/
432 Views0
υγεία της καρδιάς

Πολλά είναι τα διατροφικά συστατικά που συμβάλλουν στον κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης αλλά και του τρόπου ζωής. Μια κινεζική μελέτη κατέδειξε ότι τα άτομα με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από μία ευνοϊκή τροποποίηση του τρόπου ζωής. Άτομα που ενδιαφέρονται να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μπορούν να συνεργαστούν με τους επιστήμονες διατροφής και υγείας για να προσαρμόσουν τις συνήθειες τους και να δώσουν προτεραιότητα στις παρεμβάσεις.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι κάτι που συμβάλλει στη θνησιμότητα σε όλο τον κόσμο. Η καλή λειτουργία της καρδιάς και του καρδιαγγειακού συστήματος είναι κρίσιμα για τη συνολική υγεία μας, καθιστώντας τα βασικό τομέα της έρευνας για την υγεία.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται να προσδιορίσουν ποιος κινδυνεύει περισσότερο από την καρδιαγγειακή νόσο και ποιες παρεμβάσεις είναι οι πιο χρήσιμες για την τροποποίηση αυτού του κινδύνου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Human Behavior Trusted Source εξέτασε τις βαθμολογίες των πολυγονιδιακών κινδύνων και του τρόπου ζωής σε ένα δείγμα κινεζικού πληθυσμού. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 96.400 ενήλικες στην ανάλυσή τους και απέκλεισαν άτομα με ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Ο δυσμενής τρόπος ζωής συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο σε συμμετέχοντες κάτω των 60 ετών σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμμετέχοντες. Συνολικά, οι συμμετέχοντες με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο και δυσμενή τρόπο ζωής είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η αλλαγή από δυσμενή σε ευνοϊκό τρόπο ζωής οδήγησε σε 14,7, 2,5 και 2,6 φορές μεγαλύτερες μειώσεις στα ποσοστά εμφάνισης πρώιμης στεφανιαίας νόσου και ισχαιμικού εγκεφαλικού και όψιμης έναρξης στεφανιαίας νόσου σε ομάδες υψηλού από χαμηλού γενετικού κινδύνου. Οι νέοι ενήλικες με υψηλό γενετικό κίνδυνο μπορεί να έχουν μεγαλύτερα οφέλη στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου από τη βελτίωση του τρόπου ζωής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο υψηλός γενετικός κίνδυνος σε συνδυασμό με έναν δυσμενή τρόπο ζωής συσχετίστηκε έντονα με τα αποτελέσματα πρώιμης έναρξης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με τα αποτελέσματα όψιμης έναρξης.

ΠΗΓΗ: Heart disease: Lifestyle changes could reduce genetic risk 14-fold (medicalnewstoday.com)

The China Kadoorie Biobank Collaborative Group. Joint impact of polygenic risk score and lifestyles on early- and late-onset cardiovascular diseases. Nat Hum Behav (2024). https://doi.org/10.1038/s41562-024-01923-7