υγείας της καρδιάς, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας τα επίπεδα οξέων στο αίμα και στη θωράκιση της νεφρικής λειτουργίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν «θεμελιώδη» θεραπεία για ασθενείς με υπέρταση, επειδή επιτυγχάνουμε και τους τρεις στόχους [υγεία των νεφρών, μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων] μειώνοντας έτσι ακόμα και τη δοσολογία των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που πρόσθεσαν δύο έως τέσσερα φλιτζάνια φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή τους διατροφή είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καθώς και βελτιωμένη υγεία των νεφρών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 6 Αυγούστου στο American Journal of Medicine.

Μέχρι τώρα τα φρούτα και τα λαχανικά συσχετίζονταν με τα καρδιαγγειακά νοσήματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Η μελέτη έδειξε ότι ένας άλλος παράγοντας είναι η μείωση των διαιτητικών οξέων μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ή μέσω διττανθρακικού νατρίου και της φαρμακοθεραπείας για ασθενείς με υπέρταση και μακρολευκωματουρία, βελτιώνοντας τη νεφρική λειτουργία. Μόνο όμως τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να οδηγήσουν σε παράλληλα βελτιωμένο κίνδυνο για  καρδιαγγειακή νόσο.

Η θετική επίδραση των φρούτων και των λαχανικών Η μελέτη υποστηρίζει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν θεμελιώδη θεραπεία υπέρτασης για τη μείωση της εξέλιξης της χρόνιας νεφρικής νόσου και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

ΠΗΓΗ: Goraya N, Madias NE, Simoni J, Kahlon M, Aksan N, Wesson DE. Kidney and Cardiovascular Protection Using Dietary Acid Reduction in Primary Hypertension: A Five-Year, Interventional, Randomized, Control Trial. Am J Med. 2024 Jul 8:S0002-9343(24)00357-7.

https://www.healthday.com/health-news/nutrition/study-shows-how-fruits-veggies-lower-blood-pressure-heart-risks